Görme engelliler sorunlarına çözüm bekliyor: 'Belediyeler engellilere sormadan karar alıyor'

Yasal düzenlemelere rağmen görme engellilerin hayata karışmasının önündeki engeller bitmiyor. Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Alıcı, Şube Başkanı Cafer Çağlayan ve görme engelli Ahmet Şahin Akyiğit yaşadıkları sorunları anlattı.

ADANA - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 1 milyon 39 bin görme engelli var. Adana'da görme engelli sayısı ise 6 bin 500. Görme engelliler, otobüs ve metro gibi toplu ulaşım araçlarını kullanmakta hatta karşıdan karşıya geçmekte zorluk yaşıyor. Kaldırım işgalleri, kaldırımlardaki sarı çizgilerin ve rampaların yeterli düzeyde olmayışı da başka bir sorun. Görme engelliler, belediyelerin karar alırken kendilerini de sürece dahil etmesini istiyor. Görme engellilerin başka bir talebi ise eğitim ve istihdam olanaklarının artırılması.

'KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA, SARI ÇİZGİLER KIRIK'

70 yaşındaki, Ahmet Şahin Akyiğit, 33 yaşında görme yetisini kaybetmiş. Kaldırımlarda yürümekte zorlandığını anlatan Akyiğit, "Kaldırımlar işgal altında. Arabalar işgal ediyor. Kılavuz çizgi dediğimiz sarı çizgiler kentin büyük bölümünde yok. Yapılanlar da paramparça olmuş. Sadece Adana Büyükşehir Belediyesi önünde bulunuyor bu çizgiler. Kırılan sarı çizgiler bizlerin düşüp yaralanmasına neden oluyor" dedi.

Ahmet Şahin Akyiğit, Adana'nın büyük bölümünde sarı kılavuz çizgilerinin olmadığını, mevcutların da kırık olduğunu söyledi.

'VATANDAŞLARIN YARDIMIYLA YOLUN KARŞISINA GEÇEBİLİYORUZ'

Karşıdan karşıya geçmek için sesli uyarı sistemine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Akyiğit, "Karşıya geçmek için sesli sinyalizasyon sistemi yok. Bir tane yaptılar sesi çok kısık. Araçların gürültüsünden sesini duyamıyoruz. Vatandaşların yardımıyla karşıdan karşıya geçiyoruz. Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerine araçlar park ediyor. Bunlarda bizim geçişimizi engelliyor. Kaldırımlardaki rampalar da düzgün değil" diye konuştu.

Sesli sinyalizasyon sistemlerinin eksikliğine dikkat çeken Ahmet Şahin Akyiğit, vatandaşların yardımıyla karşıya geçebildiklerini söyledi.

'ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNE BİNMEK İSTEDİĞİMİZDE HAKARETE MARUZ KALIYORUZ'

Özel halk otobüslerini kullanmakta sorun yaşadıklarını vurgulayan Akyiğit, "Halk otobüslerine bineceğimiz zaman hakaretlere maruz kalıyoruz. Tek başına olduğumuz zaman almıyorlar. Başkası yanındaysa alıyorlar. Devlet yoksuluna, engellisine bakmakla yükümlüdür. Araç gereçlerini vermek zorundadır" dedi.

Kılavuz çizgilerin olduğu kaldırımlar park etmiş araçların işgali altında

'ENGELLİLER İSTİHDAM SORUNU YAŞIYOR'

Engellilerin iş bulmakta zorluk yaşadığını vurgulayan Akyiğit, "Özel sektör devletten indirim alacağım diye engelli çalıştırıyor. Engelliye haklarını vermiyor, sömürüyor. Engelli birey, engel durumuna göre iş yapması gerekirken ağır işlerde çalıştırılıyor" diye konuştu.

Ahmet Şahin Akyiğit, kılavuz çizgilerin eksikliği ve kırık olmasından dolayı kaldırımlara yürümekte zorlandıklarını anlattı.

'HERGÜN ÜÇ DÖRT BASTON KIRILIYOR, YARALANMALAR OLUYOR'

Altı Nokta Körler Adana Şube Başkanı Cafer Çağlayan da "Metro 13 duraktan oluşuyor. 13 durağın hiçbirinde görme engellileri yönlendiren bir kılavuz yok. Defalarca kez Ulaşım Daire Başkanlığı’na iletmemize rağmen başvurularımız sonuçsuz kaldı. Kaldırımlarımız işgal altında. Biz ağaca karşı değiliz ama kaldırımlarda ağaçlar var. Motosikletler kaldırımları işgal etmiş durumda. İşyerleri tezgahlarını dışarılara koyuyor ve kaldırımlarda engelli rampalarına araçlar park ediliyor. Her gün üç-dört baston kırılması vakası yaşıyoruz. Yaralanmalar oluyor” dedi.

Altı Nokta Körler Adana Şube Başkanı Cafer Çağlayan

'ÖNEMLİ OLAN KANUN ÇIKARMAK DEĞİL, UYGULAMAK'

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Alıcı, engelliler için birçok kanun olduğunu ancak bunların uygulanmadığın belirtti. Alıcı, "Önemli olan o kanunları çıkartmak değil, uygulayabilmek" dedi.

'ENGELLİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜN BAŞINDA NEDEN BİR ENGELLİ OLMASIN?'

Belediyelerin engellilerle ilgili kararları kendilerine sormadan aldığını vurgulayan Alıcı, "Bizimle ilgili kararların bizlerle alması lazım. Engelliler Şube Müdürü atanıyor, hiçbir engeli kuruluşunun haberi yok. Bize sorulan bir şey yok. Dolayısıyla biz kendi sorunlarımızla kendimiz boğuşuyoruz. Belediyelerin engellilerin görüş ve önerilerini alması gerekir. Oluşturulacak komisyonlarda, kurullarda ya da şube müdürlüklerinde engellilerin görev alması gerekir. Adana Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğünün başında neden bir engelli olmasın?" diye konuştu.

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Alıcı

'ENGELLİLER İÇİN SESLİ KAFE GEREKLİ'

Adana'da bir görme engellinin kitap okuyabileceği bir sesli kafe olmadığını dile getiren Alıcı, "Adana'da hâlâ bir görme engellinin kitabını okuyabileceği bir yer yok. Büyükşehirlerin hepsinde var ama Adana görme engellilerin çay içebileceği, kitabını okuyabileceği sesli kafe yok. Çıktı alabilmek için bir tane kabartma printer yok. Bu yatırımları yapmadılar, yapmıyorlar. Çünkü başlarına gelmeyince ne olduğunu bilmiyorlar" dedi.

'GÖRME ENGELLİLER İÇİN SADECE BİR OKUL VAR'

Görme engelliler için sadece Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlkokulu'nun olduğuna dikkat çeken Alıcı, "Burası ortaokul son sınıfa kadar eğitim verilen yatılı bir okul. Onun dışında başka bir yer yok. Özel rehabilitasyon merkezleri var. Braille alfabesi dediğimiz altı noktadan oluşan yazı sistem üzerinde eğitim verildiği söylenir. Ama hiçbirinde ben o eğitimi görmedim. Türkiye'de engelliler içinde eğitim oranı en yüksek grup görme engelliler. Her meslek dalında yetişmiş görme engelli var" diye konuştu.

Öne Çıkanlar