HDP: 2021 bütçesi 'Halkın Bütçesi' olsun

HDP: 2021 bütçesi 'Halkın Bütçesi' olsun
'En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak. Her emeklinin en az 2 bin TL aylık geliri olacak.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) ekonomiden sorumlu HDP Eş Genel Başkan yardımcısı Garo Paylan, partisinin hazırladığı 2021 yılı bütçe teklifini Istanbul İl binasında açıkladı.

Bütçede verilen sözlerin, vatandaşların nasıl bir yaşam süreceğini belirlediğini belirten Paylan, ülkeyi yönetenlerin bütçede verdikleri sözlerle, hangi değerleri temsil ettiklerini ve kimlerin hakkını savunduklarını gösterdiğini ifade etti.  

İktidarın, 2021 yılı bütçesinde yaptığı tercihlerle, kimlerden vergi toplayacağına, toplanan vergileri kimlere ve nerelere aktaracağına karar verdiğini söyleyen Paylan, iktidarın herkese değil yüzde 1'e çalışan bir bütçe hazırladığını belirtti.  

2021 Bütçesi ‘Halkın Bütçesi’ olsun!" diye konuşan Paylan, partilerin hazırladığı 2021 yılı bütçesine ilişkin programı şöyle sıraladı: 

"En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak. Her emeklinin en az 2 bin TL aylık geliri olacak. Elektrik, su, doğalgaz, internet ücretsiz olacak. İhtiyaç sınırına kadar; elektrik, su, doğalgaz ve internet ücretsiz olacak. 

Şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak.

Yoksulluk sınırının altında gelire sahip vatandaşlar, şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. 

'KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE ENGELLİ İSTİHDAMI ARTIRILACAK'

Kamu sektörü ve özel sektörde engelli istihdamı artırılacak. Engelli bireyleri, ekonomik ve sosyal yaşamda dezavantajlı hale getiren, negatif ayrımcılığa sebep olan tüm politika ve uygulamalar ortadan kaldırılacak. Kamu ve özel sektörde engelli istihdamı artırılacak.

Ev emekçisi kadınlar emekli olacak. 

Ev içi emeği görülmeyen kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenecek. Ev emekçisi kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenecek. 

'SAĞLIK HİZMETLERİNİ ÜCRETSİZ OLACAK'

Tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olacak. Vatandaş ve göçmenler için, tüm sağlık hizmetleri kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olacak. Sağlık sektöründe özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verilecek.

Sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu tüm zorlu koşullar ve statü farkından doğan eşitsizlikler ortadan kaldırılacak.

Tüm çocuklar ve gençler; bilimsel, anadilinde, ücretsiz eğitim alacak. Çocukların ve gençlerin; ücretsiz, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim alması sağlanacak.

Pandemi sürecinde bilgisayara erişimi olmayan tüm öğrencilere bilgisayar dağıtılacak.Tüm öğrencilere, sınırsız ve ücretsiz internet sağlanacak.

EYT'LİLER EMEKLİ OLACAK

Emeklilikte yaşa takılanlar, emekli olacak. Prim gün sayılarını ve sigortalılık sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen yaş kriterine takıldıkları için emekli olamayan milyonlarca vatandaşın mağduriyeti ortadan kaldırılacak.

EYT’lilerin, yaş kriteri aranmaksızın emekli olmaları sağlanacak.

Memurlara 3 bin 600 Ek Gösterge ödenecek. Tüm memur ve memur emeklilerinin yaşam standartlarını yükseltecek olan 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçirilecek.

ESNAFIN BORÇLARI SİLİNECEK

Küçük esnafın borçları faizsiz yapılandırılacak. Küçük esnafın vergi ve kredi borçları faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılacak. 

Küçük çiftçinin borçları faizsiz yapılandırılacak ve çiftçi destekleri artacak. 120 milyar TL’yi aşmış durumda olan çiftçi borçlarına kalıcı çözüm bulunacak. 

'ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER ATANACAK'

Küçük çiftçinin borçları, faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılacak.

Çiftçiye verilen mazot, gübre, ilaç ve tohum desteği iki katına çıkarılacak.

Ataması yapılmayan öğretmenler atanacak. Atama bekleyen öğretmenler, öğrencileriyle buluşacak. 200 bin öğretmenin ataması yapılacak.

'GENÇLERİN BORÇLARI SİLİNECEK'

Gençlerin Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları silinecek. Milyonlarca gencin, iş sahibi bile olmadan hayata borç yükü altında başlamasına sebep olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na olan kredi borçları silinecek. 2021 yılından itibaren gençlere kredi değil, burs verilecek. Gençlere her ay 500 TL yüklenilen 'Genç Kart' verilecek. Gençlere şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak. 

'KADIN BAKANLIĞI KURULACAK'

Kadın Bakanlığı Kurulacak. Kadınların toplumsal sorunlarının kalıcı bir şekilde çözülebilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi ve kadına yönelik şiddetle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Kadın Bakanlığı kurulacak. Kadınların çalışma hakkını desteklemek, kişisel ve sosyal hayatlarındaki alanlarını genişletmek amacıyla bütçe seferber edilecek. Her mahalleye ücretsiz kreş açılacak.

Kamu İhale Sistemi, kadın istihdamındaki cinsiyet temelli ayrımcılığı ortadan kaldıracak biçimde düzenlenecek.

Kamuda istihdam edilen engelli kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacak biçimde kadın oranı artacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Bütçesi, bütün inançların hizmetine sunulacak. Pek çok bakanlıktan fazla bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi, bütün inanç kurumlarının hizmetine sunulacak."

Öne Çıkanlar