'HDP, büyük insanlık değerlerini yaşatan, ileriye taşıyan toplumsal bir özdür'

'HDP, büyük insanlık değerlerini yaşatan, ileriye taşıyan toplumsal bir özdür'
'HDP fikriyatının bir yanı Anadolu’dur, diğer yanı Mezopotamya’dır.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP), kuruluşunun 8'inci yıldönümü dolayısıyla Bostancı Kültür Merkezi'nde kutlama düzenledi. 

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar, HDP milletvekillleri, HDP İl ve İlçe yöneticileri, HDP Parti Meclisi, Türkiye İşçi Parti (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, (PM), Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Halkevleri, Yazar İhsan Eliaçık, Demokratik İslam Kongresin'nde Hüda Kaya, MKM Sanatçıları, LGBTİ+, Emekçi Hareket Partisi, Partizan, Kaldıraç, 10 Ekim Barış Derneği, KHK Platformu ve çok sayıda kişi katıldı. 

Coronavirus nedeniyle sınırlı sayıda kişinin katıldığı kutlamada, salona Kürtçe ve Türkçe "Biz kadınlar özgürlükte ısrarlı, mücadele kararlıyız", "Hep birlikte aydınlık günler için buluşuyor", "Hak, hukuk, adalet için mücadeleyi yükseltiyoruz", "Bawêriyê mezin dikin meşa azadiye didomînin", "Li hemberî faşizme û erişan berxwedanê mezin dikin", "Têkoşina Jinan Li Her Dere Yê" yazılı pankartlar yer aldı.   

"HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Siyasi tutsaklar onurumuzudur" sloganları atıldı. Sinevizyon gösterimi ve yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda kişinin mesajları okundu. 

BULDAN: DÜN GİBİYİZ, YENİYİZ, HEYECANLIYIZ

Ardından kürsiye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan "15 Ekim; demokratik siyasal yaşam açısından önemli bir gündür. Büyük fırtınaları, darbeleri, barajları birer birer aşarak bugünlere gelen emeğimiz, alın terimiz, onur kaynağımız Halkların Demokratik Partisi kurulalı tam 8 yıl oldu. Evet, daha dün gibi yeniyiz, heyecanlıyız, bir o kadar da coşkuluyuz. Dünüz, bugünüz, yarınız. Hep varız ve var olmaya da devam edeceğiz. Umut oldukça HDP de olacaktır" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

HDP oldukça, başarı olacaktır, başarı oldukça tarihin akışı değişecektir. Zalimlerin yazdığı tarihi mazlum halklar mutlaka değiştirecektir. 

Egemenler ne kadar direnirse dirensin bu yüz yıl, ezilen mazlum halkların ve kadınların yüzyılı olacaktır. Neredeyse bir asırdır, halklara zulmeden ceberut sistemler artık aşılmaya mahkûmdur. Halka rağmen ayakta duramayacaklar. Başaramayacaklar. Halkların demokratik iktidarı, özgürlükçü, eşitlikçi demokratik sistemi yoldadır. Engelleri aşa aşa emin adımlarla gelmektedir. İşte HDP, halkı bıktıran, bezdiren bu soygun düzeninden kurtulmanın yolunu açmak, demokratik iktidar seçeneğini yaratmak için siyasal yaşamda kurucu bir rol oynamaktadır.

'HDP KADININ YAŞAM ALANIDIR'

HDP, bu kadim toprakları, Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkez, Alevi, Süryani, Êzîdî, Rum, Laz, Hıristiyan, Müslüman, Roman, Pomak bütün inanç ve kültürlerin ortak evi yapmak için vardır, bunun için mücadele vermektedir. HDP fikriyatının bir yanı Anadolu’dur, diğer yanı Mezopotamya’dır. Kızılırmak’la Dicle ve Fırat’ı birleştiren, halklar deryasının çok sesliliğidir. Eşit ve özgürce bir arada yaşama iradesinin dayandığı temel güçtür.

HDP salt seçimden seçime oy verilen bir parti değildir. HDP farklıdır. HDP, her kimliğin ve her inancın kendini özgür ve değerli hissettiği onurlu bir yaşam biçimidir. Yaşama olan büyük bağlılıktır. Aynı zamanda kadın partisiyiz diyoruz ya, HDP kadının yaşam alanıdır. Kadının özgürlük ve yaşam dokunulmazlığıdır.

Eş Başkanlıkla tek başkanlığı kaldıran bir partiyiz. HDP, büyük insanlık değerlerini yaşatan, ileriye taşıyan toplumsal bir özdür. Ape Musa yıllar önce şöyle demişti: Yaşamanın bir diğer adı direnmektir. Evet, biz de diyoruz ki yaşamanın diğer adı direnmekse direnmenin adı da HDP’dir,  HDP’li olmaktır. HDP’de olmaktır.

'HDP, HALKIN KENDİSİDİR'

8 yıllık siyasi ömrüne on yılların mücadelesini sığdırmayı başaran bir partiyiz. Neredeyse mücadelesiz geçen bir günümüz yoktur. Hakikat neredeyse, HDP oradadır. Mazlumlar ve ezilenler neredeyse, HDP oradadır ve onların yanındadır. Karanlığın karşısında umudu an be an ayakta tutan ve büyüten bir cesarettir. Başarma azmi ve kararlılıktır. Hangi dilde haykırırsa haykırsın, inadına barış, inadına özgürlük diyen bir çığlıktır. HDP’nin gücü halktır, halklardır."

HDP’yi en iyi tarif edecek tek bir cümle vardır, o da; HDP halkın kendisidir. Halkın özüdür. HDP sizsiniz. HDP sizin iradenizdir. Sizin renklerinizdir. Bizler yola çıkarken, üç temel ilkeyi rehber edindik. Sonuna kadar kararlı olacağız, cesur olacağız ve başaracağız dedik.8 yıldır bir milim geri adım atmadan yolumuza kararlı bir biçimde devam ediyoruz. 

'HERKES İÇİN DEMOKRASİ, HERKES İÇİN ADALET'

Eşit ve özgür bir yaşam, herkes için demokrasi, herkes için adalet, onurlu bir barış ve emeğin hakkı için yürüyoruz. Her bir insanımıza değerli olduğunu hissettirecek demokratik bir cumhuriyeti hedefliyoruz. Devletin anayasası değil, halkların ve hakların demokratik anayasası olsun diyoruz. Kürt ve Türk eşit koşullarda özgürce bir arada yaşasın. Kürdün varlığı Türk’ün varlığını, Türkün varlığı Kürdün varlığını güçlendirsin istiyoruz. Bu ülkede yaşayan herkes ev sahibidir, misafir değildir. Bu topraklar herkesin ortak evi olsun diye mücadele yürütüyoruz. Ayrımcılık son bulsun, hiçbir inanç ve dil diğerinden üstün olmasın, Alevi ve Sünniler eşit olsun diye çaba yürütüyoruz."

SANCAR: BEDEL ÖDEYEN HERKESE SELAM OLSUN

Buldan’ın ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuştu.

"Bin kez kırdılar dallarımızı, bin kez budadılar, yine çiçekteyiz. Merhaba özgürlük yolcuları. HDO olarak 8 yaşındayız ama arkamızda asırlar var, asırlarca biriktirilmiş mücadele var. İşte biz bu mücadele geleneğinin mirasçısıyız. 8 yaşında değiliz, 8 bin yaşındayız. Belki daha da büyüktür yaşımız. O yolda bedel ödeyen herkese, yürüyen herkese selam olsun" diyen Sancar konuşmasına şöyle devam etti:

Bugün zindanlarda tutulan Demirtaş’a, Yüksekdağ'a, Baluken’e bütün yoldaşlara buradan selam olsun. Sevgili dostlar, bizler binlerce yıllık direnişin eşitlik ve özgürlük geleneğinin partisiyiz. Bu gelenek ulu bir çınardır. Kökleriyle toprağa, gövdesiyle yeryüzüne, dalları ve yapraklarıyla ışığa yönelen bir hayat ağacıdır HDP. 

'FAŞİZME KARŞI DİRENİŞ HER GÜN TAZELENMESİ GEREKEN BİR TECRÜBEDİR'

İşte bu partinin neferleri olmanın gurur ile bir araya geldik, onuruyla sesleniyorum sizlere, Direnmeyi çok iyi biliyoruz, direnerek geldik bu günlere ama biz inşayı da biliyoruz. Bu ülkede faşizme karşı direniyoruz, özgürlüğü inşa etmeye geldik, direnişi bildiğimiz gibi bu ülkede biz inşa edeceğiz.

 Faşizme karşı direniş her gün tazelenmesi gereken bir hayat tecrübesidir. Biz o nedenle her gün her an yeniden faşizme karşı direneceğiz, direneceğiz ki o gün geldiğinde sandıklarda bu iktidarı devirmek için gücü gösterelim. Bu iki hedefi bir araya getirmedikçe bu zulüm yönetimini sona erdirmenin imkanı yok. Faşizme karşı her gün direniş ve demokratik cumhuriyet inşa için mücadele ediyoruz. Er ya da geç kazanacağız. Şimdi tam da birlik zamanı. Bu ülkeye demokrasiyi getirmek için demokrasi güçlerinin birlik zamanıdır. Bu ülkede Kürt halkının onuruyla oynamak isteyen zalimlere karşı Kürtlerin ulusal birlik zamanıdır.

'HDP VE EMEKÇİLERİN KENETLENME ZAMANI'

Şimdi HDP'nin ve emekçilerinin kenetlenme zamanıdır. Partimiz için de birlik, partimiz için de kenetlenme partimiz için de daha da birlik zamanıdır. Ülkeye istediğimiz demokrasiyi bu partinin içinde de işletmek için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Bütün sorunlarımızı bu temelde çözeceğimize inancımız tamdır, sizin de inancınız tam olsun. 

Hepinizin de inancı böyle olsun. HDP bu ülkeye demokrasiyi getirecek. Bunu getirirken de kendi içindeki demokrasi yürüyüşünü de en iyi şekilde devam ettirecek. Bunu yaparken dünyaya örnek olacak potansiyelimiz var. Yürüdüğümüz uzun bir yol aldığımız büyük bir mesafe var ama durmak yok. Hayat hareketle mümkündür, yürüyüşe devam değerli dostlarım, yoldaşlarım, yürüyüşe devam."

Sancar, "Konuşmamın buraya kadarki bölümünü özgürlük demokrasi mücadelesine emek vermiş bütün insanlara adamıştım. Bundan sonraki bölümü Kürtçe devam edeceğim. 

Bu konuşmayı en başta Kürt dilini var etmek için sonsuz emek sarf eden bütün sanatçılara bütün yazarlara bütün insanlara ithaf ediyorum. Kürtlerin dilini ayakta tutmak için Apê Musa'nın şahsında bütün mücadele ve emek yolcularına ithaf ediyorum" dedi.

Sancar'ın Kürtçe konuşması şöyle oldu:

"Merheba ji we re,

Hûn hemû bi xêr hatine, ser seran û ser çavan re hatine.

Partiya me 8 (heşt) sal berê hat avakirin. 8. (heştemîn) salvegera partiya me, li gelên me, li xebatkarên me, li hezkiriyên HDP’ê pîroz û bimbarek be. 

Belê HDP êdî 8 (heşt) salî ye. HDP roj bi roj mezin dibe, meh bi meh bi quwet dibe, sal bi sal bi pêş dikeve. Ji Edirneyê heta Colemêrgê, ji Behra Reş heta Behra Spî, HDP hêvî û baweriya gelan, jinan, ciwanan û bindestan e. 

Belê meşa azadiyê, meşa biratiyê, meşa edaletê dewam dike. Ew meş heta serkeftinê wê dewam bike û tu carî nesekine. Em bernadin vê dîlan û govenda azadî, aştî û demokrasiyê. Em bernadin vê meydanê. Em dest bi dest, mil bi mil vê govendê mezin dikin.

Bi salan e, bi hemû quweta xwe êrişî HDP’ê dikin. Dixwazin HDP’ê bêtesîr bikin, bêdeng bikin. Loma hevserok, parlementer û endamên HDP’ê girtin û avêtin zindanan. Bi hezaran HDP’yî girtin. Gotin em ê bi girtinan, bi heps û zindanan HDP’ê xelas bikin, lê roj bi roj dibînin ku HDP xelas nabe û îro bûye kabûsa wan.

Îro li ber sîstema wan, li ber faşîzma wan ku dixwazin ava bikin, tenê HDP disekine. HDP hemû hesabên wan tarûmar dike. Loma, xezeba wan, ji tirsa dilê wan tê.

HDP 8 salî ye, lê HDP li ser mîraseke bi hezar salan hatiye avakirin. Mîrasa têkoşîna azadî, aştî û demokrasiyê ya bi salan îro quweta mezin ya HDP’ê ye. Em bi wê mîrasê îro li ser piyan e. Em bi wê baweriyê îro dimeşin. Em bi gelê xwe, gelê me jî bi me bawer e.

Doza me doza azadî, edalet û aştiyê ye. Çimkî em bi doza xwe, bi rêya xwe û bi fikriyata HDP’ê bawer in. Em dizanin rêya HDP’ê, rêya rizgariya gelan e. Rêya rizgariya jinan û ciwanan e.

Belê hevalên ezîz, îro lazimiya me zêdetir bi yekîtiyê heye. Lazimiya me zêdetir bi têkoşîna hevpar/muşterek heye. Em ê bi yekîtiya xwe, bi hevaltiya xwe hesabên wan xerab bikin. Em bi hêvî ne û em bangî hemû gelên xwe dikin: Hûn jî bi hêvî bin. Ev rojên zor û zehmet wê bi têkoşîna me, bi yekîtiya me xelas bibin. Em bi quweta xwe bawer in.

Belê dostên ezîz, ez careke din 8 saliya partiya me, 8 saliya HDP’ê pîroz dikim. Ez her kesê ku bi keda xwe HDP mezin kiriye silav dikim. Ez spasiya xwe pêşkêşî hemû endam, xebatkar û hezkiriyên HDP’ê dikim. Em bi we serbilind in.

Û ez bangî hemû gelên me dikim: rêya HDP’ê rêya azadiyê ye; rêya HDP’ê rêya aştiyê ye, rêya HDP’ê rêya demokrasiyê ye, rêya HDP’ê rêya pêşerojeke xweş û rengîn e. HDP baxçeyê gelan, baweriyan, nasnameyan e. Werin em bi hev re, dest bi dest, mil bi mil, HDP’ê mezin bikin. Werin em hêvî û baweriya xwe mezin bikin…

Ez yeko yeko we hemûyan silav dikim. Serkeftinê ji we hemûyan re dixwazim. Hûn her hebin! Rêya me vekirî be.

Yolumuz açık olsun dostlar, kardeşler, yoldaşlar."

Öne Çıkanlar