HDP ekonomi paketine muhalefet şerhi düştü
Ücretsiz iznin yasal hale getirilmesi nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan ekonomi paketine şerh düşen HDP, düzenlemenin işçilerin ve yurttaşların aleyhine olduğunu belirtti.
HDP, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve ücretsiz izni yasallaştıran düzenlemeyi de içeren, Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne muhalefet şerhi düştü.
Şerhte, iktidarın koronavirüs salgını kapsamında ilk "önlem" paketi açıklamasının ardından ortaya çıkan tablonun ülke ekonomisi açısından "suya yazılmış yazı" benzetmesi yapıldı. Şerhte, "Bir müdahale görüntüsü verildi. Sonra ekonomik kriz, salgının etkisini de arkasına alarak görüntüyü silip attı" denildi.
‘YURTTAŞ ALEYHİNE, YANDAŞ LEHİNE’
Şerhte, teklifin yurttaşların aleyhine, "yandaş" lehine düzenlemeler içerdiğine dikkat çekildi. Şerhte, "Türkiye’nin tümü salgın ve ekonomik etkilerden korunmamakta bilakis yandaşlar kamusal kaynaklarla korunmaya ve ihya edilmeye çalışılmaktadır" ifadelerine yer verildi.
‘İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDAN VERİLECEK ÜCRET SEFALET DEMEK’
Şerhte, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük olarak işçilere 39,24 TL nakit ücret desteği verilmesi öngören düzenlemenin işçilere sefaletin dayatılması anlamına geldiği belirtildi. Şerhte, "Üç öğün simit yenilmesine bile yetmemektedir. Bizler minimum aylık gelirin 2.500 TL olmasını anayasal ve adil bir devlet olmanın gereği olarak görmekteyiz. Bu tasarıyla işçiler kısa çalışma ödeneğine göre ayda en az 575 lira daha az para alacaklardır çünkü patronlar işçilerini ücretsiz izne gönderdiklerinde fon bu işçilere aylık sadece bin 177 TL ödeyecektir" denildi.
‘YANDAŞLARI KURTARMA ÇABASI’
Türkiye Varlık Fonu’nun muafiyet ve istisnaları genişletildiğinin belirtildiği şerhte, söz konusu bu düzenleme "batık yandaş şirketleri kurtarma" hamlesi olarak değerlendirildi. Şerhte, "Türkiye Varlık Fonu’nun ciddi bir toplumsal meşruiyet sorunu vardır. Fonun, ‘finansal açıdan zor duruma düşecek büyük kuruluşları satın alabileceği ya da ortak olabileceği ancak bu işlem nedeniyle fon yöneticilerinin sorumlu tutulamayacağı düzenlemesi getirilmektedir. Türkiye Varlık Fonu üzerinden yapılan bu düzenlemeler salgın ve salgın öncesindeki ekonomik krizin etkilerinden yandaşları kurtarma çabasıdır" değerlendirilmesi yapıldı.
‘ÜCRETSİZ İZNİN ÖNÜ AÇILIYOR’
Şerhte, işçilerin işten çıkarılmalarını 3 ay yasaklamayı öngören düzenlemenin, ücretsiz izinin önünü açtığı kaydedilerek, "Bu düzenlemeyle işverenler kimseyi işten ‘atmıyor’ gibi görünüyor olmalarının yanında istedikleri işçiyi de ücretsiz izine yollayabilecek hakka sahip olmaktadırlar. Bu süreç içerisinde işverenlerin herhangi bir maliyeti söz konusu olmayacakken işçiler gelirlerinin büyük bir kısmından mahrum kalacak ve işçilerin yaşam standartları düşecektir" denildi. (MA)