HDP taşınan sandığa seçmen taşıyacak
Uzun yıllar partisinin YSK temsilciliğini yapan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, sandık taşıma kararına karşı nasıl bir yol izlediklerini anlattı.
31 Mart seçimlerinde 13 il, 70’e yakın ilçede, yaklaşık 200 bin seçmeni etkileyecek "güvenlik" gerekçesiyle sandık taşıma ve birleştirme talebi geldi. YSK bunların yaklaşık 60 binine onay verdi. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki seçmenlerin oy kullanma iradesinin gasbı olarak gördükleri sandık taşıma kararlarını boşa çıkarmak için bundan etkilenecek tüm seçmenleri sandığa ulaştıracaklarını söyledi. Tiryaki, "Bize oy vermeleri de gerekmiyor" dedi.
Seçmen kütüklerindeki "yığma seçmen" tartışmasının ardından şimdi de "güvenlik" gerekçesiyle "sandık taşıma ve birleştirme" kararları gündemde. İlk kez 24 Haziran seçimlerinde "güvenlik" gerekçesiyle sandık taşıma ve birleştirme kararları alındı ve bu karar yaklaşık 60 bin seçmeni etkiledi. Bu seçimde de benzer bir tablo bekleniyor.
Uzun yıllar partisinin YSK temsilciliğini yapan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, 15 Temmuz darbe girişimin ardından bir OHAL KHK’si ile önü açılan "güvenlik" gerekçesiyle sandık taşıma kararları, nedenleri ve sonuçlarıyla ilgili Gazete Duvar’dan Nergis Demikaya’ya şu açıklamalarda bulundu:
"15 TEMMUZ SONRASI SANDIK TAŞIMANIN ÖNÜ AÇILDI"
Sandık taşıma ve birleştirme 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde gündeme geldi. Bölgede 10-12 ilde, 60-70 ilçede güvenlik nedeniyle taşıma, birleştirme istendi. Seçmen sayısı az ve birbirine yakın yerler için ilçe seçim kurulları taşıma kararı verebiliyor. Ancak YSK bunların dışında "güvenlik" gerekçesiyle gelen talepleri reddediyordu. Daha sonra 15 Temmuz Darbe Girişimi oldu.
Hükümetin "Allah’ın lütfu" dediği darbe girişimi ardından "güvenlik" gerekçesiyle de sandık taşımayı sağlayan KHK ile değişiklik yapıldı. Bunun ardından 24 Haziran seçimleri öncesi 12-13 ilden, 70 ilçeden güvenlik gerekçesiyle yaklaşık 200 bin seçmeni etkileyecek taşıma talepleri geldi. YSK’nın gelen her talebi kabul etmediğini söylemek lazım. Talepler uzunca tartışıldı. Yaklaşık 200 bin seçmeni etkileyecek güvenlik amaçlı taşıma taleplerinden yaklaşık 60 bini kabul edildi.
"ADİL BİR SEÇİMDEN BAHSEDİLEMEZ"
Güvenlik gerekçesiyle taşımaya itirazımızın birinci nedeni, eğer bir ülkede eşit, özgür, adil seçimden bahsedeceksek bunun birinci koşulu güvenliktir. Bir yerleşim yerinde güvenlik nedeniyle oy kullanılamıyorsa orada eşit, özgür, adil bir seçimden bahsedilemez. İkincisi, oturduğunuz yerden başka bir yere oy kullanmaya gitmeniz için koşullarınızın uygun olması gerekir. Hamile, yaşlı, hasta birinin bir başka yere gidip oy kullanması zor. Bu açık biçimde seçmenlerin oy kullanma iradesinin dolaylı yoldan gasbı anlamına gelir. O zaman seçmenleri dünyanın öbür ucuna taşısalar da seçmen iradesinin yansıması için elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Ama yine de bu seçmenlerin tamamının gidip oy kullandığını söylemek güç.
"24 HAZİRAN-31 MART TALEPLERİ BENZER"
31 Mart yerel seçimlerinde de 24 Haziran’daki gibi benzer yerler için benzer talepler geldi. YSK’da yeni ve yaygın bir karar almak yerine 24 Haziran’da taşıma, birleştirme kararı verdiği yerlerle ilgili aynı kararları verdi. Yine bu kararlardan yaklaşık 13 ilde, 70’e yakın ilçede 60 bin kadar seçmen etkilenecek.
"EN YÜKSEK OYU KENT MERKEZİNDE ALIYORUZ"
Köylerdeki seçmenler belediye başkanlığı seçimlerinde oy kullanmıyorlar. Büyükşehir olmayan yerlerde sadece il genel meclisi için oy kullanıyorlar. İlçe belediye başkanlıklarını çok yaygın etkilemez. Büyükşehirleri etkilemesi için de rakamın yüksek olması gerekir. Buradaki sandık taşımanın amacı seçim sonuçlarına temelde etki etmek değil.
Tutukluların ve hükümlülerin oy kullanmaması kararı doğrudan seçim sonuçlarına etki edecek bir karardı. Sandık taşıma konusunda bazı güvenlik birimlerinin "güvenlik" kaygısı olabilir. Sayısı düşük bazı karakollar "Asker gidecek bu askerin güvenliğini sağlayamayız" diyebilir. Ama aynı güvenlik birimlerinin halk için bir kaygı taşımadığını söyleyeceğiz o zaman. 2 asker giderse güvenlik sorunu var, oradan 200 seçmen gelirse onun güvenlik sorunu yok! Güvenlik sorunu varsa herkes için vardır. Köylerde örgütün köylüleri tehdit ederek oy kullandığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Biz en yüksek oyu kent merkezlerinde alıyoruz.
"YETER Kİ SEÇMENLER İSTESİN, ONLARI TAŞIYACAĞIZ"
Bu kararların boşa çıkması için seçmenlerin oy kullanmalarını sağlayacağız. Taşıma kararı verilen tüm köyleri dolaşacağız. Seçim günü istemeleri halinde hepsini sandıkların taşıma, birleştirme kararı verilen yerlere götüreceğimizi söyleyeceğiz. Yeter ki vatandaşlar istesin. Biz bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Bizim büyük kentlerde okuyan, çalışanların ikametgahlarının olduğu yerde oy kullanmasını sağlamak için "taşımalı seçmen komisyonlarımız" var. Aynı birimlerle bunu yapacağız. Bize oy vermeleri de gerekmiyor. (POLİTİKA SERVİSİ)