HDP YSK temsilcisi Tiryaki: Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler

HDP YSK temsilcisi Tiryaki: Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler
HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları ve seçim güvenliğine dair açıklamalarda bulundu. Tiryaki, "Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini engellemeyecek şekilde, sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler, sınıfta bulunabilirler" dedi.

Oğulcan ÖZGENÇ


ANKARA- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki Parti Genel Merkezi’nde gün boyu açıklamalarda bulundu.

Sandıkların kapanmasının ardından yaptığı son açıklamada, "Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini engellemeyecek şekilde, sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler, sınıfta bulunabilirler" dedi.

‘TÜM SARAY İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Hukuka aykırılıkları gün boyu paylaşacaklarını belirten Tiryaki, “Partimiz her kenti, her ilçeyi takip ediyor. Türkiye tarihinin en kritik seçimini yaşıyoruz. Oy kullanma işlemleri devam ediyor. Türkiye halklarına oy kullanmak üzere çağrı yapıyoruz. Ayrıca, seçimde görevli her bir resmi görevliyi adil bir seçim gerçekleşmesi adına görevlerini yapmaya, iktidarın emir eri gibi davranmamaya ve bu konuda net bir tutum almaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki halkın demokratik iradesine gölge düşürecek her işlem ileride adli soruşturmaya konu olacaktır” dedi.

Tiryaki, seçim güvenliğine ilişkin sözlerine şunları ekledi: “Seçim yasaklarını ihlal eden ve devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun ve Savcı Sayan başta olmak üzere tüm saray ile ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna iletiyoruz. 15 Mayıs’ta Türkiye’nin bağımsız yargıya kavuşmasıyla gerekli soruşturmaların yapılacağına dair inancımız da tamdır.”

‘JANDARMA EŞLİĞİNDE AÇIK OY KULLANDIRIYORLAR’

Tiryaki, şimdiye kadar ulaştıkları hukuka aykırılıkları paylaştığı konuşmasından satır başları şöyle:

“Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 nolu belgeyi sandık görevlilerine teslim etmediğine dair duyumlar aldık. Bu açıkça hukuka aykırı.

Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz yaklaşık 2 bin kişinin Vatan Partisi’nin sandık görevlisi olarak yazıldığını öğrendik. Bu yurttaşlarımızın hiçbirisinin bu konuyla ilgili bir bilgisi yok. Bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

‘MARDİN’DE İKİ KİŞİ YARALANDI’

Urfa’nın Siverek ilçesinin Çinhisar mahallesinde açık oy kullanıldığını tespit ettik. Bunun için gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk. Ayrıca savcılıklara suç duyurusunda bulunacağız.

Adıyaman Kahta’ya bağlı Eskitaş köyünde AKP il başkanının kardeşleri jandarma görevlileri eşliğinde açık oy kullandırıldığını tespit ettik.

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahallede AKP’liler topluca oy kullanmak istedi. Duruma müdahale eden müşahitlere AKP’li adayın yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlere fiili saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı.”

‘BU ONLARIN SON GÜNÜ OLACAK’

Tiryaki, cümlelerini TRT’ye yönelik eleştirileriyle noktaladı. Tiryaki şunları kaydetti:

“Halkın vergileriyle yayın yapan TRT, oy oranları binde bir bile olmayan partilerdeki gelişmeleri haberleştiriyor. Yine bu siyasi partilerin adaylarının oy kullanmasını canlı olarak yayınlıyor. Gördüğünüz gibi bugün burada TRT’ye dair hiçbir kanal yok. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin siyasi mirasçısı olan Yeşil Sol Parti’nin genel merkezine gelmiyorlar. Bu onların son günü olacak.”

VATAN PARTİSİ'NE 'SANDIK GÖREVLİLERİ'NE DİKAKT ÇEKTİ

Tiryaki, gerçekleştirdiği ikinci basın toplantısında ise Antep ve Urfa’daki sorunların devam ettiğini söyledi:

"Vatan Partisi Antep’te 4 bin 83 kişiyi sandık kurulu görevlisi olarak bildirmiş. Bu görevlilerin neredeyse tamamı bilgi verilmeden görevli olarak yazılmış. Bu rakam bir milletvekilinin hangi siyasi partiden seçileceğini belirleyecek kadar önemli bir rakam. Bu kentin seçim sonuçlarına etki edebilecek kadar önemli bir rakam. İlçe seçim kurullarının bu konuda herhangi bir olumsuz yanıtı yok. Sandık görevlisi olarak yazılmış kişilere 142 nolu belgelerin verileceğini söylediler. Fakat bir kez daha altını çiziyoruz. Bu hukuksuzluğa yol açanların tamamına ilişkin hukuksal girişimlerde bulunduk. Takipçisi olacağız."

"Urfa’da açık biçimde oy kullanma uygulamaları devam ediyor. Bu kadar o kadar pervasız bir hal aldı ki sosyal medyada paylaşılıyor. Yüzlerce kişiye açık biçimde Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın lehine oy kullandırıldığı görüntüler var. Valiliği, güvenlik birimlerini bu konuda önlem almaya çağırıyoruz. Güvenlik görevlilerin sandıklara gelmesine gerek yok. Biz sandıklardaki güvenliği sağlayabiliriz. Sorun şu ki, muhalefet partilerinin müşahitleri ve sandık kurulu üyelerinin sandığa yaklaşmasına izin verilmiyor.”

ÜÇÜNCÜ BASIN TOPLANTISI: SANDIKLARI TERK ETMEYİN

Tiryaki gerçekleştirdiği üçüncü basın toplantısında oyların sayım ve döküm aşamasının kritik olduğunu belirtti. Tiryaki en çok oy aldıkları kentlerde sandık güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, sandık kurullarında görev alanlara şöyle seslendi: “Görev alan bütün arkadaşlar, ıslak imzalı sandık tutanağını alana kadar sandıkları terk etmesinler. Oyların sayım ve dökümünün tamamına eşlik etsinler. Tutanak düzenlendiğinde ilçe örgütlerine ve okul sorumlularını iletmelerini istiyoruz. İlk aşamada bunu başarabilirsek seçim güvenliğini sağlamış oluruz. Bizim dışımızda da muhalefet partileri de sandık güvenliğiyle ilgili 500 binin üstünde kişiyi görevlendirmiş. Bu demek ki sandık başında muhalefet dört kişiyle sandığın güvenliğini sağlıyor. Seçim güvenliğiyle ilgili halklarımızın kaygı duymamasını istiyoruz.”

'BÜYÜK BİR MEDYA MANİPÜLASYONU VAR, AA SAHADAN VERİ TOPLAMIYOR'

Tiryaki büyük bir medya manipülasyonu olduğuna dikkat çekerek, “Tek kaynak Anadolu Ajansı gibi davranılıyor. Oysa biz AA’nın sahada veri toplamadığını, bütün verileri iktidarın yandaşlarından aldıklarını biliyoruz. Çok açık ve net söyleyelim bunlara itibar edilmesin. Muhalefetin açıkladığı verilere itibar edilmesini istiyoruz."

'URFA EN ÇOK ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ YERLERDEN BİRİYDİ'

Erdoğan’a Urfa’da seri oy basılan görüntüler hakkında da konuşan Tiryaki, “Urfa en çok önlem almaya çalıştığımız kentlerden birisiydi. Ama basına yansıyan biçimde oy kullanma durumlarının olduğu anlaşılıyor. Bu yerler, muhalefet partilerinin müşahitlerinin yaklaştırılmadığı yerler. Müşahitlerimiz olduğu yerlerde böyle bir şey yaşanması mümkün değil. Bunun sınırlı bir yerde yaşandığının altını çizmek isterim. O yerlerle ilgili olarak ilçe seçim kurullarında girişimde bulunduk ve savcılıklar nezdinde de girişimde bulunacağız” dedi. Tiryaki, provokasyonlara karşı çıkmak konusunda sandıklara görev alanları uyardı.

DÖRDÜNCÜ TOPLANTI: TARİHİ BİR ANIN EŞİĞİNDEYİZ

Tiryaki, oy verme işleminin sonlanmasının ardından yaptığı açıklamada tarihi bir andan geçildiğini ve tarihi bir başarıya tanıklık edildiğini belirterek, “Uzun yılların emeğini zaferle buluşturacağımız bir anın eşiğindeyiz. Halkın iradesini ülke yönetimine taşıyacağız. Bazı yerlerde yurttaşların oy kullanma mekanlarından uzaklaştırıldığına dair duyumlar aldık. Her seçmenin oy kullandığı sandıkta sayım döküm işlemlerine eşlik etme hakkı var. Bu yasada açıkça düzenlenmiş. Dolayısıyla seçmenlerin oyların sayım ve döküm işlemlerine izin verilmemesi yasaya ve genelgelere açıkça aykırı. Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini engellemeyecek biçimde işlemleri izleyebilir. Bunun aksini yapan kamu görevlisi olursa yasa dışı bir yol izlemiş olacaktır.”

Tiryaki partiye ulaşan verilere dair şunları söyledi: “Henüz rakamları paylaşmak için erken. Ama sözlerimin başında tarihi bir başarıya tanıklık etmek üzereyiz demiştim. Bunu elimizdeki verileri göz önünde bulundurarak söylüyorum. Tahminimiz o ki cumhuriyet tarihinin en yüksek katılımı gerçekleşecek. Yüzde 90’ın üzerinde bir katılım bizler için sürpriz olmayacak. Bu katılımın sonuçları muhalefet açısından, partimiz açısından tarihi olacak.”

Öne Çıkanlar