HDP'den 15 maddelik anti-andıç
Serpil Kemalbay, Başbakan'ın basına ilettiği 15 maddelik 'uyarı' talimatına karşı gerçek habercilik istedikleri 15 maddeyi açıkladı.
HABER MERKEZİ- HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Başbakan Binali Yıldırım'ın basına yönelik yasaklar içeren 15 maddelik talimatını eleştirdi ve "barış talep eden halkların gazetecilerden taleplerini" kendi 15 maddelerini açıkladı.
HDP Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Kemalbay, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Afrin'e yönelik operasyonu eleştiren Kemalbay, şunları söyledi:
"Bugün Afrin’e saldırının 7. günü. 7 gündür 1 milyondan fazla insanın yaşadığı bir kent havadan ve karadan bombalanıyor. Siviller, tarihi yapılar, barajlar ve sivil yerleşim alanları. Bu saldırı aynı zamanda Türkiye halklarının barış ve demokrasiden yana tutumu karşısında savaşın kışkırtıldığı, Türkiye’deki iç siyaset çarklarının da ağırlaştırılarak sürdürüldüğü bir döneme tekabül ediyor. AKP-Erdoğan iktidarı 'biz işgal etmiyoruz' dese de bu yapılan şey, Suriye coğrafyası içindeki yeni yaşam çabası içinde olan bir halka saldırıdır. Kendimizi kandırmayalım. 2011’den beri Suriye’de uluslararası güçlerin güç savaşı yürüttüğünü biliyoruz. Türkiye sürekli burada konum almaya çalıştı. Bu konum alışlar Erdoğan-Bahçeli iktidarı etrafındaki egemen güçler etrafında gelişti. Biz TBMM’deki 3’üncü büyük siyasi parti olarak yaşanan siyasi sürecin işgal girişimi olduğunu, savaşı coşturan bir saldırı olduğunu ifade ediyoruz. Açıkça ifade ediyoruz kral çıplak. Türkiye bölgesel savaşın tetikleyicisi konumuna gelmiştir. Bu işgal girişimini tasvip etmiyoruz. Bizler Ortadoğu’da barışı savunmalı, Türkiye coğrafyasında da barış talebini güçlendirmeliyiz."
'ÖNCE BASIN BÜROLARINA GİRİLDİ'
İnsanların gerçekleri öğrenmesinin önemine dikkat çeken Kemalbay, şöyle devam etti:
"OHAL koşullarında Türkiye’de rejim, 12 Eylül darbesini aşan baskı rejimine dönüştü. Tıpkı 12 Eylül’de Kenan Evren’in basını zapturapt altına alması gibi, 28 Şubat andıçlamaları gibi basın, özgürlüklerinden arındırılıyor. Bugün de gördük ki iktidar Afrin’e girmeden önce basın bürolarına girdi. Başbakan’ın medyaya sunduğu 15 maddelik sansür uygulamasını bir kez daha kınıyoruz. Basını gerçekleri yazmaya, halkların haber alma özgürlüğünü yanında yer almaya davet ediyoruz. Bugün Hayri Demir, Deniz Yücel ve Ahmet Şık gibi gazeteciler rehin alınmış durumda. Çünkü özgür habercilik yapmak devletin zulmüne uğramaktır. Ama tarih bugünleri yazacak. Özgür basın onurla anılacak. Çukur medya, yandaş medya ise tarih önünde hesap verecek."
Kemalbay, "Bizler ülkenin Parlamento'daki 3'üncü büyük partisi olarak basını gerçek haberciliğin yanında olmaya davet ediyoruz ve onlara kendi 15 maddemizi açıklamak istiyoruz" dedi. Kemalbay'ın açıkladığı 15 madde şöyle:
1- Gazeteci, bilgiyi toplama, haberleştirme ve yorumlama konusunda dürüst, tarafsız, adil ve cesur olur.
2- Gazeteci, gerçekleri ve haberleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarır.
3- Gazeteci, bağımsız davranır ve kamuoyunun bilme hakkı dışında hiçbir çıkara hizmet etmez.
4- Gazeteci, evrensel demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı yazı yazmaz, haber yapmaz.
5- Gazeteci, şiddeti haklı gösteren, özendiren ve kışkırtan, nefret ve düşmanlığı körükleyen nitelikte yayıncılık yapmaz.
6- Gazeteci, kişi ve kuruluşlara yönelik; eleştiri sınırları ötesinde, aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanmaz.
7- Gazeteci, konu ettiği şahıs ve kurumlara saygılı davranır, tekzip ve cevap hakkına saygı gösterir, tarafların ifade özgürlüğüne saygı gösterir.
8- Gazeteci, ayrımcılık ve düşmanlıktan arınmış çalışmalar yapar, hiçbir şekilde kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanmaz.
9- Gazeteci, haksızlığa, tektipleştirmeye ve nefret söylemine yol açacak üretimler yapmaz.
10- Gazeteci, manipülasyona yol açabilecek muğlaklıktan uzak durur.
11- Gazeteci, eline ulaşan bilginin doğruluğunu sınar, bilgiyi ve iddiaları titizlikle gözden geçirir.
12- Gazeteci, iktidarın ve özel çıkar çevrelerinin sözcülüğü rolünü üstlenmez.
13- Gazeteci, kişileri veya grupları hedef haline getirmez.
14- Gazeteci, kendisine her gün ‘gazeteciliğin evrensel ilkelerine uyuyor muyum?' sorusunu sorar.
15- Gazeteci, gazetecilik ilkelerine, ahlakına ve değerlerine uygun davranır.