HDP'li 10 vekilin davasında yetkisizlik kararı
Diyarbakır'da yargılanan 10 HDP'li vekilin davasında yetkisizlik kararı verildi.
HABER MERKEZİ - Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ilan edilen ‘sokağa çıkma yasağı’nın kaldırılması için 11 Kasım 2015’te ilçeye gelen aralarında milletvekilliği düşürülen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 10 HDP milletvekili hakkında 3 ayrı suçlama nedeniyle toplam 8 yıldan 49 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan HDP vekilleri katılmazken, vekillerin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir hazır bulundu.
Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada Yalçındağ, savunma için söz aldı. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Yalçındağ, bu düzenlemenin Anayasaya aykırılık için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilerek yargılamanın durdurulmasını talep etti.
YETKİSİZLİK KARARI
Ara kararını açıklayan mahkeme, HDP'li vekiller hakkında 'Görevi yaptırmamak için direnmek', 'Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlarından açılan dava dosyası üzerinde yapılan incelemede, HDP'li vekillerin eylemlerinin Diyarbakır Silvan ilçesinde gerçekleştiğinin anlaşıldığını belirterek, yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme dava dosyasına bakma yetkisinin Silvan Asliye Ceza Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti.
Mahkeme, Mersin 4. Asliye ve Ankara 23. Asliye Ceza mahkemelerinde HDP milletvekili Çağlar Demirel ve Figen Yüksekdağ hakkında açılan, yargılama birliği açısından dosyaların birleştirilmesi yönünde mahkemelerin yaptığı muvafakat talebini yargılamanın geldiği aşamayı gerekçe göstererek reddetti. Avukat Yalçındağ'ın Anayasa’ya aykırılık iddiasının kabul edilebilir olup olmadığı hususunun dosyanın yetkisizlik kararıyla gönderildiği mahkeme tarafından değerlendirilmesine karar verdi.
NE OLMUŞTU?
Silvan’da 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağının 10’uncu gününde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Çağlar Demirel, Feleknas Uca, İdris Baluken, Altan Tan, Hüda Kaya, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli ilçede incelemelerde bulunmuştu. HDP'li vekiller halk ile birlikte ilçede inceleme yaptıkları sırada polisin saldırısına maruz kalmış, polisin attığı gaz fişeği Yüksekdağ’ın başını sıyırmıştı. Saldırıda bir yurttaş yaralanmıştı. Yüksekdağ, polislere sert tepki göstermiş, yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında soruşturma başlatmıştı.
DEVLETİN ZİRVESİ MÜŞTEKİ OLDU
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında Silvan Emniyet Müdür Yardımcısı polis Osman Gündüz ve Mustafa İlik'in ifadelerine başvurdu. Savcılık polislerin HDP'liler hakkında şikâyetçi olması üzerine soruşturma açtı. HDP'li milletvekillerine yönelik orantısız şiddet kullanan polisler hakkında ise soruşturma açılmamıştı. Savcılık, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı. Dokunulmazlıkların kaldırılması ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li 10 vekil hakkında iddianame hazırlamıştı. Diyarbakır 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, Silvan İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Gündüz ve Mustafa İlik müşteki olarak yer aldı.
KİME NE KADAR CEZA İSTENİYOR?
İddianamede Yüksekdağ'ın 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar, 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar, 'Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçundan ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ'ın toplamda 1 yıl 9 aydan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Mehmet Ali Aslan ve Çağlar Demirel hakkında 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan ise 6'şar aydan 3 yıla kadar 'Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçundan ise 3'er aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor. HDP'li vekiller Baluken, Tan, Uca, Kaya, Yıldırım, Becerikli ve Kürkçü hakkında ise 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan, 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapsi isteniyor. HDP milletvekillerinin toplu olarak yargılandığı en büyük davada milletvekilleri hakkında toplamda 8 yıldan 49 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Mezopotamya Ajansı)