HDP'li Semra Güzel için 'vekillik düşürme' süreci işletiliyor

HDP'li Semra Güzel için 'vekillik düşürme' süreci işletiliyor
Eski fotoğrafları iktidar medyası tarafından servis edildikten sonra tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi için adım atıldı. Cezaevine konulan Güzel için Genel Kurul oturumlarına beş kez katılmama tespiti yapıldı.

Seda TAŞKIN


ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliğinin devamsızlıktan düşürülmesi için süreç başladı. Meclis Başkanlık Divanı, 4 Eylül 2022'de tutuklanan Güzel’in Genel Kurul oturumlarına beş kez katılmadığı yönünde tespitte bulunarak dosyasını Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a gönderdi.

Meclis İçtüzüğü’ne göre bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa, devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilip Karma Komisyona gönderiliyor. Meclis’in 27. Dönem 5. Yasama yılı sonunda Meclis Genel Kurulu’nda iki hafta yoklama alındı. Beş oturuma özürsüz ve izinsiz katılmadığı tespit edilen milletvekillerine devamsızlıkları ile ilgili bildirimde bulunuldu. Cezaevine konulan Semra Güzel dışındaki milletvekillerinden yedi günlük itiraz sürecinde devamsızlıklarıyla ilgili mazeret dilekçeleri alındı. Ardından Meclis’in 6. Yasama yılı ilk toplantısını yapan Meclis Başkanlık Divanı, devamsızlık tespiti yapılan Güzel’in raporunu Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a gönderdi.

Komisyon bu devamsızlıkla ilgili raporunu hazırlayarak Genel Kurul’a sunacak. Genel Kurul’da son karar verilecek.

HDP'li Güzel, geçmiş yıllardaki bazı fotoğrafları iktidar medyası tarafından servis edilip hedef gösterilmişti. Güzel'in dokunulmazlığı Meclis’e sunulan bir fezleke sonrası kaldırılmış ve polis şiddetiyle gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Öne Çıkanlar