Hüda-Par, Saadet Partisi ile görüşecek

'Kürt Meselesine Adil Çözüm Çağrısı' yapan Hüda-Par Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ile bir araya geleceğini söyledi.

Hüda-Par, Saadet Partisi ile görüşecek

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Bahçeli ile görüştü. Zirvenin ardından açıklama yapan Erdoğan, milletvekilliği genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçiminin 24 Haziran'da yapılacağını duyurdu. Erdoğan'ın ilanı sonrası seçim maratonu başlamış oldu.

AKP’NİN KÜRT MUHAFAZAKÂR TABANI NE DİYECEK?

Seçimlere MHP ile ‘Cumhur İttifakı’ olarak giren AKP’nin en büyük sorunu muhafazakar Kürt seçmeni olacak. İktidara Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşme adımları atma söylemi ile gelen AKP, 2015 yılından bu yana güvenlikçi politikalar uyguluyor. HDP’li milletvekillerinin tutuklanması, belediyelere kayyım atanması, Irak Federal Kürdistan Bölgesi referandumu karşısındaki tutumu ve Afrin harekatı Kürt tabanında kırılmaya neden olduğu ifade ediliyor. AKP’nin muhafazakâr Kürt oylarının gideceği partiler ise Saadet Partisi ve Hüda-Par olduğu belirtiliyor.

HÜDA-PAR’DAN KÜRT MESELESİNE ADİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Seçim tarihin belirlenmesinin ardından Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Diyarbakır’da "Kürt Meselesine Adil Çözüm Çağrısı" temalı basın toplantısı düzenledi. Toplantının duyurusu seçim tarihin belirlenmesinden önce yapılmıştı. Ancak toplantı seçim tarihinin netleşmesinin ardından gerçekleşti. Kameraların karşısında geçen Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hem seçimler ile ilgili, hem de Kürt sorunun çözümü konusunda yapılması gerekenleri anlattı. Kürt meselesine adil çözümün tam zamanı olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, "Malum erken seçim yapılırken bile dış gelişmeler ve ekonomik bazı gelişmelerden bahsedildi. Aslında bu sorun (Kürt meselesi) memleketimizde ve coğrafyamızda, İslam coğrafyasında yaşanan pek çok sorunla dolaylı veya doğrudan bağlantısı vardır. Şimdi tam zamanı, çünkü daha önceki çözüm sürecinde pek çok yanlışlıklar yapıldı. AB bunu istediği için değil, birileri silah dayattığı veya silah bırakacağı için değil. Milletimiz hakkına kavuşsun, haksızlıklar ve huzursuzluklar son bulsun, kardeşlik yeniden tesis edilsin ve adalet yerini bulsun diye çözüm bulunmalı" diye konuştu.

"KÜRTLER KİRACI DEĞİL, BU VATANIN SAHİBİ VE KURUCUSUDUR"

Kürt meselesinin halen çözüm bekleyen en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Yapıcıoğlu, Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletlerinin Kürt sorununu birbirlerinin aleyhine kullanma hesapları yapmaması gerektiğini söyledi. "Kürtler kiracı veya mülteci değil, bu vatanın sahibi ve devletin kurucu halklarındandır" diyen Yapıcıoğlu, şunları söyledi: "Yüzyıllarca diğer Müslüman kavimlerle birlikte kardeşçe yaşayan Kürtler, ulus devlet fikrinin revaç bulmasından sonra sorun olarak algılanmış, kimlikleri ve varlıkları inkâr edilmiştir. Daha sonra varlıkları kabul edilip meseleye çözüm arayışları olmuşsa da soruna doğru usuller kullanılmadığı için sorun derinleşerek uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu nedenle çözüm gittikçe daha karmaşık ve zor hale gelmiştir.

"DİL ÜZERİNDEKİ BASKILAR KALKMALI, KÜRTÇE RESMİ DİL OLMALI"

Başarısız denemeler sonucunda yöntemin ve yaklaşımın düzeltilmesi gerekirken, sorunun varlığı yeniden inkâr edilmeye veya yapılması gereken her şeyin yapıldığı iddia edilmeye başlanmıştır. Mesele bitmemiştir, devam ediyor. Sorun bizimdir, hepimizindir ve mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ayrıcalık ve ayrımcılığa son verilmelidir. Yaşadığı coğrafya da ümmet coğrafyasının merkezidir. Meselenin çözümsüz kalması bütün bölgeyi olumsuz olarak etkileyecektir. Adil bir şekilde çözümü hem bölgeyi hem bütün İslam coğrafyasını rahatlatacaktır. Dil üzerindeki baskılar son bulmalıdır. Herkese anadilinde eğitim hakkı tanınmalı ve Kürtçenin de resmi dil olabilmesinin yolu açılmalıdır."

HÜDA-PAR SEÇİMLERE GİREBİLECEK Mİ?

Yapıcıoğlu açıklamasının sonunda gazetecilerin seçim, seçim ittifakı ve Hüda-Par’ın yol haritası ile ilgili sorularını yanıtladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun Ocak ayında seçime girebilecek yeterliliğe sahip olan partilerin listesini açıkladığını hatırlatan Yapıcıoğlu, "Bu listede Hüda-Par yoktu. Aslında seçim kanuna göre Hüda-Par’ın seçimlere katılma yeterliliği vardır. Hüda-Par seçime katılabilir. Seçim tarihin öne alındığı için arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz. Yüksek Seçim Kuruluna bu yanlışlığın düzeltilmesi için müracaatta bulunacağız" dedi.

KARAMOLLAOĞLU İLE BİR ARAYA GELECEK

Yapıcığlu’nun gündeminde seçim ittifakları da vardı. Daha önceki konuşmalarında 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan bir seçim için ittifakın konuşulmasının erken olduğunu söylediğini ifade eden Yapıcıoğlu, ancak şu anda durumun değiştiğini söyledi. Seçimlerin beklenmedik bir şekilde erkene alındığını ifade eden Yapıcıoğlu, "Bu gün Başkanlık Divanımızı toplayacağız. Cumartesi günüde Genel İdare Kurulumuz toplantı yapacak. Seçim ittifakı ve seçimlerle ilgili diğer hususları müzakere edeceğiz" diye konuştu.

Gazetecilerin "Kapımız çalındı mı" sorusuna "Kapımız çalındı. Bu kapı çalmalar ittifak yapılacak şeklinde olan kapı çalmalar değil. Belki ittifak zeminini yoklama şeklinde diyebiliriz" cevabını veren Yapıcıoğlu, "Önümüzdeki hafta, Çarşamba günü, yani 6 gün sonra Saadet Partisi Genel Başkanı sayın Temel Karamollaoğlu ile parti genel merkezimizde bir görüşmemiz olacak. Bir randevu talep ettiler. Bu görüşmenin içeriği ile ilgili bir şey paylaşmam doğru değil" ifadelerini kullandı.

HDP İLE İTTİFAK OLACAK MI?

Yapıcıoğlu, HDP ile ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin soruyu da yanıtladı. Önceki konuşmalarında da prensip olarak şu veya bu partilere kapılarının kapalı olduğunu söylemediğini belirten Yapıcıoğlu, "Evet biz kategorik olarak şu veya bu parti ile yaparız, şu parti ile yapmayız demiyoruz. Önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz bunları. Yapacağımız toplantıların ardından bu konular biraz daha netlik kazanmış olacak" dedi.

Erken Seçim saadet partisi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu