İnsan haklarına adanmış bir ömür: Akın Birdal kimdir?

İnsan haklarına adanmış bir ömür: Akın Birdal kimdir?
DEM Parti İzmir adayı Akın Birdal, İHD Genel Başkanlığı yaptığı 90'lı yıllarda devlet tarafından hedef gösterilmişti. Birdal, silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Artı Gerçek - DEM Parti, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Akın Birdal ve Türkan Aslan oldu. Akın Birdal, insan hakları ihlallerinin çok yoğun yaşandığı 1990'lı yıllarda, İnsan Hakları Derneği'yle verdiği mücadeleyle biliniyor.

Birda, 2 Ocak 1948 yılında Niğde’de dünyaya geldi. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak İlmi Bölümünden mezun oldu. 1973 yılında Gazi Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı.

1977-1980 tarihleri arasında Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. Aynı dönemde, Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra KÖY-KOOP yöneticileriyle birlikte Mamak Askeri Cezaevi’nde bir yıl tutuklu kaldı.

KURŞUN YAĞDIRDILAR

1986 yılında kurulan İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 1986 - 1992 seneleri arasında Genel Sekreterliği görevini yerine getirdi. 1992 yılından 1999 yılına kadar ise İHD Genel Başkanlığını yaptı.

12 Mayıs 1998 günü, Akın Birdal ile görüşmek üzere İHD'ye gelen iki kişi, görüşme sonrası dernekten çıkarken bir anda geri dönerek kurşun yağdırdı. Saldırganlar 13 el ateş etti. Bunlardan altısı Birdal’ın vücuduna isabet etti. Akın Birdal, saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu.

Silahlı saldırganların TİT üyesi olduğu belirtildi. Saldırıyı Yeşil 'in ekibinden uzman çavuş Cengiz Ersever'in organize ettiği iddia edildi.

HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ

Birdal, daha önce 1996 yılında Mersin’de bölge valileri ve devlet yetkililerinin katıldığı toplantıda, Milli Güvenlik Kurulu ve Batı Çalışma Grubu toplantı ve brifinglerinde isim verilerek doğrudan hedef gösterilmişti.

Akın Birdal, 1995-1996 Dünya Barış Günleri’nde Mersin ve Ankara’da yaptığı konuşmalardan dolayı 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999 ve 2000 yıllarında hapse girdi. Bu mahkûmiyetleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla, İHD Genel Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldı.

1995 genel seçimlerinde, Emek-Barış ve Özgürlük blokunun Mersin Milletvekili Adayı oldu. Partinin yüzde 10 barajının aşamaması nedeniyle seçilemedi. 2002 yılında yine Emek-Barış ve Demokrasi blokunun Mersin adayı olan Birdal'ın adaylığı, TCK m. 312'den aldığı mahkûmiyet nedeniyle YSK tarafından veto edildi.

BSP ve ÖDP’nin kurucusu üyesi olan Akın Birdal her iki partide de PM üyeliği yaptı. 2002 yılında kurulan Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlığı görevini 2 yıl süreyle yürüten Birdal, merkezi Paris’te bulunan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na Başkan Yardımcısı seçilmesinin hemen öncesinde SDP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. Federasyonun başkan yardımcılığı görevini, üst üste 3 dönem, 2007'ye kadar sürdürdü.

DTP'NİN İSTANBUL ADAYI OLDU

SDP'nin Onursal Genel Başkanı olan Akın Birdal, 22 Temmuz 2007'de gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı oldu. Bin Umut Adayları arasında olan Akın Birdal, milletvekili seçilmiş, seçilmesinin ardından, DTP'ye katılmıştır.

2009 Yerel Seçimleri'nde DTP İstanbul Belediye Başkan Adayı olmuştur.

Akın Birdal, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan Yerel Seçimleri'nde DTP İstanbul Belediye Başkan Adayı oldu.

Birdal'ın eşi Gülşen Ülker 12 Ekim 2015 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti. Güneş Birdal ve Evren Birdal-Sharma adlarında iki kızı var. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar