İYİ Partili Erozan'dan '6 Nisan' yorumu: Seçim daha erken bir tarihte olabilir

İYİ Partili Erozan, yüzde 3 ile vekil çıkarmayı sağlayan eski yasayla seçime girmenin MHP'nin ilgisini çektiğini söyledi. Erozan, "1 Ocak'ta verilecek cömertliğin etkisi geçmeden" seçim yapılabileceği tahmininde bulundu.

Artı Gerçek - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı emekli büyükelçi Ahmet Erozan, Artı Tv'de Aydın Selcen ile Dünya ve Biz programında katıldı.

Seçim yasasının 6 Nisan'da değiştiğini ve 1 yıl geçtikten sonra uygulanabileceğini hatırlatan Erozan, MHP'nin eski yasayla seçime girmeyi isteyebileceğini dile getirdi. Erozan, iktidarın da ocak ayında yapacağı zamlar ve EYT düzenlemesinin etkisi geçmeden seçim yapmayı tercih edebileceğini anlattı. Erozan şöyle konuştu:

'320-330 TAHMİNİM, BÖYLE BİR EŞİĞE GELEBİLECEĞİMİZİ SANIYORUM'

"İki koltuklu bir fark bize yetmez. Parlamenter sisteme geçmek için 360 gibi başka bir eşikle gelmek lazım, en azından referandumu sağlayabilmek açısından. 400 deseniz bugün ben de bir soru işareti koyarım yanına ama o 360'ın sağlanıp sağlanamayacağı yine bugün için bir soru işareti. Ama biz çoğunluğu alabileceğimize, yani iki koltuklu değil belki 320-330 tahminim olarak söylüyorum, böyle bir eşiğe gelebileceğimizi sanıyorum."

'MHP'YE PEK YARAMAYACAĞINI BİLİYORUZ'

"Burada kritik bir şey var. Biz hala seçim tarihini bilmiyoruz. Seçim tarihi dediğim zaman bunun haziranda olmayabileceği giderek güçleniyor. Ben bunun biraz daha öne çekilebileceği kanısındayım. Mevcut piyasanın bazı siyasi partilere Cumhur İttifakı'nın içindeki MHP'ye pek yaramayacağını biz biliyoruz. Benim kafamda acaba eski yasayla, biliyorsunuz yeni yasa 6 Nisan tarihinde kabul edildi. 6 Nisan bir milat gibi düşünün. Ondan sonraki bir tarihteki seçim yeni yasayla, ondan evvelki eski yasayla. Ben eski yasanın MHP'nin ilgisini hala çektiği kanısındayım. Çünkü her ne kadar MHP yüzde 10'larda filan olduğunu söylüyorsa da bize yansıyan rakamlar bunun daha altında, hatta eşiğin altında olabileceklerini düşündürüyor. Eski yasanın bir avantajı var, yüzde 3 ile alsanız ittifak çerçevesinde milletvekili çıkarabiliyorsunuz."

'İKTİDARIN TEK LÜKSÜ VAR, KAYBEDECEĞİ SEÇİMİN TARİHİNİ BELİRLEMEK'

"İkincisi yine bir takım zamlar yapılacak, EYT'liler halledilecek yani iktidarın bugüne kadar vermediği her şeyi vermek gibi bir refleksi olacağını bekliyoruz biz. Şimdi yapılacak zamların 1 Ocak'ta yapılacak zamların etkisi mayısa hazirana kalmıyor. Nitekim 1 Temmuz'da da yapıldı zamlar, yok bugün, eksiye gitti. Aynı anlayışla bakarsanız 1 Ocak'ta verilecek cömertliğin etkisinin gitmeden bu seçimin devreye girmesi bence iktidarın arayışıdır ama bizim açımızdan, en azından İYİ Parti adına, önümüzdeki 3 ay içinde yapılacak bir seçime hazırız. İktidarın bana göre tek lüksü var, kaybedeceği seçimin tarihini belirlemek."

'BUGÜN ÜYE OLMAK İSTESEK BİZİ ALMAZLAR'

Dış politika konusunda da değerlendirmelerde bulunan Erozan, "Avrupa Konseyi'ne, NATO'ya bugün üye olmak istesek bizi almazlar" dedi. Erozan, Batı'da Türkiye'de iktidar değişiminin beklendiğini ve sonuçlarının ne olacağının merak edildiğini anlattı.

Emekli büyükelçi Erozan, Rusya-Ukrayna savaşına dair de tespitlerde bulundu. Erozan, Rusya 1. gün savaşı kaybetti" dedi. "Avrupa güvenlik mimarisi Rusya'sız düşünülemez" ifadesini kullanan Erozan, ayrıca "Ruslar Türkiye'deki seçimlere müdahale etmiş vaziyetteler" yorumu yaptı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar