İYİ Parti'li Usta: Türkiye’yi 15 yıl geriye götüren bir program ve bütçe ile karşı karşıyayız
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, TBMM’ye sunulan 2021 Bütçesini değerlendirdi.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, TBMM’ye sunulan 2021 Bütçesini, "Bu bütçe milletin fakirleştiğinin itiraf belgesidir. 2020 yılında kişi başına gelir olarak öngörülen miktar Türkiye’nin 2006 yılında yakaladığı kişi başı gelirdir, dolayısıyla Türkiye’yi 15 yıl geriye götüren bir program ve bütçe ile karşı karşıyayız" diye eleştirdi.
Usta, İYİ Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, açıklanan ekonomi programını ve ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi.
‘DEVLET İSRAF EDEBİLİR FAKAT ÖZEL SEKTÖRE TASARRUF ET’
Bütçe ve programın, ‘devlet israf edebilir fakat özel sektöre tasarruf et’ diyen bir anlayışa sahip olduğunu dile getiren Usta, "Bu bütçe hiçbir zaman Türkiye’nin yaşadığı kırılganlıkları atlatabileceği bir program değildir. 2023 kur hedefini bugün Türkiye neredeyse yakalamış durumda" dedi.
‘YIL SONU HEDEFİNİ 8 AYDA YAKALAMIŞ BİR CARİ AÇIK VAR’
Usta, hazırlanan bütçenin, milletin fakirleştiğinin itiraf belgesi olduğunu belirterek, "2020 yılında kişi başına gelir olarak öngörülen miktar Türkiye’nin 2006 yılında yakaladığı kişi başı gelirdir, dolayısıyla Türkiye’yi 15 yıl geriye götüren bir program ve bütçe ile karşı karşıyayız. Büyüme ile cari açık arasında ciddi bir tutarsızlık vardır. Yıl sonu hedefini 8 ayda yakalamış bir cari açık var" tespitinde bulundu.
‘İKİ YILDA BİRİKEN BORÇ CUMHURİYET TARİHİMİZDEKİ BİRİKEN BORÇ KADAR’
Cumhurbaşkanı hükümet sistemine geçildiği dönemde Türkiye merkezi yönetim bütçesinin topladığı vergilerin sadece 10,5’ini faize harcadığını iki yıl sonra bunun yüzde 19 olduğunun altını çizen Usta, ödenen verginin daha fazla kısmının faize verildiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca devletin verdiği açıkların toplamında oluşan borç stoku Temmuz 2019’da bir trilyon on milyar lira Sayın Bakan’ın göreve geldiği günden bugüne geldiğimiz rakam 1 trilyon 810 milyar lira. Yani bütün cumhuriyet tarihimizde biriktirdiğimiz borç kadar iki yıl içerisinde borç biriktirdi bu hükümet, bu sistem. Türkiye’nin borçları çok hızlı yükseliyor. Bu sarmala girmeden Türkiye’yi bu sarmaldan kurtarmamız lazım."
‘İKİ YIL İÇERİSİNDE EKSİLERE GELEN BİR REZERVİMİZ VAR’
"Türkiye çok hızlı bir şekilde ikiz açığa gidiyor. Bir yanda bütçe açığı bir yanda cari açık. 90’lı yıllarda kamu açığımız yüksekti fakat cari açığımız düşüktü, bu ekonomiyi belli ölçüde ayakta tutabiliyordu. Şimdi hem kamu açığı hem cari açık var. Hem cari açığı hem kamu açığını bir arada sürdüren bir ekonomi programı dünyada olmadı. Bu konuda da tedbir almanın çok zaruri olduğunu söylemek isterim. Yeni sayın damat Bakan’ın göreve geldiği dönemde Türkiye’nin net rezervi 30 milyar dolar, en son Ağustos rakamı eksi 43 milyar dolar. Yani iki yıl içerisinde rezervlerde yıpranma olmuş erimiş diyemiyorum, erimiş bitmiş, eksilere gelen bir rezervimiz var. Bunu çözecek hiçbir tedbirin de bu programda olmadığını söyleyebilirim. Bu bütçe işsizliğe bir çare bulmuyor."
"Bugün için gördüğümüz sorunların önemli bir bölümü 2019’da da mevcuttu. Bunları pandemiye bağlarsak hatalı bir teşhis yapmış oluruz. Bütçe son derece kötü hazırlanmış, esnafın sorunlarını çözmeyen, emekliye bir şey getirmeyen, işsiz için zaten hiçbir şey öngörülmüyor, esnafın sorunları devam edecek, çiftçinin sorunları devam edecek."
Öte yandan Merkez Bankası'nın 'faiz kararını' olduğunu dile getiren İYİ Parti'li Usta, "Bu çok kötü bir karar. Maliyeti yüksek fakat hiçbir faydası yok. Merkez Bankası serbest bırakılmalıdır, serbest bir şekilde kararlarını vermelidir. Siyaset kurumu Merkez Bankası’nın üzerinden elini çekmelidir. Giderek itibarsızlaşan bir Merkez Bankası’nın ülkeye hiçbir faydası olmaz" diyerek eleştirdi.(ANKA)