KESK, Hakkari'den iktidara seslendi: Seçilmiş eşbaşkan Akış'ı görevine iade edin

Kayyım protestolarının sürdüğü Hakkari'de KESK, polis ablukasını aşarak valilik binasına ulaştı. Burada yapılan açıklamada seçilmiş eşbaşkan Akış'ın göreve iade edilmesi çağrısı yapılarak "Kayyım gider direnenlerin iradesi kalır" denildi.

Rojhat ABİ


HAKKARİ - KESK Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kayyım atanan Hakkari'ye dayanışma ziyareti yaptı. Sloganlarla DEM Parti Hakkari İl binasına giden heyet, görüşmenin ardından açıklama yapmak üzere valiliğe doğru yürüyüşe geçti.

Polis yürüyüşü engelleyerek ablukaya alınca arbede yaşandı. KESK MYK üyeleri ablukayı protesto ederek oturma eylemi başlattı. Eylemin ardından abluka kaldırıldı. Heyet, valilik önüne ulaştı.

whatsapp-gorsel-2024-06-06-saat-16-43-19-6a918a77.jpg

'BU HUKUKSUZLUKTAN MUTLAKA GERİ DÖNÜLMELİ'

Hakkari Valiliği önünde basın açıklamasu yapan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, şunları söyledi:

"İnsan hak ve özgürlüklerinin olmadığı bir yerde belediye bizde olsa ne olur sizde olsa ne olur. Alın başınıza çalın ama teslim etmeyeceğiz bunu bilin. Siyasal iktidar Hakkari ilinde Hakkari seçmenlerin iradesine karşı açıkça darbe suçu işlemiştir. Seçimle alamadığı Hakkari Belediyesini zorla ve yargıyı kullanarak ele geçirmek istiyorlar. Şunu iyi bilsinler ki kayyım gider, direnenlerin iradesi kalır. Baskıcı, otoriter AKP- MHP iktidar bloğunun ranta ve talana dayalı belediyecilik anlayışı, 31 Mart 2024 tarihinde halkın sert tokadıyla karşılaştı, sandığa gömdüler. Bunu artık anlayacaklar. Seçim sonuçlarına hazmedemeyen siyasal iktidar, evet bugün Hakkari'de olduğu gibi halkın iradesine kayyım atayarak çözüm arıyor. Bunu ne Hakkari halkları, ne Türkiye Cumhuriyeti Devletinin halkları bunu asla kabul etmeyecektir. Bu hukuksuzluktan mutlaka geri dönülmelidir."

whatsapp-gorsel-2024-06-06-saat-16-43-09-60b052d8.jpg

'AKIŞ, HAKKARİ HALKININ MEŞRU BELEDİYE BAŞKANIDIR'

Karagöz, şöyle devam etti:

"YSK'nin belediye başkanı olmasında sakınca yok dediği bir insanın, 31 Mart'ta Hakkari halkının çok büyük bir teveccühü ile belediye başkanı seçilmiş, Sayın Mehmet Sıddık Akış'ın yaka paça gözaltına alınması bu ülkede faşizan uygulamaların kurumsal kurumsallaştığının açık göstergesidir. Bu durumu alkışlarımızla, ıslıklarımızla, zılgıtlarımıza bir kez daha protesto ediyoruz. Mehmet Sıddık Akış, Hakkari halkının seçilmiş meşru belediye başkanıdır, bu böyle biline.

Bir kez daha tekrarlıyorum Mehmet Sıddık Akış Hakkari halkının çok büyük bir teveccüh ile seçilmiş resmi belediye başkanıdır. Sağır sultan bunu duysun ve bilsinler. Antidemokratik uygulamalarla Hakkari halkının iradesine kayyuım atanmasının ne insani ne ahlaki ne de hukuki bir yanı vardır. Hukuk tanımayan bu uygulamanın Türkçe adı gasp ve zorbalıktır. Bugün Hakkari halkının iradesi bir zorbalıkla karşı karşıya kalmıştır. Bunu bir kez daha KESK adına protesto ediyoruz, reddediyoruz. Kayyımı tanımadığımızı ifade ediyorum."

'HALK İRADESİNE VURULAN DARBEDEN VAZGEÇİLMELİ'

Karagöz, "KESK olarak başta üyelerimiz olmak üzere Hakkari halkının iradesini, hak ve özgürlüklerini savunmaya ve dayanışma içinde olmaya, bu antidemokratik zihniyete karşı kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarına rağmen demokratik bir ülke inşa edince kadar bizler bu mücadelede vazgeçmeyeceğimizi burada bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Ve bir kez daha siyasal iktidara çağrıda bulunuyoruz. Halk iradesine vurulan bu darbe derhal vazgeçilmelidir. Halk iradesine buradan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Vazgeçmediğiniz takdirde bu antikdemokratik uygulamalarınızla bugün Hakkari halkına yapılanın yarın başka bir şekilde karşımıza çıkacağını biliyoruz" dedi.

'SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANINI GÖREVİNE İADE EDİN'

İktidar çağrı yapan Karagöz, "Seçilmiş Hakkari Belediye Eşbaşkanı serbest bırakılarak, derhal görevine iade edilmelidir. Demokrasi ve özgürlük mücadelesine olan inancımız da bugün ve bundan sonra burada adalet nöbetini tutacak olan arkadaşlarımızın adalet nöbetini saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz. Kayyım siyaseti kaybedecek, halk iradesi kazanacak. Yaşasın direnenler" diye konuştu.

SAKIK: AKP ALIŞTI YOLSUZLUĞA HIRSIZLIĞA

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da şunları söyledi:

"Bu kentin emeği, bu kentin 31 Mart'ta ortaya koyduğu, 'benim irademdir' dediği arkadaşımızın yerine kayyım atandı. Oysa ki 31 Mart akşamı bu ülkenin Cumhurbaşkanı şunu söylüyordu: 'Sandıktan çıkan her sonuca saygılı olacağız'. Sonucu bu şekilde olmasını hep diliyorduk ama ne yazık ki 2015'ten bugüne kadar Kürt coğrafyasında her tarafa kayyımlara atandı. Ben o dönem Ağrı'da belediye başkanıydım. Benim yerime de kayyımlar atandı. Bugün Hakkari Belediye Başkanlığı ne komplolar kurulduysa aynı komplolar bize de kuruldu. Ağır halkı şunu biliyordu. Para alınmaz, orada paralı pullu işlerle bizim işimiz olmaz. Ben orada belediye başkanlığı yaptığım dönem içerisinde bir gün bir tek lira maaş bile almadım. Onun için bizim parayla bulunan ilişkilerle hiçbir dönem işimiz olmadı ama bu AKP iktidarı alıştılar yolsuzluğa, hırsızlığa. Buraları bir talan gibi kullanmaya çalışıyorlar."

whatsapp-gorsel-2024-06-06-saat-16-43-19-ac12dbca.jpg

'SİZ EFENDİ BİZ KÖLE DEĞİLİZ'

İktidarın yerel seçimi kaybettiğini hatırlatan Sakık, 'İstanbul'da, İzmir'de, kaybettikleri her yerde onun öç ve intikamını bizden almaya çalışıyorlar. Biz direne direne geliyoruz. Biz yıllardır bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Zora zulme boyun eğmiyoruz. Sevgili şairin dediği gibi 'küfür gibi huzursuz'. Bizim bu topraklarda irademize saygı yok ama alışacaksınız, irademize saygı duyacaksınız. Kürt halkının demokratik haklarına saygı duyacaksınız. Bu bir lütuf değil. Siz efendi biz köle değiliz" diye konuştu.

'KENDİ İKTİDARLARI İÇİN BUNU YAPIYORLAR'

KESK heyetine ziyaretleri için teşekkür eden Sakık, "Emek cephesi burada dayanışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu dayanışma Türkiye'nin dört bir tarafında da var ben eminim. Burada birkaç gündür bu güvenlik güçlerinde sizin de yüreğinizde mahkum olmuştur. Çünkü biliyorum gözlerinizin içindeki, sizleri ta Ankara'dan alıp buraya getirip, bu irade gaspı nedir kardeşim? Niye böyle bir şey yaparsınız? Ama kendi iktidarları için hep bunları yaparlar: Yoksul Anadolu çocukları gidin ölün, yoksul Anadolu çocukları ölmezseniz gidin seçimlerde Hakkari'de benim adıma oy kullanın" dedi.

'BİZ SİZİNLE MÜCADELE EDİYORUZ AMA MÜZAKEREYE DE HAZIRIZ'

Yerel seçimlerde Ağrı'ya oy kullanmaları için 7 bin asker taşındığını hatırlatan Sakık, "Gelen askerlerin büyük bir kısmı inanın oylarını bize verdiler ve o sandıklarda kimi sandıklarda birinci çıktık. Onun için size de bu politikaları uygulayanlar buralarda o sonucu alamadılar. Alamadıkları için kayyım atıyorlar. Kayyım bir çözüm değil. Biz sizinle mücadele ediyoruz ama biz müzakereye de hazırız. Bu topraklar kavgaya, şiddete o kadar çok doyduk ki. Bizim kavga şiddetin dışında diyalog ve müzakerenin kapıları açılmalıdır. Siyaset dünyası bunun için var.

Biz hepimiz bu topraklarda bir müzakerenin oluşması için çaba sarf ediyoruz. Sorunlarımız var, sorunlarımızı bu parlamento çözmelidir. Kayyım atayarak, bize tepeden bakarak, arkadaşlarımıza ağır cezalar vererek bu sorunlar çözülmüyor. 40 yıllık bu mücadelede hayat hepimize gösterdi ama buradan ders çıkarmayan tek bir merci vardır o da parlamentodur. Çünkü onların böyle bir derdi yok. Onların bir derdi var, iktidar olmak istiyorlar. Onlar ülkenin bütün rantlarını paylaşmak istiyorlar. Biz de tam tersi yoksul Anadolu çocuklarının bu geleceğini, iktidarınıza heba etmeyin" diye konuştu.

'BARIŞI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ'

Dayanışma için KESK heyetine teşekkür eden Sakık, "Bu dayanışmanız bizim için Sümbül Dağı kadar büyüktür. Bizim yüreğimizi büyüttünüz. Bu mücadeleyi birlikte büyüteceğiz. Bu topraklara barışıp birlikte inşa edeceğiz. Bu Türkiye'yi hepimizin ana yurdunu Türkün Türk gibi Kürdün Kürt gibi diğer halkların da kendi kimlik inançlarıyla yaşayacağı bir ülkeyi yaratmak hepimizin boynunun borcudur" dedi.

Öne Çıkanlar