Kılıçdaroğlu: Siyasilerin 'Öğretmenler Günü' temennilerinin tümü palavra

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Öğretmenler Günü Buluşması'nda kapsamında Ankara'da açıklamalarda bulunuyor.

Kılıçdaroğlu: Siyasilerin 'Öğretmenler Günü' temennilerinin tümü palavra

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "24 Kasım Öğretmenler Günü" buluşması kapsamında Ankara'da açıklamalarda bulunuyor. Hükümetin eğitim programının eleştiren Kılıçdaroğlu, bakana göre Eğitim politikasın belirlenmesinin kabul edilmeyeceğini belirtti.

"EĞİTİM VE ÖĞRETMEN AYRILMAZ"

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satırbaşları ise şöyle:

"İnsanın doğasında merak vardır. Eğitimin temelinde de merak vardır. Soru sorma yeteneğini eğitim artırılır. Sorularımız ancak eğitim ile daha fazla soru sorabilir. Biz o kadar hızlı büyür ve değişiriz.

Eğitim sorunları olan bir ülkenin büyüme şansı yoktur. Eğitimin önündeki tüm engelleri kaldırmalıyız. Eğitim olmadan, çağdaş uygarlığı yakalama lüksünüz yoktur.

Eğitimde reforma karşı bir bakanlık var. Adı Milli Eğitim Bakanlığı. Bugün Türkiye'de sağlıklı bir eğitim politikası yok. Bütün anne ve babalar çocuklarının nitelikli bir eğitim almasını istiyor. Hiçbir anne ve baba çocuğunun eğitiminden memnun değil. İmkanları olanlar çocuklarını Lonra'ya yolluyorlar. Peki parası olmayanlar ne yapacak.

"ÇOCUK SORU SORDUKÇA TOPLUM GELİŞİR"

Öğretmen toplumun lideridir, çünkü toplumu eğitir öğretmen. Eğitimin temeli aslında meraktır. Çünkü insanın doğasında merak vardır. Çocuk doğduğu andan itibaren soru sormaya başlar. Soru sorma niteliğini artıran temel kurum eğitimdir. Çocuk ne kadar çok soru sorarsa, bir toplum o kadar büyür ve hızlı gelişir. Soru sormayı kapasite olarak artırırdığımız sürece bilimsel çalışmalar gelişir. Bunun yolu eğitimden ve öğretmenden geçmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı hala bunu keşfedemediyse bu ülkenin geleceği pek parlak değildir. Biz mücadelemizi ülkenin geleceği parlak olsun diye veriyoruz.

"BİLİM İÇİN MERAK DUYGUSU TEŞVİK EDİLMELİ"

Merak duygusu eğitim ile güçlendirilmez ise sonuç alınamaz. Merak duygusu karşılanmalıdır. Eğitimin önemi insanın varlığı ile ortaya çıkmıştır. Bu görev öğretmenlere düşmektedir. Türkiye'de öğretmenlerin durumu nedir? Siyasiler bugün öğretmenler için temenide bulunacaklardır bunların tümü palavradır, günü kurtarmak için söylenir. Geçin bunları ne yapılmalı asıl önemli olan budur."

Eğitim-İş'in yaptığı bir çalışma var. Öğretmenlerin yüzde 85'i maaşının düşük olduğundan dolayı toplumdaki saygınlığının düştüğünü düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 70'i okul yöneticisi olması için torpil gerektiğini düşünüyor. Çünkü liyakat sistemini ortadan kaldırdılar. Eğitimin "E" harfini bozuyorsunuz, liyakati kaldırarak. Eğitime öğretmenler değil de dernekler, cemaatler, vakıflar... şunlar bunlar yön vermeye çalışıyor. Öğretmenlerin kapasitesi mi yok?

"ÖĞRETMENLER MESLEK KANUNU ÇIKARIYORUZ"

Öğretmenin bütün bilgi ve birikimini çocuklarımıza vermesi için ne yapmalıyız. Sayıyorum: Öğretmenler meslek kanunu çıkarmalıyız. Diğer devlet memurlarından ayrılmalıdır öğretmenlerimiz. Bunu yasa metnine dönüştürdük, eğitim kurumalarına görüş alması için gönderdik. Şimdi onu parlamentoya sunuyoruz.

Her alanda tasaruf olur ama eğitim alanında tasaruf olmaz. Öğretmenin aylığından, eğitimden tasaruf mu olur. Sarayın harcamalarını kes alsana tasaruf. (POLİTİKA SERVİSİ)

açıklama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Öğretmenler günü