Kongre’den Biden’a yeni mektup: Türkiye ile F16 pazarlığı yapma, onaylamayız
Temsilciler Meclisi'nin 11 üyesi, Türkiye'nin 40 yeni Lockheed Martin (LMT.N) F-16 ve 80 F satın alabileceği yönündeki son raporlar hakkında "derin bir endişe duygusu" dile getirdi.
Erdoğan Ankara’da gazetecilere Biden ile F-16 alımı konusunu Glaskow’da görüşeceğini açıklarken Washington’da Demokrat ve Cumhuriyetçi ABD'li milletvekilleri, Başkan Joe Biden'in yönetimini Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmamaya çağırdı ve Kongre'nin bu tür ihracatları engelleyeceğinden emin olduklarını söyledi.
Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e bir mektupta, Temsilciler Meclisi'nin 11 üyesi, Türkiye'nin 40 yeni Lockheed Martin (LMT.N) F-16 ve 80 F satın alabileceği yönündeki son raporlar hakkında "derin bir endişe duygusu" dile getirdi.
25 Ekim tarihli mektup haberini yayınlayan Reuters’a göre mektupta şöyle denildi:
"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında Türkiye'nin ek bir Rus S-400 füze savunma sistemi dilimi satın alacağını açıklamasının ardından, ABD yapımı uçakları bir düşman gibi davranmaya devam eden bir anlaşma müttefikine göndererek ulusal güvenliğimizi tehlikeye atamayız."
Beyaz Saray, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bakanlığın Kongre ile yazışmalar hakkında yorum yapmadığını söyledi.
Reuters bu ayın başlarında, Türkiye'nin ABD'den mevcut savaş uçakları için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alması için talepte bulunduğunu bildirmişti.
Mektup, Cumhuriyetçi Temsilci Nicole Malliotakis ve Demokrat Temsilci Carolyn Maloney öncülüğüne hazırlandı.
Mektupta, "Bu planların ilerlemesi durumunda Kongre'nin bu tür ihracatı engellemek için birlikte duracağından emin olsak da, ABD şu anda Türkiye hükümetine herhangi bir gelişmiş askeri teçhizatı transfer etmeyi göze alamaz" denildi.
Reuters haberin sonuna şu notu düştü: NATO müttefikleri arasındaki ortaklık, Suriye konusundaki anlaşmazlıklar, Ankara'nın Moskova ile daha yakın bağları, Akdeniz'deki gerili, ABD'nin devlete ait bir Türk bankasına yönelik suçlamaları ve Türkiye'deki hak ve özgürlüklerin erozyonu nedeniyle son beş yılda kargaşa yaşadı.