Koronavirüs EYT’lileri işsiz bıraktı
Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurduğu halde, yaş koşulunu yerine getiremediği için emeklilik hakkını elde edemeyen EYT’liler işsiz kaldı.
Koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan iş yerlerinde çalışan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) bir kez daha mağdur oldu. Prim borçlarını tamamlamalarına rağmen sosyal güvenlikte neo-liberal dönüşümün hedef aldığı EYT'liler için yen bir düzenleme istenildi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Şu ortamda yapılması gereken, EYT’liler için bir an önce düzenleme sağlanarak, yüzbinlerce EYT’linin mağduriyetinin giderilmesidir" dedi.
'AÇLIKLA KARŞI KARŞIYALAR'
Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurduğu halde, yaş koşulunu yerine getiremediği için emeklilik hakkını elde edemeyen çok sayıda EYT’linin olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, "Yaşı genç diye emekli edilmeyen EYT’liler, iş başvurusu yaptığı yerlerde ‘yaşlısın’ denilerek işe alınmadı. Şansı olup iş bulabilen EYT’li de virüsle mücadele kapsamında işyerlerinin kapısına kilit vurulması nedeniyle işinden oldu. Virüsle mücadeleye karşı hayata geçirilen Ekonomik İstikrar Paketi’nde çiftçi gibi unutulan EYT şimdi açlık tehlikesiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, korona virüsle mücadele kapsamında onlarca iş kolunda yaklaşık 250 işyeri ve işletmenin kapatıldığını da ya bu işyerlerinin üretime ara vermek zorunda kaldığını belirten Gürer, "Bu işyerlerinin kapanması nedeniyle milyonlarca yurttaştan oluşan işsizler ordusuna adeta yeni bir işsizler ordusu daha eklendi. Yeni işsizlerin arasında prim gün sayısını doldurduğu halde 1999 tarihinde yürürlüğe 2006 yılında AKP döneminde genişletilen yasal düzenlemeler nedeniyle emekli olabilmek için yaş sınırın beklemek zorunda kalan on binlerce yurttaşımız da var. Virüsün ekonomik ve sosyal boyutları açısından incelendiğinde en çok mağdur edilen kesimlerin arasında EYT’liler de var. İşsiz kalan EYT'li. Sosyal güvenlik primi yatmadığı için sosyal güvenlikten dahi yararlanamamaktadır. Bu durumdaki vatandaşlarımız için Ekonomik İstikrar Paketi’nde de herhangi bir düzenleme yer almıyor. Genç diye emekli edilmeyen, yaşlı diye başka bir işe giremeyen, zor da olma başka bir iş bulup da virüslü mücadele kapsamında işyeri kapanan çok sayıda EYT’linin, virüsün mağdur ettiği kesimlerin başında yer alması zaten kaçınılmaz olurdu" tespitinde bulundu.
'MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ İÇİ ŞARTLAR OLUŞTU'
EYT’lilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi adına TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini de hatırlatan Gürer, "Bu teklifimiz kabul edilmiş olsaydı, şimdi yüzbinlerce vatandaşımız bu mağduriyeti yaşamıyor olacaktı. Zararın neresinden dönülürse kardır. Bulunduğumuz ortam, EYT’lilerin mağduriyetinin giderilmesi için tüm şartların oluştuğu bir ortamdır. TBMM vakit kaybetmeden yüzbinlerle EYT’linin yaşadığı mağduriyeti gidermek için yeni kanun teklifimizi yasalaştırmak için harekete geçmelidir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)