Kulis | AKP’nin seçim stratejisi: Dış politikada zafer, ekonomide iyileşme, muhalefeti yıpratma
AKP’nin 2023 seçimi için enflasyonun önümüzdeki süreçte düşeceği vaadine sarılarak, muhalefet belediyelerine yükleneceği ve ‘sürpriz projeler’ ile seçim stratejisi hazırlayacağı öğrenildi.
AKP’nin 20 yıllık iktidarının en kritik seçimlerine 3 stratejik başlıkla hazırlandığı öğrenildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre AKP, seçim stratejisini "dış politikada zafer, ekonomide iyileşme" ve "6’lı masayı yıpratma" stratejisi üzerine kuruyor. Parti yönetiminin konut projesiyle bir yandan "kesenin ağzını" açarken, bir yandan da yeni ekonomik hamleler ile kararsızlar seçmeni geri kazanma hesabı yaptığı belirtiliyor. İktidar partisinin muhalefete de sahada "6’lı masanın gizli ayakları" söylemi üzerinden yükleneceği ifade ediliyor.
BBC’den Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın başkanlığında hafta başında yapılan Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısının da ana gündemi seçim hazırlıklarıydı. Bu çerçevede, AKP’nin sahada kullanacağı en önemli argümanlardan birisini "diplomatik zafer" söylemi oluşturacak. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye’nin "tahıl koridoru" oluşturulmasındaki rolü, Avrupa enerji krizi yaşarken, Türkiye’nin "iki tarafla da görüşebilen" ülke konumunu koruyabilmesinin "diplomatik zafer" olarak değerlendirildiği belirtiliyor.
SEÇMENE ‘TÜRKİYE ARTIK KÜRESEL GÜÇ HALİNE GELDİ’ PROPAGANDASI
Bu çerçevede, seçmene yeni dünya düzeninde Türkiye’nin artık küresel güç odağı haline geldiği, bunun ekonomiye de olumlu yansıyacağının anlatılacağı, seçmenin ‘ekonomide iyileşme olacağına ikna edilmesi’ne dönük adımlar atılmasının planlandığı öğrenildi.
Erdoğan’ın "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi" olarak açıkladığı TOKİ’nin gerçekleştireceği konut projesi, "yeni doğalgaz müjdesi" ve ilk yerli otomobil TOGG’un fabrikasının ekimde görkemli bir törenle açılması planının partide moralleri yükselttiği kaydedildi.
YİNE ‘ENFLASYON DÜŞECEK’ YORUMU
İktidarın seçim öncesindeki en zayıf noktasını "yüksek enflasyon" oluşturuyor. İktidar partisi kulislerinde ocak ayından itibaren ekonomide alınan önlemlerin olumlu sonuçlarının alınmaya başlanacağı ve "Enflasyon ilk başta yüzde 20’den birden 75’e yükseldi. Şimdi birkaç aydır 80’lerde. En fazla 1-2 puan daha yükselir. Baz etkisiyle daha sonra düşüşe geçecek, şubat-mart aylarında insanlar rahat nefes alır" beklentisi dillendiriliyor.
‘EKONOMİK KRİZLE ERDOĞAN’IN OYLARINDAKİ DÜŞÜK PARTİ YÖNETİMİNİ TEDİRGİN ETTİ’
Ekonomik krizin ilk başlarında, Erdoğan’ın oylarındaki düşüşün parti yönetimini tedirgin ettiği, kulislere yansıyan bilgilere göre "Acaba Erdoğan’ın karşısına Mansur Yavaş çıkarsa sıkıntı olur mu?" endişesi yaşandığı ortaya çıktı. Ancak AKP kurmaylarının, artık böyle bir risk kalmadığı görüşünde olduğu ve "Tek öngörülemeyen Mansur Yavaş’tı. Ama 2-3 aydır böyle bir sorun yok, karşısına kim çıkarsa çıksın Erdoğan kazanıyor. Ama seçmen partiye oy verirken milletvekili listelerine bakıp ona göre karar verecek" dediği öğrenildi.
‘CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARININ BAŞARISIZ OLDUĞU’ SÖYLEMİ
AKP’nin muhalefete de "6’lı masanın ayakları" söylemi üzerinden yüklenmeyi planladığı, CHP’li belediyelerin de seçim sürecinde iktidar partisinin hedefinde olacağı öne sürüldü. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir belediye başkanlarının icraatları ve başkanların eylem ve söylemlerini yakından izleyen iktidar partisinin, muhalefetin "yönetemeyeceği" iddiasını da muhalefet belediyelerinin "başarısızlığı"na dayandırma hesabı yaptığı belirtildi.
‘SÜRPİZ PROJELER’
Seçim çalışmalarının en önemli ayaklarından birisini ise gençler oluşturacak. Yeni seçmenlerin AKP’ye ilgisinin düşük olduğu ifade edilirken, bu nedenle gençler için de "sürpriz" projelerin uygulamaya konulmasının planlandığı aktarıldı.