Kulis: Seçim yasası değişikliğinde MHP karşı çıktı, AKP ikna etti

Meclis'e sunulan, 'İttifakı oluşturan partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarmaları kuralı'nın MHP’nin bilgisi olmadan teklife eklendiği öğrenildi.

Kulis: Seçim yasası değişikliğinde MHP karşı çıktı, AKP ikna etti

Seda TAŞKIN

+GERÇEK - AKP ve MHP’nin ortak şekilde hazırlayarak Meclis’e sunduğu seçim yasası değişikliği teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Teklifte, ittifakı oluşturan partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oy oranına göre vekil çıkarmaları kuralı gözleri küçük partileri çevirdi. Kulislerden edindiğimiz bilgiye göre MHP, başta seçim yasası teklifine karşı çıktı, ancak MHP’nin bu karşı çıkışı, AKP’lilerin girişimiyle krize dönüşmeden çözüme kavuşturuldu.

DEVA, Saadet ve Gelecek Partisi'ndeki genel eğilim, Millet İttifakı içinde yer alma ama kendi parti ismi ve amblemiyle seçime girme yönünde. Ağırlıklı olarak bu seçenek üzerinde durulsa da Saadet Partisi, tek bir yöntem yerine farklı alternatiflerin bir arada değerlendirilmesi görüşünde.

SAADET PARTİSİ SEÇİME KENDİ ADIYLA GİRME EĞİLİMİNDE

Saadet Partisi, 2018 seçimlerinde olduğu gibi, Millet İttifakı içerisinde yer alma ancak oy potansiyeline göre "her seçim çevresinde bir başka partinin listesinde aday gösterme ya da kendi adıyla seçime girme" seçeneklerini masaya yatırmış durumda.

TOPLANTIDA SÜREÇ MASAYA YATIRILACAK

Bununla birlikte her üç partinin yetkilileri, 27 Martta 6 parti liderinin bir araya geleceği toplantıda ve sonraki süreçte tüm alternatiflerin masaya yatırılacağını ve seçimlere kısa bir süre kala en uygun yöntemin benimseneceğini aktarıyor.

TİP, HDP ve Sol Partilerle aynı ittifak içinde ancak kendi isim ve amblemiyle; Saadet Partisi ise seçim çevresindeki oy potansiyeline göre "Başka partinin listesinde aday gösterme" ve "kendi adıyla seçime girme" seçenekleri bir arada değerlendirmeden yana.

GELECEK, DEVA, SAADET, TİP NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

Kulislerde özellikle ittifakı oluşturan partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarmaları, ittifak ortağı partilerin artık oylarından yararlanamamalarının küçük partilerin aleyhine olacağı belirtiliyor.

Bu nedenle Gelecek, DEVA, Saadet, TİP gibi partilerin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

+Gerçek’e konuşan parti yetkililerine göre, Gelecek ve DEVA partilerinde genel eğilim, Millet İttifakı içinde yer alma ama kendi parti isim ve amblemiyle seçime girme yönünde iken Saadet Partisi ise, tek bir yöntem yerine farklı alternatiflerin bir arada değerlendirilmesi görüşünde.

SAADET PARTİSİ SEÇİME KENDİ ADIYLA GİRME EĞİLİMİNDE

Saadet Partisi, 2018 seçimlerinde olduğu gibi, Millet İttifakı içerisinde yer alma ancak oy potansiyeline göre "her seçim çevresinde bir başka partinin listesinde aday gösterme ya da kendi adıyla seçime girme" seçeneklerinden uygun olanı kullanma yönünde.

TOPLANTIDA SÜREÇ MASAYA YATIRILACAK

Bununla birlikte her üç partinin yetkilileri, 27 Martta 6 parti liderinin bir araya geleceği toplantıda ve sonraki süreçte tüm alternatiflerin masaya yatırılacağını ve seçimlere kısa bir süre kala en uygun yöntemin benimseneceğine de vurgu yapıyorlar.

DEVA, GELECEK VE SAADET PARTİLERİ ORTAK ADAY KONUSUNDA HEMFİKİR

Üç partide milletvekili seçimleri konusundaki tartışmalar bu seçenekler etrafında sürerken, üç partinin yetkilileri de ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda ise hemfikir olduklarını dile getiriyor.

İTTİFAKTAKİ PARTİLERİN OY ORANINA GÖRE VEKİL ÇIKARMASI

Meclis’e sunulan teklifteki en tartışmalı düzenleme olan "ittifakı oluşturan partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarmaları kuralı" ile ilgili çeşitli tartışmalar da sürüyor.

Edinilen bilgilere göre; teklifi ortak getiren MHP de söz konusu düzenlemeden son an da haberdar oldu.

KARARA MHP KARŞI ÇIKTI

MHP, kimi seçim çevrelerinde kendinin doğrudan etkileyecek olan bu düzenlemeye başta karşı çıktı. Bu nedenle de teklifin açıklanması süreci uzadı. Ancak MHP’nin bu karşı çıkışı, AKP’lilerin girişimiyle krize dönüşmeden çözüme kavuşturuldu.

İddialara göre, AKP, düzenlemeye tepki gösteren MHP yetkililerini, bazı seçim çevrelerinde MHP’yi destekleme ya da bazı MHP’li adayları AKP listesinde gösterme önerileriyle ikna etti.

mhp akp kulis seçim yasası