‘Kürdistan’ diyen parasını verecek

AKP’nin daha önce değiştirmekte zorlandığı Meclis İç Tüzüğü, bu kez MHP ortaklığıyla değiştiriliyor. HDP’li Sancar, değişiklik ile ne amaçlandığını anlattı.

‘Kürdistan’ diyen parasını verecek

POLİTİKA - AKP-MHP ittifakı, 16 Nisan referandumundan sonra güçlenerek sürürüyor. İttifak, Meclis’i tümüyle işlevsiz hale getirecek olan yeni hamleye Meclis İç Tüzüğü değişikliğiyle hazırlanıyor. HDP Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, bu girişimi engelleyeceklerini belirtirken, AKP ve MHP ittifakının bu adımlarla kendi sonunu getirdiğini söyledi.

7 Haziran genel seçimlerinden sonra Meclis Başkanlığı seçiminde ortak davranan MHP ve AKP, 16 Nisan referandumundan sonra da Meclis İç Tüzüğü’nü değiştirmek için harekete geçti. Muhalefeti engellemeye yönelik anayasa değişikliği bağlamında yapılan uyum yasaları çalışmalarında Meclis İç Tüzüğü’ne ilişkin 17 maddede uzlaştıkları, MHP ve AKP’nin yetkilileri tarafından açıklandı. Yapılan açıklamalara göre, değişiklikle özellikle grup önerileri, yoklama isteme, söz hakkı gibi haklar tırpanlanacak.

AKP DAHA ÖNCE YAPAMADIĞINI BU KEZ MHP DESTEĞİ İLE YAPIYOR

AKP hükümeti, benzer düzenlemeleri daha önce de gündeme getirmiş ancak muhalefetin tepkileri üzerine değişiklik yasallaşmamıştı. O dönem Anayasa Komisyonunda yer alan Hasip Kaplan, yarım kalan o projenin şimdi AKP tarafından MHP desteği ile hayata geçirildiğini söyledi.

‘11 TEMMUZ’DA ANAYASA KOMİSYONU TOPLANIYOR’

HDP Mardin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, kendilerine iç tüzük değişikliği ile ilgili herhangi bir resmi bildirimde bulunulmadığını ancak Anayasa Komisyonu’nun 11 Temmuz tarihi için toplantıya çağrıldığını söyledi. Dihaber'e konuşan Mithat Sancar AKP-MHP arasındaki iç tüzük değişikliğine ilişkin gelişmeleri basından okuduklarını belirten ve "muhtemelen 11 Temmuz’daki anayasa komisyonunun gündemi de iç tüzük olacak" diyen Anayasa Hukukçusu Mithat Sancar, iç tüzük ile ilgili şimdiye kadar çeşitli görüşmeler yapıldığını belirterek şunları söyledi:

‘MECLİSİ TÜMDEN İŞLEVSİZLEŞTİRMEK İSTİYORLAR’

"2011’den sonra partiler arasında iç tüzükle ilgili görüşmeler yoluyla da bazı çalışmalar yürütüldü. Fakat AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı söylenen değişiklikler bundan farklı. Sınırlı bir iç tüzük değişikliği içeren bir uzlaşı olduğuna dair haberler okuyoruz. AKP’nin amacı Meclisi iyice kontrol altına almak, muhalefeti alabildiğince susturmak ve Meclisi işlevsizleştirmektir. Zaten AKP’nin Mecliste çoğunluğu var, çoğunluğa sahip bütün partiler bundan önce de iç tüzüğün muhalefete verdiği haklardan rahatsız olmuşlardır. Zaten 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile Meclis iyice işlevsizleştirilecek. Fakat AKP bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini bile beklemiyor. Şimdiden Meclisi işlevsizleştirecek bir operasyona gidiyor. Okuduğumuz kadarıyla muhalefetin çeşitli konuları gündeme getiren ‘grup önerileri’ kısmı iyice budanıyor. Çeşitli durumlarda söz hakkı ve yoklama isteme imkanı önemli ölçüde sınırlanıyor. Böylece aslında Meclisi tamamen iktidarın kontrolüne almayı hedefliyor. Bütün bu çabaların ortak paydası tek adam yönetimine dayalı dikta rejimini her alanda hakim kılmaktır.

‘HDP OLARAK BUNA ENGEL OLACAĞIZ’

Özellikle Meclisi siyasetin kalbi olmaktan çıkarma sonucu doğuracak bir operasyondur bu. Esasen anayasa değişiklikleri ilk seçimden sonra yürürlüğe girecekti. Fakat AKP ve Saray rejimi bu kadar beklemeyi de istemiyor. Şimdiden Meclisi daha doğrusu Mecliste muhalefeti susturmak ve hareketsiz etkisiz hale getirmek için düğmeye basıyorlar. Biz HDP olarak hem komisyonda hem de genel kurulda en etkili şekilde muhalefet yürüteceğiz. Bu değişikliklerin geçmesine engel olacağız. Bunu sadece Meclisteki muhalefet ile sınırlı kalması sonuç almayı zorlaştırır. Bütün demokrasi güçlerinin emek ve meslek gruplarının, bu operasyonu dikkatle takip etmeleri ve toplumsal muhalefet konusu haline getirmesi ve güçlü bir toplumsal tepki geliştirmeleri çok önemlidir."

‘CHP İLE ORTAK MUHALEFET GELİŞTİRECEĞİZ’

CHP ile konuya ilişkin ortak muhalefet etmek için çeşitli temaslarda bulunacaklarının altını çizen Sancar, yürüyüşten dolayı CHP ile Pazartesi gününden itibaren görüşeceklerini dile getirdi. Sancar, AKP ve MHP ittifakının bu hamlesinin son olmadığını da dile getirerek şunları ifade etti:

‘AKP MHP İTİFAKI KENDİ SONUNU GETİRİYOR’

"Bu adım ve saldırı, AKP ve MHP ittifakının son adımı olmayacak. İkinci önemli mesele duruyor. O da anayasa uyum paketedir. 16 Nisan’da şaibeli referandumla kabul edilen anayasa değişikliğine göre bir çok yasada değişiklik yapılması gerekiyor. Seçim ve siyasi partiler kanunu gibi siyaset ve demokrasiyi ilgilendiren kanunlarda önemli değişiklikler yapılması gerekecek. Bu her açıdan tekçi, ideolojik, siyasi ve kişisel tekçi rejimi milliyetçi otoriter sistemi ırkçı, baskıcı zihniyeti birlikte her alanda yerleştirmeye çalışacaklar. Ancak referandum gösterdi ki AKP MHP ittifakı toplumda ciddi bir itiraz ve tepki ile karşılanıyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde iki partinin oyu yüzde 63-64 civarında iken referandumda bütün şaibelere karşı yüzde 51’i ancak buldu. AKP-MHP ittifakı ülkede demokrasiyi hukuku tüketirken, kendilerini tüketiyorlar bu ittifak bir tükeniş ittifakıdır. Bu çabaların başka bir sonucu olacağını sanmıyorum."

KÜRDİSTAN İBARESİNE PARA CEZASI

T24'te yayınlanan haberde ise MHP ile AKP'nin, İçtüzük değişikliğinde uzlaştığı bilgisine yer verildi. Üzerinde uzlaşılan değişikliğe göre yemin etmeyen vekil, ‘vekil sayılmayacak’, ‘Kürdistan’ ifadesine ise para cezası verilecek.

AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı ve 17 madde olan Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifinden sürpriz düzenlemeler çıktı. İki partinin uzlaştığı teklife göre bundan böyle "yemin etmeyen, etmekten imtina eden milletvekili, milletvekili olmanın getirdiği haklardan yararlanamayacak." Düzenleme bu şekliyle milletvekili seçildiği zaman yemin etmeyen HDP’li Leyla Zana’yı akıllara getirdi. İçtüzükteki bir diğer düzenlemeyle de milletvekilleri artık Genel Kurul’da yaptıkları konuşmalarda kullandıkları "Kürdistan", "Kürdistan’ın başkenti Amed" gibi ifadeler nedeniyle "para cezası" alacak.

MECLİS KONUŞMALARI SINIRLANIYOR

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin ardından uyum yasaları kapsamında görüşülen Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifiyle ilgili AKP ve MHP uzlaştı. 17 maddeden oluşan teklif bugün AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacakken, Meclis’te dün de süren uzun görüşmelerin ardından değişiklik teklifi, genel başkanların da onayına sunuldu. MHP heyeti, MHP Genel Merkezi ile Meclis arasında mekik dokurken, AKP heyeti de parti yönetimini telefonla bilgilendirdi. AKP, MHP’ye başlangıçta 13 maddelik bir teklif sunmuştu. Ancak bu tekliften MHP’nin isteği üzerine 2 madde çıkarıldı. Mevcut düzenlemede, milletvekillerine Genel Kurul gündemine geçmeden önce birer dakikalık yerinden söz hakkı tanınıyordu. AKP’nin getirdiği ilk teklif "15 milletvekiline birer dakika söz verilsin" şeklindeyken, MHP’nin itirazı üzerine söz alma hakkını düzenleyen 59. ve 60. maddeler teklif metninden çıkarıldı.

Tüzük değişikliği ile bütçe görüşmelerinin yanı sıra anayasa değişiklikleri, toplumun genelini ilgilendiren konuların ele alındığı Genel Kurul oturumları gün ve saat sınırlamasına tabi olmaksızın TBMM TV’den kesintisiz yayımlanacak. Yeni düzenlemeye göre grup önerisi veren parti 5 dakika, diğer parti temsilcileri ise 3’er dakika konuşacak.

Ankara HDP mithat sancar TBMM