'Kürt coğrafyası' AKP-MHP uzlaşısına takıldı
Meclis Başkanlığı soru önergesinde “Kürt coğrafyası” kavramı kullanılmasını iade gerekçesi saydı. HDP’li Lezgin Botan, MHP-AKP işbirliğiyle yaşanan fiili durumu Artı Gerçek’e anlattı.
ARTI GERÇEK - Meclis İç Tüzüğü’ne ilişkin MHP ve AKP’nin üzerinde uzlaştığı değişiklikler, henüz Meclis’te dahi görüşülmeden fiilen uygulandı. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ın verdiği soru önergesi, önergede geçen ‘Kürt coğrafyası’ kavramı gerekçe edilerek iade edildi.
MHP ve AKP tarafından hazırlanan TBMM İç Tüzük değişiklik önergesinde anayasa ve yasalara aykırı isim ve sıfatlar kullanılmasına ceza verilmesi öngörülürken, mevcut İç Tüzük’te soru önergelerinde temiz bir dil kullanılması, hakaret içermemesi öngörülüyor. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ın Van’ın turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilmediği ve sorunlarının devam ettiğine ilişkin soru önergesi, mevcut İç Tüzük’te yeri olmamasına rağmen TBMM Başkanlığı tarafından önergede yer alan ‘Kürt coğrafyası’ kavramı gerekçe edilerek iade edildi.
"FİİLİ DURUM MHP-AKP-ERGENEKON UZLAŞISININ SONUCUDUR"
Konuyla ilgili Artı Gerçek’e konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, "Şimdiye kadar verdiğimiz soru önergelerini yasal olarak 15 gün içinde yanıtlamaları gerekirken bunu yapmayıp bekletiyorlardı. Vekillerimizin, bizlerin 2 yıldır yanıtlanmadan bekleyen soru önergeleri var. Şimdi ise fiili bir durum yaratarak tüzükte yeri olmamasına rağmen iade etmeye başladılar" sözleriyle Meclis Başkanlığı’nın uygulamasına tepki gösterdi. "Bu fiili durum, MHP, Ergenekon ve AKP ittifakının bir sonucudur" diyen Botan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürt siyasetini, demokrasi güçlerini tamamen tasfiye etmek istiyorlar. Bu nedenle uzlaşılarını fiili uygulamalarla, yasaların değişmesini bile beklemeden yaşama geçirme yönünde adım atmakta tereddüt etmiyorlar. Şimdiye kadar bunu birçok yerde uyguladılar. Belediyelerimize kayyumların atanmasından hemen sonra Ağrı’da Ehmedê Xani’nin heykelini yıkmaları, Cizre’de Orhan Doğan anıtına yapılanlar, Dersim Belediyesinin adına duyulan nefret, Kürtlerin mezarlarından sokaklarda katledilen Kürt çocuklarının durumuna kadar son zamanlarda yaşananları göz önüne getirdiğimizde MHP, Ergenekon ve AKP ittifakının neyi amaçladığını çok iyi anlıyoruz."
"BU YAPILAN TAHAMMÜLSÜZLÜKTÜR"
MHP ve AKP’nin İç Tüzük konusundaki uzlaşılarını fiilen yaşama geçirilen diğer hukuksuzluklardan farklı görmediklerini belirten Botan, "Bu durum, MHP’nin Başkanlık konusunda AKP’ye verdiği tavizin bedelidir" dedi. Botan, soru önergesinin iadesi konusunda yaşanan durumu ise şu sözlerle açıkladı:
"TBMM Başkanlığı’nın hukuken böyle bir iade hakkı yok. Mevcut Meclis İç Tüzüğü soru önergelerinde temiz bir dil kullanılmasını, hakaret içermemesini öngörüyor. Milletvekilleri önergelerini bu biçimiyle verebilir, önergelerinde duygu ve düşüncelerini dile getirebilirler. Bunun yanıtını da 15 gün içinde almaları gerekir. Ancak Başkanlık, yasada yeri yokken ‘Kürt coğrafyası’ kavramını kullanmamı gerekçe ederek, önergemi iade etti. Bu tahammülsüzlüktür. Kürtlere ait değerlerin, Kürt ve Kürdistan kavramlarının tamamen yok edilmek, yaşamdan silinmek istenmesine dönük bir istemin dışa vurumudur. MHP, AKP ve Ergenekon ittifakı yasaları değiştirme gereği bile duymadan bunu yapıyor."
HDP Milletvekili Lezgin Botan, fiili uygulamalar ile yaşama geçirilmek istenen duruma sessiz kalmayacaklarını, tüm engelleme, geri iade etme ve para cezası tehditlerine rağmen soru önergeleriyle kamuoyunu aydınlatma görevlerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.