Meclis Genel Kurul oturumunda Kaftancıoğlu kararına tepki

Meclis'te görüşülen kadına ve sağlıkta şiddete yönelik kanun teklifi görüşmelerinde muhalefet vekilleri, Kaftancıoğlu kararına tepki göstererek, kararın siyasi olduğunu söyledi.

Meclis Genel Kurul oturumunda Kaftancıoğlu kararına tepki

Meclis Genel Kurulu’nda Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümü ve maddeleri 9-17’nci maddeleri görüşülüyor.

Söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, sağlıkta şiddete dair yer alan maddelere değindi. İpekyüz, hemşirelerin, sağlık emekçilerinin sorunlarına değindi. İpekyüz, tutuklu Diyarbakır eski İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen ile SES Davası’nda tutuklu SES eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in tutuklu olduğunu hatırlatarak, hemşirelik günlerini kutladı. Binlerce hemşirenin atanamadığını kaydeden İepkyüz, "Onlar adına değil, onlarla beraber karar vermemiz lazım, HDP olarak yanlarındayız" dedi.

Genel Kurul’da muhalefet milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen cezanın onaylanmasını eleştirdi.

EMECAN: YAZIKLAR OLSUN

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, "Biraz önce İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu'nun cezasının Yargıtay 3. Dairesi tarafından onandığını ve siyasi yasak getirildiğini öğrendik. Öncelikle bundan bahsetmek istiyorum çünkü alınan bu karar tamamen haksız ve hukuksuz alınmış bir karardır; yargının artık tamamen baskı altında olduğunu, bağımsız olmadığını gösteren bir karardır. Buradan bir tek cümleyle size şunu söylemek istiyorum. Yazıklar olsun! Ne zaman duracaksınız? Ne zaman bu yolda yürümekten vazgeçeceksiniz? Ama ne yaparsanız yapın, bizleri yıldıramayacaksınız, bizim mücadelemiz devam edecek ama yarın öbür gün bu yaptıklarınız sizin karşınıza çıkacak, sizin önünüze çıkacak. O yüzden bu kürsüden sizi bir kez daha uyarmış olalım" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, Kaftancıoğlu’na tweetleri nedeniyle verilen cezanın onaylandığını belirterek, "Bahse konu ‘tweet’ler, mesajlar 2013 ve 2014 yıllarında atılmıştı; soruşturma ne zaman başlatılıyor? 2018'de Canan Kaftancıoğlu Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı seçildikten sonra. Dava da İstanbul seçimini kazandığımız 2019 yılında açılıyor. Yani atılan ‘tweet’lerin üzerinden dört beş yıl geçtikten sonra bu ‘tweet’lerle ilgili soruşturma açılıyor, daha sonra bu soruşturma bir yıl kadar uzuyor, İstanbul seçimini aldıktan sonra da bununla ilgili dava görülüyor. Şimdi, hiç kimse bize burada hukukun işletildiği hikâyesini anlatmasın" dedi.

ÖZKOÇ: SİYASİ BİR OPERASYON

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğüyle ilgili kararlarının yok sayıldığını vurgulayan Özkoç, "Anayasa yok sayılmıştır, hukuk yok sayılmıştır; bütünüyle siyasi bir operasyondur, siyaset de bunun cevabını verecektir. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu olarak İl Başkanımızın sonuna kadar yanındayız. Hiç kimse ‘Hukuksuzluk kimsenin yanına kalmadı, kalmayacak’ sözünü unutmasın; hukuksuzluk kimsenin bugüne kadar yanına kalmadı, kalmayacak. Herkes çektirdiği çilenin hesabını elbet bir gün verecektir" diye konuştu.

BEŞTAŞ’TAN TUTUKLU SİYASETÇİLER HATIRLATMASI

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, Kaftancıoğlu kararının siyasi olduğunu dile getirdi. "Bu kesinlikle bağımsız ve tarafsız bir yargının vermiş olduğu bir karar değildir, olamaz" diyen Beştaş, şunları söyledi: "Biz 2016'nın 4 Kasımından beri ağır bir darbe pratiğiyle Halkların Demokratik Partisi olarak karşı karşıyayız ve şu anda yüzlerce arkadaşımız -önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Sevgili Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Grup Başkan Vekilimiz İdris Baluken dâhil olmak üzere- aynen bu şekilde siyasi kararla rehin olarak tutulmaya devam ediyor. Siyasetin yargı eliyle dizayn edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Siyasetçilerin yargılanma yeri sandıktır."

‘GÜN ORTAK HAREKET ETME GÜNÜDÜR’

İktidarın pratiğinin kendisine muhalif olan herkesi yargıyı kullanarak devre dışı bırakmak, siyaset dışına itmek olduğunu aktaran Beştaş, iktidarın yargı eliyle siyaseti dizayn ettiğini vurguladı. Bu uygulamayı en ağır yaşayan bir parti olduklarını sözlerine ekleyen Beştaş, "Tüm Türkiye muhalefetine ve demokratik kamuoyuna çağrımızdır: Gün demokraside, hak ve özgürlüklerde ve adalet ilkesinde birleşme, ortak hareket etme günüdür. Canan Kaftancıoğlu aynı zamanda bir kadın siyasetçidir, partimiz de değildir, doğru ama biz, hangi partiden olursa olsun kadınların siyasette yer almasını çok önemsiyoruz; bu nedenle kendisine verilen kararı kabul edilemez bulduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

‘NEREDE BU? TÜRKİYE’DE Mİ?’

Söz alan AKP’li Muhammet Emin Akbaşoğlu da Türkiye’de bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu öne sürdü. Mahkemelerin dosya kapsamında karar verdiğini iddia eden Akbaşoğlu’na CHP’li Süleyman Bülbül, "Nerede bu, nerede? Türkiye'de mi?" karşılığını verdi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDETİN SEBEBİ SİZSİNİZ’

Kanun teklifinin 13’üncü maddesi üzerine söz alan HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, "2020 yılının başıyla beraber sağlık emekçilerine yönelik tüm övgü dolu sözler bugün yerini hakarete, aşağılamaya bırakmış hatta ve hatta ‘Giderlerse gitsinler’ boyutuna evirilmiş durumdadır. Sağlıkta şiddetin asıl sebebi sizin iktidar olarak sağlık emekçilerine değer vermiyor olmanızdan kaynaklanmaktadır. Üç beş yıl önce sağlıkta yaşanan memnuniyeti kendi iktidarınıza bir övgü olarak kabul ediyordunuz; bugün, yaşanan sağlık politikalarındaki krizi ise sağlık emekçilerinin üzerine yıkıyorsunuz" dedi.

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ HEDEF KOYAN BİR İKTİDARSINIZ’

"Çöken sağlık sisteminin yükünü sağlık emekçilerinin omzuna atıp sorumluluktan kaçamazsınız. Sağlık emekçilerini hedefe koyan bir iktidarsınız" diyen Gaydalı, sözlerini şöyle noktaladı: " Bugün sağlıkta şiddetin kodu Beyaz Kod sizin eserinizdir çünkü cezasızlık anlayışı ve uygulanan yöntemler, sağlık emekçisinde adalet açısından bir umutsuzluğa ve güvensizliğe dönüşürken şiddet uygulayanlar açısından da ‘Ne de olsa cezası yok’ anlayışının yerleşmesine sebebiyet verdi. Sağlık sistemi liyakatsiz, sınavsız ve parti güdümlü kadrolarla dolduruluyor. Düşünün ki doktor ameliyat için malzeme istiyor, hastane yönetimi ‘Para yok’ diyor. İşte, sektör, sağlık sektöründen olmayınca insan hayatına verdiği değer de bu kadar oluyor. Hastanede yönetici mi ticarethaneden mal mı alıyor belli değil."

‘ÇEKİN ELİNİZİ KADINLARIN ÜZERİNDEN’

CHP’li Müzeyyen Şevkin de kadına yönelik şiddet yasasının görüşüldüğü bir günde kadın bir siyasetçiye ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Şevkin kadınların kıyafetlerinin gündem yapılmasını eleştirerek, "Çekin ellerinizi kadınların üzerinden. Göstermelik yasaları buradan geçiremezsiniz, göstermelik yasalarınızı kabul etmiyoruz" dedi. Bu sırada AKP sıralarından sesler yükselmesi üzerine Şevkin, "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" sözleriyle karşılık verdi.

Kanun teklifinde yer alan 13,14 ve 15’inci maddelere de muhalefet tarafından verilen önergeler reddedildi. Maddeler AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. (MA)

tepki TBMM kaftancıoğlu