Meclis'te 'Dijital Mecralar Komisyonu' kuruluyor

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 'Komisyonun yasakçı değil nefret söylemlerini giderici bir komisyon olabilmeli' dedi.

Meclis'te 'Dijital Mecralar Komisyonu' kuruluyor

AKP sosyal medyayı yasaklamaya çalışırken Meclis'te "Dijital Mecralar Komisyonu" adlı yeni bir komisyonun kurulması önerisi, 8 maddelik mini torba yasanın görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulacak. "İnternet suçları ile mücadele" için kurulfuğu öne sürülen komisyon, "gerekli gördüğünde" yerli ve yabancı servis ve içerik sağlayıcılarından bilgi ve belge talep edebilecek.

Komisyon, internet kullanımının "Kanunlara, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi" amacıyla çalışacak. Bu kapsamda tedbirlere ilişkin çalışmalar yapabilecek, inceleme, görüşme, raporlama tavsiye ve görüş bildirme işlemlerini yürütecek. Komisyonun üye sayısı 17 olacak, üye dağılımı da siyasi parti gruplarının yüzde oranında belirlenecek.

KOMİSYON GÖRÜŞ VE ÖNERİ SUNACAK

Komisyon, esas ve tali olarak havale edilen işleri görüşecek. Kanun teklifleri ve OHAL sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini görev alanı yönünden inceleyerek ihtisas komisyonlarına görüş sunabilecek.

Komisyon, internet kullanımının kanunlara, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi konularında görüş ve öneriler sunacak. Ayrıca internet kullanımı yoluyla işlenen suçlarla etkin şekilde mücadele edilmesi konusunda da görüşler hazırlayacak. Uluslararası kabul gören gelişmeleri izleme göreviyle birlikte yurt dışında incelemelerde de bulunabilecek. İnternetin hukuka uygun kullanımı konusunda kamuoyunu bilgilendirici etkinlik ve projeler hazırlayacak. Düzenlemenin, komisyondan bu akşam geçmesi bekleniyor.

MECLİS TWİTTER, FACEBOK VE NETFLİX'İ DİNLEYEBİLECEK

Önerge metninde; komisyonun yetkileri başlığıyla, "Görevleri ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarından, kanun kapsamında faaliyet gösteren içerik sağlayıcılar, erişim sağlayıcılar, yer sağlayıcılar ile yerli veya yabancı diğer gerçel ve tüzel kişilerden bilgi ve belge istemek ve ilgililerden bilgi almak" maddesi de yer aldı. Bu kapsamda TBMM, son dönemde hedef gösterilen Twitter, Netflix, Youtube ve Facebook’tan bilgi ve belge talep edebilecek.

Ayrıca komisyon bu kapsamda faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluş, üniversite, sivil toplum kuruluşu ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çalışmalarından yararlanabilecek ve gerekli gördüğünde uygun bulacağı uzmanların fikirlerini de almak üzere toplantılarına çağırabilecek.

'SANSÜR İÇİN ÇALIŞACAKSA ZARARI OLUR'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Böyle bir komisyon kurulması önemlidir. Faydalı olabilir ancak tek bir koşulla. 'Sansür Komisyonu' gibi değil, özellikle ifade özgürlüğünü koruyan, demokrasi ve hukuk devletini pekiştirme amacında bir komisyon olursa. Eğer böyle çalışırsa Türkiye’ye, demokrasimize, çoğulculuğa katkısı olabilir. Ama şu andaki RTÜK ya da Basın İlan Kurumunun yaptığı gibi iktidar sopalığı yapacak, baskı, sansür, susturma için çalışacaksa faydası değil zararı olur" dedi.

'TROLLERE KARŞI DÜZENLEME YAPILMALI'

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da "Erdoğan ve Bahçeli sosyal medyayı kapatmak yönünde bir irade koymuşlardı. Ancak herhalde gelen tepkiler üzerine şu anda Meclis’te kalıcı bir ihtisas komisyonu kurulması yönünde bir iradeleri var. Bunu 'geçici bir rahatlama' olarak adlandırabiliriz. Çünkü sosyal medyanın kapatılması son vatandaşın haber alma kaynaklarının da yok edilmesi anlamına gelir. Biz de elbette bir düzenleme olması gerektiğini düşünüyoruz çünkü sosyal medyada fütursuzca hakarete uğrayan parti HDP’dir. Önce o trollere karşı düzenleme yapılması gerekir. Asla sosyal medyayı yasaklayan bir düzenleme olmamalı. Komisyonun yasakçı değil nefret söylemlerini giderici bir komisyon olabilmeli. Yasakçı bir anlayışla değil Türkiye’de medya temsilciliklerin buluşması için teşvik edici adımlar söz konusu olabilmelidir" diye konuştu. (ANKA)

sosyal medya akp meclis dijital