Murat Karayalçın: CHP'de taraflar 'evet' derse geçici genel başkan olurum

Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP'de tarafların 'evet' demesi durumunda geçici genel başkan olabileceğini belirtti. ‘CHP'de bölünme riski görüyorum’ diyen Karayalçın, ‘Başta genel başkan olmak üzere birbirimizin saygınlığını gözetmeliyiz' dedi.

Murat Karayalçın: CHP'de taraflar 'evet' derse geçici genel başkan olurum

Artı Gerçek - Eski Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP'deki tüm tarafların kabul etmesi durumunda geçici genel başkan olmayı kabul edebileceğini belirtti. Karayalçın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için "Parti genel merkezimiz Ekrem Bey'i aday göstermek zorunda, Ekrem Bey'de aday olmak zorunda" ifadelerini kullandı.

TV100’de Farklı Açılar programına konuk olan Karayalçın, Kübra Par ve Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtladı. Karayalçın, şunları söyledi:

‘PARTİ GENEL MERKEZİMİZ EKREM BEY'İ ADAY GÖSTERMEK ZORUNDA’

“20 il başkanımızın yaptığı toplantı hakkında bilgim yok. Ben uzunca bir süredir çıktığım televizyon programlarında İmamoğlu'nun İBB Başkan adayı olması gerektiğini seslendiriyorum. Bunu bir kader kilitlenmesi olarak nitelendiriyorum. İmamoğlu, İBB Başkan adayı olmak zorundadır ifadesini kullanıyorum. Önceki günde Ekrem Bey'e 'ben sizin ağabeyinizim, kusura bakma benim düşüncem İBB Başkan adayı olmanız, gönül koyma' dedim. Kemal Bey'in de kader kilitlenmesi içinde olduğu kanısındayım; Ekrem Bey'in aday gösterilmesi konusunda. Parti genel merkezimiz Ekrem Bey'i aday göstermek zorunda, Ekrem Bey'de aday olmak zorunda. Dediklerimi tebessümle karşıladı. Bu görüşümde ısrarlıyım. Hiçbir seçim garanti değil, hazırlık yapmak gerekiyor.

‘PARTİ HUKUKUNDA NE ÖNGÖRÜLÜYORSA O YAPILIR’

‘Ağabey' formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa evet derim. Ben kıdemli bir partiliyim, içinde bulunduğumuz durumun aşılması için bireysel olarak görüşlerimi proje metni haline getirdim. Tüzüğümüz parti hukukudur, 100 yıllık partiyiz. Parti hukukunda ne öngörülüyorsa o yapılır.

‘CHP'DE BÖLÜNME RİSKİ GÖRÜYORUM’

-CHP'de bölünme riski görüyorum. Daha doğrusu duyuyorum. O da beni rahatsız ediyor. Yeniden SHP açılsın, keşke kapanmasaydı diyenler var. CHP'nin durumuyla ilgili çok olumsuz yorumlar yapanlarda var. Bu süreçte tüm partililere, partimizin içinde bulunduğu süreçle ilgili tartışmalara katılın diyorum. Bu tartışmalarda parti bütünlüğünü korumalıyız. Başta genel başkan olmak üzere birbirimizin saygınlığını gözetmeliyiz. Açık olmalı ve parti hukukuna uygun davranmalıyız. Bu tartışmalar yeterince yapılmıyor.

‘CHP KAPASİTESİNİ TAM OLARAK KULLANMADI’

(CHP’de ‘bir oligarşi var’ sözlerini açıkladı) Genel merkezin tümü. Bizim bu seçimleri kazanamamızın altında yatan neden CHP'nin kapasitesinin tam olarak kullanılamamasıdır. 20 yıldır CHP yüzde 20'lere takıldı kaldı. Bunun nedeni parti kapasitesinin kullanılamamasıdır. CHP 100 yıllık tarihinde baraj altında da kaldı, yüzde 42'ye kadar da çıktı. 0 ile 42 arasında oy alabilen bir parti. Nasıl oluyor da yüzde 20'lere takılı kalıyor? Parti kapasitemizi tam olarak kullandığımızda 40'lara kadar çıkıyoruz, kullanamadığımızda 20'lerde kalıyoruz.

‘OLİGARŞİK YAPININ DEĞİŞMESİ İÇİN YAPISAL DÖNÜŞÜM OLMALIDIR’

Siyasetin belirlenmesine, adayların seçilmesi de örgütten alınmış, genel merkezin elindedir. Genel merkez siyaseti ve adayları seçiyor. Örgütte afiş, pankart işleri ile meşgul oluyor. Bu oligarşik bir yapıdır. Partiye asıl egemen olan üye, egemenliğini delege ede ede kaybediyor. Bunu genel merkez kullanıyor. Buna oligarşinin tunç yasası da diyorlar. Seçilenin kendisini seçen üzerinde egemen olduğu bir yapı. Oligarşik yapının değişmesi için Kılıçdaroğlu'nun görevi bırakması gerekmez, onunla ilgisi yok. Oligarşik yapının değişmesi için yapısal dönüşüm olmalıdır. Yerelle merkez arasında yeni bir yetki paylaşımına ihtiyaç var. CHP'nin 60 olan PM üyesi, 200'e çıkarılmalıdır. 200 PM üyesinin 81 tanesi kurultaydan seçilmemelidir.”(HABER MERKEZİ)