Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Erdoğan gibi konuştu: Yargı sistemimiz gözden geçirilmeli

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Erdoğan gibi konuştu: Yargı sistemimiz gözden geçirilmeli
İktidar, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'ni hedef alması üzerinden anayasa değişikliğini gündeme getirirken, Meclis Başkanı Kurtulmuş da "Yeni Anayasa çalışması zaruri" mesajı verdi. Kurtulmuş, Ogün Samast'ın tahliyesini de örnek verdi.

Artı Gerçek - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'de grubu bulunan partileri ziyaretinin ardından tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesini engelleyen Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla büyüyen 'yargı krizi'ne dair mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği ve yeni anayasa gerektiği yönündeki açıklamalarına paralel konuşan Kurtulmuş, Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliye edilmesine de değindi.

Kurtulmuş, "Ortada 12 Eylül darbe anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasındaki çelişkileri ortadan kaldıracak şekilde, Türkiye’de yeni bir anayasa çalışmasının ne kadar zaruri olduğunu gösteren bir örnektir. Bu örnek üzerinden, ümit ederim ki hiçbir önyargı içinde olmaksızın anayasa çalışmalarında yeni bir düzenlemenin yapılması mümkün olur" dedi.

CAN ATALAY KARARI OKUNACAK MI?

Can Atalay ile ilgili hükmün TBMM’de okunmasını isteyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne de yanıt veren Kurtulmuş, "Türkiye’de kurum ve kuruluşların yetki ve sorumlulukları bellidir. TBMM kendi gündemine hakimdir, gereğini yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Samast'ın tahliye edilmesiyle ilgili konuşurken de, "Mahkemenin verdiği bir karar var. Şartlı tahliyeyle ilgili bir durumla karşı karşıyayız. İnfaz sistemimizle ilgili yeni düzenlemeler yapılması lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis alan bir kişi, maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarı çıkarılmış. Yargı sistemimizde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususların olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar