OHAL Komisyonu mesaiye başladı

OHAL Komisyonu mesaiye başladı
Ocak ayında kurulan OHAL Komisyonu aylar sonra başvuruları almaya başladı. İki ay sürecek başvurular internet üzerinden doldurulacak formların valiliklere teslim edilmesi ile yapılacak.

ARTI GERÇEK- Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilenlerin durumlarının incelenmesi amacıyla Ocak ayında kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, aylar sonra faaliyete başladı. Başvurular ''https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr'' adresinde yer alan başvuru formunun doldurularak, valiliklere veya bakanlıkların merkez teşkilatlarına teslim edilmesiyle yapılabilecek.

KARARLAR 7 ÜYEDEN 4’ÜNÜN ONAYI İLE ALINACAK
Yapılacak olan başvuruları yedi üyeli OHAL Komisyonu inceleyecek. Bugün itibari ile başvuruları alan komisyon kararını dört üyenin oyuyla alabilecek. Komisyon inceleme sürecinde, başvuruda bulunan kişinin çalıştığı kamu kurumundan, kapatılan kurumlar için de ilgili adreslerden ve yargı mercilerinden bilgi talep edebilecek. OHAL komisyonuna cezaevinde bulunanlar ise başvurularını, bulundukları cezaevi müdürlüğü aracılığı ile yapabilecek. Komisyona doğrudan başvuru yapamayanların 2 aylık süresi var.

İNTERNET SİTESİNDE YOĞUNLUK
'https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr'' adresine yapılan girişlerde yoğunluk nedeniyle zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Siteye giremeyen birçok kişi, twitter’da ‘ohalkomisyonu’ etiketi ile yaşadıkları sorunları paylaştı.

ASKERİ ÖĞRENCİLERİN BAŞVURUSU KABUL EDİLMEDİ
Bazı sosyal medya kullanıcıları, askeri öğrencilerin başvurusunun kabul edilmediğini iddia etti. Yaşanan sorunları dile getiren Volkan Çatak adındaki Twitter kullanıcısı, "Valiliği aradım, askeri öğrenciler komisyona dahil değil dediler. Ohali aradım, yine aynı. Atılan çamuru temizlemeye bile izin yok", "OHAL komisyonu başvuruları başladı. Fakat askeri öğrenciler komisyona başvuru yapamıyor. Biri bana bunun yanlış olduğunu söylesin" mesajlarını paylaştı.

AİHM 12 BİN 600 DOSYAYI REDDETTİ
Komisyonun çalışmasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giden dosyalarını da etkiledi. AİHM, komisyonun çalışmaya başlamasının ardından Türkiye’den yapılan 24 bin 600 itiraz başvurusundan 12 bin 600’ünü geri çevirmişti.

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimin ardından uygulanan OHAL ile birlikte bugüne kadar 25 Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. KHK’lerle ihraç edilen 102 bin 129, açığa alınan 38 bin 772 kişinin başvuru yapması bekleniyor. Son başvuru tarihi ise 17 Eylül.

Öne Çıkanlar