Özel: En düşük emekli maaşı 25 bin lira olması gerekirken 12 bin 500 lira

Özel: En düşük emekli maaşı 25 bin lira olması gerekirken 12 bin 500 lira
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bugün en düşük emekli maaşını asgari ücret yapsın, Tayyip Bey’e teşekkür edeceğim" dedi.

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Emekli Evi’ni ziyaret etti.

Beyoğlu Belediyesi Başkanı İnan Güney’in ev sahipliği yaptığı ziyarette Özel’e CHP İstanbul milletvekilleri Yunus Emre ve Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun eşlik etti.

CHP'Lİ BELEDİYELERİN EMEKLİLERE DESTEĞİNİ ANLATTI

İstanbul'da emeklilere yönelik hizmetlerini anlatan Özel, şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, emekliler için 10 bin lira yıllık pazar desteği sağlıyor. Emeklilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi her gün ücretsiz Halk Ekmek sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, emekli vatandaşların eski evleri kentsel dönüşüme tabi oluyorsa yapı dönüşümünde yüzde 65’lik destek sağlıyor. Evini kentsel dönüşüme sokan emekliye ilave 9 bin lira kira desteği veriyor. Şişli’de zor durumdaki emekliler için 5 bin liralık pazar desteği... Ayrıca kent lokantalarını çok beğendi emekliler."

'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞININ 25 BİN OLMASI GEREKİYOR'

AKP'nin ilk iktidara geldiğinde bir emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu söyleyen Özel, şöyle devam etti:

"Yani hiç dokunmasalar, bugünkü düşük asgari ücreti 1,5 asgari ücret uygulasalar bugün en düşük emekli maaşının 25 bin lira olması gerekiyor. 1,5 asgari ücret o kadar ama bugün sözde zam yaptılar. Emekli maaşı 12 bin 500 lira oldu. 25 bin lira olması gereken emekli maaşı 12 bin 500 lira.

İstanbul Planlama Ajansı bir çalışma yaptı. İstanbul’da bir emekli en az ne kadara geçinebilir; rahat etmek, keyif sürmek değil. Aç kalmamak ve sokakta kalmamak için 25 bin lira hesabını onlar bulmuş ama AKP geldi, ‘Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğim. Enflasyon hesabına göre zam vereceğim’ dedi. Geldiğinde 1,5 asgari ücret olan en düşük emekli maaşı, bugün 0,6 asgari ücret. 26 bin lira olacakken 12 bin 500 lira noktasına geldi. 10 bin lirayken 0,6’ydı. Efendim şimdi 0,75’e getiriyor ama önümüzde bu sefer hayat pahalılığının süreceği 6 koca ay var. O 10 bin lira bile ocak ayında 25 kilo dana kıyma alıyormuş. 400 lira dana kıymanın kilosu, ocakta 25 kilo dana kıyma alıyor. Bugün yaptıkları 12 bin 500 lira, 20 kilo dana kıyma alıyor. Yani bugün zam yapmıyorlar. Ocaktan buraya emeklinin mutfağından 5 kilo dana kıyma çalıyorlar. Bugün ocaktan buraya satın alma gücüyle 5 kilo dana kıyma, yani yaklaşık 3 bin lira daha eksilmiş maaş. Bugünkü 12 bin 500 lira, ocaktaki 10 bin lira değil, ocaktaki 9 bin lira. 6 ay daha önümüzde ezilecek, zayıflayacak, alım gücü düşecek bir süreç var. Emekliler, AKP geldiğinde, Tayyip Bey Başbakan olduğunda en düşük emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alıyorlardı. Bugün emekli maaşı, 3 çeyrek altın almıyor. Cepten en az 5 çeyrek altın gitti. Bir emekli, bir çeyrek altın kaybetse bütün gün deli çıkar arar, nerede dolaştım, nerede düşürdüm bunu diye. Bakın bir emekli değil, her emekli; bir sefer değil, her ay bir çeyrek değil, 5 çeyrek kaybediyor.

Anketler oluyor, CHP birinci, bunlar ikinci, anlamıyorlar. Emekli mitingi yaptık hepiniz geldiniz, anlamadılar. Yine gitmiş sefalet ücreti veriyor. Böyle geçim olur mu, geçim olmazsa seçim olur. Başka çaresi yok. Geçim yoksa seçim var."

TÜRKİYE'DEKİ BÜTÜN CHP'Lİ BELEDİYELERDE GEÇEN 'EMEKLİ A HALK KART'

"CHP’li 411 belediye emekli halk kart diye bir kartta birleşiyorlar. Ön tarafı aynı, arka tarafı kendi belediyenizin kartı neyse, işareti neyse o olacak. Bütün Türkiye’de geçecek. Emekli halk kartın verildiği belediyelerimizde CHP, hizmetleri ortaklaştıracak. Et desteği mi veriliyor, o karta yüklenecek.

En düşük emekli maaşı iki yıl içinde 1,5 asgari ücrete çıkacak. Bugün asgari ücret 17 bin liraysa 26 bin lira olacak. Aslında asgari ücretin 25 bin lira olması lazım. Asgari ücret 25 bin liraysa emeklinin cebine giren de 37 bin lira olacak.

Bugün en düşük emekli maaşını asgari ücret yapsın, vallahi billahi basın toplantısı düzenleyeceğim. Hiç eleştirmeyeceğim. Tayyip Bey’e teşekkür edeceğim. Bu emeklinin sesini duydun, hiç olmazsa şimdi bir asgari ücret verdin diye. Her mikrofonu elime aldığımda diyeceğim ki Tayyip Erdoğan, emeklilere asgari ücret vermiştir, seslerini duymuştur." (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar