Özel ve Babacan görüştü: 'Ara seçim anayasal zorunluluk, erken seçim kaçınılmaz'

CHP lideri Özgür Özel ile DEVA Partisi lideri Ali Babacan görüşmesinde ara seçim ve erken seçim tartışmaları öne çıktı. İki lider, ara seçimin anayasal zorunluluk olduğu görüşünde birleşirken, Babacan 'Türkiye’de artık seçim konuşuluyor' dedi

Özel ve Babacan görüştü: 'Ara seçim anayasal zorunluluk, erken seçim kaçınılmaz'

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ara seçim gündemi kapsamında sürdürdüğü siyasi parti ziyaretleri çerçevesinde DEVA Partisi Genel Merkezi’nde Genel Başkan Ali Babacan ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat 15 dakika süren görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı.

Özgür Özel, ara seçim gündemiyle çıktığı siyasi parti turu kapsamında DEM Parti, TİP, EMEP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Demokrat Parti’yi de ziyaret etmişti.

Ziyarette Özel’e; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Kurumsal İlişkiler ve Siyasi Partilerle İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Serkan Özcan, Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’den oluşan CHP heyeti eşlik etti.

Babacan’a ise Genel Başkan Yardımcıları; Sadullah Ergin, İbrahim Çanakçı ve Yakup Engin eşlik etti.

Görüşmede, başta İran merkezli gelişmeler olmak üzere Ortadoğu’daki savaşın Türkiye’ye etkileri ele alındı. Özel, küresel gerilimlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası sonuçlarına ilişkin hazırladıkları raporu Babacan ile paylaştıklarını belirtti.

Ara seçim tartışmasına da değinen Özel, anayasanın açık hükmüne dikkat çekerek, Meclis’te boşalan milletvekillikleri için seçim yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Babacan’ın da bu değerlendirmeye katıldığını aktaran Özel, “30 ayın geçmesiyle birlikte ara seçim yapılması gereken bir süreçteyiz” dedi.

Özel, ara seçim tartışmalarında yürütmenin değil yasamanın yetkili olduğuna vurgu yaparak, “Yasamanın üzerindeki anayasal yükümlülüğe yürütme eliyle müdahale edilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. CHP’nin bu konudaki temaslarını sürdüreceğini belirten Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile de görüşeceklerini açıkladı.

Ara seçim taleplerinin net olduğunu belirten Özel, bu talebin geri çekilmesinin tek yolunun erken seçim kararı olduğunu ifade ederek, “Artık mazeret değil, seçim tarihi duymak istiyoruz” dedi.

Görüşmede ayrıca siyasi etik düzenlemesi konusu da gündeme geldi. Özel, siyasi etik yasasının uzun süredir Meclis’te beklediğini hatırlatarak, başta cumhurbaşkanı, bakanlar ve belediye başkanları olmak üzere tüm siyasetçilerin mal varlıklarının şeffaf olması gerektiğini söyledi. Bu konuda iktidara ortak düzenleme çağrısını yineleyen Özel, “Kimsenin izah edemeyeceği bir mal varlığı artışı olmamalı” dedi.

'SİYASİ ETİK KANUNU KOMİSYONDA BEKLİYOR'

Özel'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Çağrımızın önemli bir kısmı sekiz yıldır yenilediğimiz Siyasi Etik Kanunu Meclis’te, komisyonda bekliyor. Bunun, Sayın Genel Başkanlarımızla da konuşuyoruz. Meclis zeminindeki ve partideki temaslarla yerel yönetimleri belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini de tam olarak kapsayacak bir şekilde genişletilerek bir an önce kanunlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki özgüvenimi aynı şekilde Sayın Erdoğan’dan da duymak ve parlamentoda en çok milletvekili olan iki parti olarak bir Siyasi Etik Kanunu’na birlikte imza atmayla ilgili teklifimi bir kez daha yeniliyorum. Ama bu konuda AK Parti’nin sessizliğini de milletimizin takdirlerine sunuyorum.

'ARA SEÇİM ANAYASAL ZORUNLULUK'

Ara seçim konusunda benim düşüncelerimi ve yaklaşımımızı birkaç gündür zaten sizler de duyuyorsunuz. Geçen 30 aydan sonra da bu evrede ara seçimin yapılması gereken bir süreçte, Anayasal zorunluluk sürecinde olduğumuz konusunda hemfikir olduk. Buradan sonra siyasi parti ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra, Sayın Numan Kurtulmuş’a da bu konuda görüşme talebimizi ileteceğiz ve konuyu Meclis zemininde tartışmaya devam edeceğiz. Burada yersiz olan yasamanın üzerindeki bir Anayasal yükümlülüğe yürütme eliyle müdahale ediliyor olmasıdır. ‘Türkiye’nin gündeminde böyle bir şey yok’ denmesidir."

BABACAN: 'TÜRKİYE'DE ARTIK SEÇİM KONUŞULMAYA BAŞLANMIŞTIR'

Babacan ise özetle şunları söyledi:

"Türkiye'de artık seçim konuşmaya başlanmıştır. Ufukta bir seçim görülmektedir ve bu seçimin de mutlaka ve mutlaka mümkün olan en kısa zamanda bir erken genel seçim olmasıdır.

Öte yandan, ara seçimlerle ilgili de anayasamızın hükümleri açıktır. Ve herkes için de bağlayıcıdır. Bunun da başta meclis yönetimi ve iktidar partileri olmak üzere herkesin farkında olması gerekir. Ve anayasaya rağmen başka bir fikirleri varsa onu da ortaya koymaları ona göre o zeminde bir tartışmanın olması lazımdır. Bunu da tabii önümüzdeki haftalarda göreceğiz ve önümüzdeki haftalarda bu seçim gündemiyle alakalı da başta CHP olmak üzere diğer siyasi partilerle de istişare görüşmelerimize devam edeceğiz." (POLİTİKA SERVİSİ)