‘Sandığınıza sahip çıkın’

‘Sandığınıza sahip çıkın’
Bugün Meclis kürsüsünde nöbet sırası Parti Sözcüsü olarak Osman Baydemir’deydi: Bunlar hırsızdır. Trafolara giren iki ayaklı kedileri hatırlayın...

Bugün Meclis kürsüsünde nöbet sırası Parti Sözcüsü olarak Osman Baydemir’deydi: Bunlar hırsızdır. Trafolara giren iki ayaklı kedileri hatırlayın ve ne olursa olsun sandığınıza sahip çıkın!

Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

Meclis’te bugün siyasi partilerin grup toplantıları yapıldı. MHP Grubu Devlet Bahçeli CHP Grubu ise Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Meclis’in bir diğer muhalefet partisi HDP Kürsüsü ise uzun süredir Eş Başkanlarından hatta Parti Sözcülerinden de yoksun.

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın 4 Kasım’da tutuklanmalarının ardından HDP Grubunda Kürsü’ye çıkan Ayhan Bilgen ve ardından da İdris Baluken tutuklandı. Bugün kürsüde nöbet sırası Parti Sözcüsü olarak Osman Baydemir’deydi.

Osman Baydemir de bu nöbeti "zorunlu nöbet" olarak tanımlıyor. HDP Grup salonunu dolduran Partililere, "Bugün burada zorunlu bir nöbet değişimiyle sizlerle beraberim. Olması gereken eş genel başkanlarımızın burada olmasıydı. Umut ediyorum en kısa sürede onlar özgürlüklerine kavuşur, benim de nöbetim sona erer, bayrağı esas sahiplerine devrederim" diyor.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT GRUBA GELDİ

HDP Grubu’nun sürprizi ise Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’tı. 5 aydır Amerika’da kanser tedavisi gören Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etrafı partililerle doluydu. Grup toplantısı başlamadan önce partililerin geçmiş olsun dileklerini kabul eden Dengir Mir Mehmet Fırat, tedavisinin tamamlandığını söylüyor. Kemoterapi tedavisi bitmiş, sırada 3 ay sonraya ertelenen kontrollerinin olduğunu söylüyor. HDP Sözcüsü Oman Baydemir de Fırat’ı kürsüden, "Dengir Bey aramızda. O direndi direndi ve hastalığını yendi. İnşallah biz de direne direne ülkeye dayanan hastalıklı ruh halini yeneceğiz" diyerek, selamlıyor.

KADIN VEKİLLER GREVDE

HDP Grubunun bugünkü toplantısında kadın milletvekilleri yok. 8 Mart için tüm dünyada ilan edilen kadınlar grevine HDP’nin kadın milletvekilleri de Meclis’teki çalışmalara katılmayarak destek veriyor. Bugün tüm kadın milletvekilleri bölgelerine gitmiş ve yarınki etkinlikler için hazırlıklara başlamış. HDP Grubu bu gün ilk kez Divan’da kadın milletvekilleri yer almadan başlıyor.

HDP’nin Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ olmak üzere çok sayıda kadın milletvekili de cezaevlerinde. HDP Sözcüsü Osman Baydemir de "Bugün zindanda olan tüm kadınların 8 Mart Kadınlar Gününü en coşkulu yürekten kutluyorum. En derin saygılarımı Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’a ve tüm tutuklu kadın milletvekillerimize gönderiyorum. Cezaevinde bulunan tüm kadın tutsakların mücadeleleri önünde hürmetle eğiliyorum. Hükümetin kayyum zulmü ve gazabıyla zindanda tutulan Gülten Kışanak ve tüm kadın belediye eş başkanlarımıza en derin saygılarımızı ifade ediyorum" diyerek, Meclis’ten onlara selam gönderiyor. Baydemir’in bu sözleri katılımcıların coşkulu alkışlarıyla, yanıt buluyor.

HÖDÜK POLİTİKASI

Baydemir, siyasi iktidarın kadın politikasını eleştirirken, sert sözler kullanmaktan kaçınmıyor. Kayyumların atandıkları belediyelerde, kadın dayanışma evlerini, alo şiddet hattını ve kadın sığınma evlerini kapattıklarını belirten Baydemir, "Kadını kendine kul köle bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Kadına yönelik her türlü şiddetin sahipleri ancak hödük olurlar hödük. Bunlardan da ancak hödük politikası çıkar, hödük siyaseti çıkar" diyor.

Konuşmasını bir bölümünü Kürtçe yapan, anılarını anlatan Osman Baydemir’in şu sözleri, salonu dolduran partilileri gülümsetiyor:

"İlkokula giderken, Diyarbakır’da bir neno vardı. Neno yetim sahibidir derdi, param yoktu ama o zaman elini öperdim. Ortaokuldaydım, Neno aynı yerde, yine yetim sahibi. Liseye gittim, üniversiteye gittim, avukat oldum. Neno aynı yerde, yetim sahibi. Belediye Başkanı oldum, Neno aynı yerde yine yetim sahibi. Neno hakkın rahmetine kavuştu, bir baktık ki bir serveti varmış. İktidar da Neno gibi. Bizim eş başkanlarımız hapiste onlar mağdur, binlerce insan cezaevinde ama yine onlar mağdur."

BERABER YÜRÜDÜNÜZ O YOLLARDA

Almanya’nın  Türkiye’ye yönelik engellemelerine de değinen Baydemir, AKP’ye ve MHP’ye, "Birisi çıkmış diyor ki beraber gidelim diyor. E zaten berabersiniz. Beraber yürüyorsunuz. Hangi yollarda biliyor musunuz? O yağmur yağan yerlerde değil kan döktüğünüz yollarda beraber yürüyorsunuz. Ve beraber ıslanıyorsunuz, yağmurda değil dökmüş olduğunuz kanda ıslanıyorsunuz" sözleriyle yükleniyor.

Konuşmasının tüm bölümünde 16 Nisan’da "HAYIR" oyu vermeye çağıran Baydemir’in partililere bir de uyarısı oluyor :

"Bunlar hırsızdır. Sabıkalı hırsızdır. Nasıl mı? 7 Haziran’da 1 Kasım’da trafolara giren iki ayaklı kedileri hatırlayın ve ne olursa olsun sandığınıza sahip çıkın!"

Öne Çıkanlar