Seçim yasası değişikliği AKP-MHP ittifakını 'işbirliğine' çevirebilir
Seçim yasasında artık oyla milletvekili belirlenmesi yöntemindeki değişiklik Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nda yeni senaryoları gündeme getirdi.
AKP ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunduğu seçim yasası değişiklik teklifinin ardından Cumhur İttifakı’nın ortak adaylı yeni bir işbirliği modeline dönebileceği iddia ediliyor. Muhalefet cephesinde ise Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinin ayrı bir ittifak kurması ya da büyük partilerin içinde ortak liste oluşturulması gibi birçok farklı seçeneğin değerlendirildiği belirtiliyor.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, muhalefetin konuştuğu senaryolar arasında büyük partilerden ortak listeyle seçime girme, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partileri’nin anlaşarak tek bir partiden seçime girmesi gibi farklı seçenekler konuşuluyor. Her koşulda mevcut ittifakta yer alacak parti sayısının azalması gerektiğine dikkat çekilirken, "Burada en önemli soru, kim parti amblemini bırakır!" deniliyor. Ancak politik hedefte anlaşan bu partilerin ilerleyen zaman diliminde farklı senaryoları masaya yatırarak bir çözüm bulacağı görüşü dile getiriliyor. Bunda kamuoyu baskısının da etkili olacağı ifade ediliyor.
Bu arada 27 Mart Cumartesi günü DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde bir araya gelecek 6 liderin yeni seçim kanunu ve olası etkileri ile bunun karşısında nasıl yol izlenmesi konusunu etraflıca değerlendirmesi bekleniyor.
CUMHUR İTTİFAKI YENİ KURGU ÇALIŞIYOR
Muhalefet cephesine göre barajın aşağı çekilmesi ve ittifak sistemini anlamsız kılan hamlede bir amaç muhalefet partileri ama bu düzenlemede iktidarın da kendisine dönük yeni kurguları, hesapları var. Yapılan siyasi analizlerde AKP ile MHP birlikteliğinin Cumhur İttifakı’nın oylarını aşağı çektiği belirtilerek bu iki partinin yeni bir kurguyu da gündemine aldığı değerlendiriliyor.
Getirilen teklifin AK Parti ile MHP arasına da bir mesafe koyma amacı taşıdığına vurgu yapan siyasetçiler, "İki parti birlikte küçülüyorlar. O nedenle ittifakı iş birliğine çevirebilirler. Ortak Cumhurbaşkanı adayı olan farklı partiler olarak seçime girebilirler. Yeni bir kurgu yapıyorlar" yorumunda bulunuyor. Bu yorumu yapanlar seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini de MHP’nin tek başına gireceği bir seçimde yaşayabileceği riske karşı önlem olarak değerlendiriyor.