Şentop devreye girince reddedilen tasarı yeniden oylanıp kabul edildi
Genel Kurul’da dün güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını getiren teklifin maddelerine geçilmesi reddedildiği halde bugün yeniden oylandı. CHP^'liler 'Darbeci AKP' sloganını attı.
AKP'nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda dün reddedilmesine karşın, AKP Grubunun itirazı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un devreye girmesi üzerine bugün yeniden oylandı ve bu kez kabul edildi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Eskiden darbeler asker botlarıyla yapılırdı, şimdi botların yerini kaldırılan eller aldı" derken; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Aynen geçen sefer yaptığınız gibi YSK’nın soyunduğu role dün Meclis Başkanı soyundu" diyerek yaşananları eleştirdi. Söz konusu yasa teklifi, 6 Nisan'da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam edilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda dün güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını getiren kanun teklifinin maddelerine geçilmesinin reddedilmesi ve beraberinde yaşananlar, bugüne de sarkan tartışmalara yol açtı. Şentop’un çağrısı üzerine bugün yapılan TBMM Başkanlık Divanı toplantısında, TBMM Genel Kurulu’nda kanun teklifinin tekrar görüşülmesi için oylama yapılması iktidar çoğunluğu ile kararlaştırıldı. TBMM Genel Kurulu’nu bugün de Başkanvekili Haydar Akar yönetti. Akar, TBMM Başkanlığı’nın tezkeresi olduğunu söyledi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "İçtüzük 13. madde son fıkrası ile yapılmış olan Adalet ve Kalkınma Partisi başvurusunun, dün müzakereler sürerken üzerinde tartışılan bir konu olduğu için son fıkrası kapsamına girmediğini, bir tezkerenin okutulup işleme alınmasının doğru olmadığı iddiasındayız" diyerek usul tartışması açılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Özel’e destek verdi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise Başkanlık işleminin doğru olduğunu savundu.
Bunun üzerine Haydar Akar, usul tartışması açarak AKP ve MHP'ye lehte, İYİ Parti ve HDP'ye ise aleyhte üçer dakikalık söz verdi. Genel Kurul'da şu konuşmalar yapıldı:
BEŞTAŞ: PARMAKLARLA DARBE YAPILIYOR
Meral Danış Beştaş (HDP): "İçtüzük kurullarına göre bu Meclis yönetilmek zorunda. Kendi hukukumuzu korumak hepimizin görevi. Dün burada oylama yaşandı, buradaydık, gördük ve duyduk. O oylamanın nasıl yapıldığını, itiraz yapılıp yapılmadığını, çoğunluğu çıplak gözle gördük. Meclis Başkanvekili bunu ilan etti. İtiraz edildiğini söylüyorlardı, biz duymadık. İktidar sıraları boş olduğu için oylama neticelendi. Bir yıl boyunca bu kanun teklifi gelemeyecek, gelmemeli. İçtüzük 13. madde çok açıktır. İtiraz ve usul tartışması olmadı. Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa’ diyor. Yanlışlık varsa sonra anlaşılmadı, burada grup başkanvekili vardı. Tamamen parmak sayısına bakarak, Başkanlık Divanı gece yarısı toplandı. Apar topar bir tartışmayla bu tezkere önümüze geldi. ‘Benim istediğim sonuç çıkmazsa seçimi tanımıyoruz’ demek. Bu manzarayı tanıyoruz. 7 Haziran’dan tanıyoruz. Eskiden darbeler asker botları yapılırdı, şimdi parlamento için söylüyorum, botların yerini kaldırılan eller aldı. Sizin demokrasi kültürüyle ilginiz olmadığı anlamına geliyor. ‘Halkın aleyhine hangi maddeler var’ diye sorardınız, kendi görüşlerimizi sunardık, burada ‘ben fazlayım, her istediğimi yaparım’ sonucu hüsran olacak. Bugün parmak sayınızın fazla olması, iktidarınızı sağlayamayacak. Bunun benzeri yoktur. Bugün parmaklarla bu Meclis’e darbe yapılıyor."
ELİTAŞ: TBMM İRADESİNE DARBECİ DİYEN ZİHNİYETİ KINIYORUM
Mustafa Elitaş (AKP): "84 milyon halkın seçmenleri, sandalye sayımız kadar oy vermiştir. Parmak sayısı diye TBMM iradesini darbeci diyen zihniyeti şiddetle kınıyorum. Siz de milli iradeyi temsil ediyorsunuz. Dün 141. maddeye göre, beş milletvekili ile itiraz ettim. Bunun ilk uygulamasını Kamer Genç yapmıştı. 141/4’ün uygulanması için ayağa kalktım, ama beni duyamamış olabilirsiniz. İçeride ‘usul tartışması’ açalım dedik. ‘Açmam’ dediniz. Evet İçtüzük’teki ‘Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa…’ Tam da o oldu. CHP’de bir milletvekili arkadaşımızın paylaştığı görüntüleri inceleyince, katip üyemiz ‘makineye başvuralım’ diyor. İşte biz bunu birleşim kapandıktan sonra gördük. Eğer tezkerede, TBMM iradesinin sakat olduğu konusunda karar verirse devam ederiz."
ÖZEL: GEÇEN SEFER YSK’NIN SOYUNDUĞU ROLE DÜN MECLİS BAŞKANI SOYUNDU
Özgür Özel (CHP): "Dünden beri burada Anayasa’nın ayaklar altına alındığı süreci öyle bir yürütüyorsunuz ki. On yıldır ben ‘hayır’ oyu kaldırıyorum, oy çokluğunuz ile karar lehinize çıkıyor. Ancak dün ilk kez benim bulunduğum oturumda AK Parti grubu burada bulunmadığı için muhalefet oylarıyla reddedildi. Aynen geçen sefer yaptığınız gibi YSK’nın soyunduğu role dün Meclis Başkanı soyundu. Katip üyenin makineye başvuralım dediğini dün de söylediniz. ‘Makineye gidelim demek arkadaşlarımız yok zaman kazandıralım’ demek. Zulüm arttıkça son yaklaşır. Zulmedin ki sonunuz yaklaşsın. Sayın Elitaş görevinize hoş geldiniz, sayın AK Parti grubu görevinize hoş geldiniz."
ÖZKAN: YÜZÜNÜ İLK KEZ GÖRDÜĞÜMÜZ MİLLETVEKİLLERİ…
Cahit Özkan (AKP): "İlk kez yüzünü gördüğümüz milletvekillerini CHP grubunda görmek bizi memnun etti. CHP’nin milli iradesini çok iyi biliyoruz. Maalesef milli irade yok sayılmıştır. Bunun hukuk çerçevesinde Başkanlık Divanı’ndan dönmesi hukuki bir gerekliliktir. Yola devam edilmesi hukukun, Anayasa ve İçtüzük gereği olduğunu ifade ediyorum.
DERVİŞOĞLU: SİZİ GETİRDİK YA OHH OHH
Müsavat Dervişoğlu (İYİ Parti): "Dün burada olsaydınız da oy atsaydınız. Ben sizin yerinizde olsam bu tartışmaya vesile olacak laf atmalardan uzak dururum. Sizleri o sıcak koltuklarınızdan kaldırıp TBMM’nin çatısı altında buluşturduk ya, alıştığınız bir üslupla söyleyeceğim: Ohh… Ohh Ben sizin yerinizde olsam getirdiğim kanuna sahip çıkardım. Başınızı yerinizden kaldıramamanız lazım. Her şey gözünüzün önünde yaşandı."
'PSİKOLOJİK REFLEKS'
Cahit Özkan’ın sözlerini yanıtlayan CHP’li Özgür Özel, "İnsanda bir eksiklik varsa bunu karşıya yansıtmakla ilgili psikolojik refleks oluyor. ‘Bizim grupta 300’e yakın vekil var ama dün oylama sırasında 15 kişi vardı. Bizim milletvekillerimiz nerede?’ Bu grup nerede?’ demek istiyor. Benim CHP grubunda yüzünü görmediğim, vicdanına kefil olamayacağım bir vekil yok" diye konuştu.
ELİTAŞ: TERAVİH NAMAZINA GİTTİĞİMİZDE DE YAPMIŞTINIZ
Elitaş, "Şuna üzülüyorum. Şu mikrofonun şehvetine kapılıp, AK Parti grubunda 10 kişi var demek yakışmıyor. 141. madde açık ve net. Siz yoklama yaptığınızda 236 milletvekili buradaydı. Siz bunu geçmişte (Mustafa) Özyürek ile de teravih namazına gittiğimizde yaptınız. Biz teravih namazına gittik, baktık ki, oylamaya geçilmiş. Yapılan usul İçtüzük 13. maddesine göre düzeltilmiştir. Burada TBMM iradesi ne derse ona saygımız sonsuzdur" diye devam etti.
Özel, "Bıraktığı yerden devam ediyor. Anlattığı gibi bir teravih gibi namazını bilen yok, hatırlayan yok. Tutanaklar ortada. Sayın Elitaş, öyleleri var ki kimi bir tekkede zikir çeker" dedi.
'LAF ATMAYIN OY ATIN'
İYİ Partili Dervişoğlu, "Teklifte 71 milletvekilinin imzası vardı, ama o gün kanunun maddelerine geçişin oylanması sırasında bunun üçte biri kadar milletvekili yoktu. Laf atmayın, oy atın oy" dedi. Beştaş da "Burada demokrasi savunuculuğu yapmasın iktidar. Bu Meclis’te dün bir oylama yapıldı. Dün burada olmayanlar gelmiş. Eğer dün burada olsalardı böyle bir tartışma olmayacaktı" dedi.
Usul tartışmalarından sonra Haydar Akar, "Dün nasıl Meclis İçtüzüğü’ne uygun hareket ediyorsam, bugün de ediyorum. Başkanlık Divanı’nın almış olduğu kararı okutuyorum" dedi.
TEZKERE İLE TEKLİFİN MADDELERİNE GEÇİLMESİ KABUL EDİLDİ
Kanun teklifinin tekrar oylanması amacıyla sunulan tezkere için açık oylama yapıldı, ancak TBMM Başkanvekili Haydar Akar, divanda anlaşmazlık olduğunu belirterek elektronik oylama yapılacağını bildirdi. Tezkerenin kabul edilmesinin ardından, kanun teklifinin maddelerine geçilmesi yeniden oylandı ve kabul edildi. Komisyon üyeleri yerinde bulunmadığından Genel Kurul, bu teklifi görüşmek üzere 6 Nisan’da açılmak üzere kapandı.
Böylece dün Genel Kurul’da yapılan oylamada, maddelerine geçilmesi reddedilen kanun teklifi bugün yapılan oylamanın ardından bu kez kabul edilmiş oldu.
KARŞILIKLI SLOGANLAR
Birleşimin kapanmasının ardından CHP ve AKP sıraları arasında atışmalar yaşandı. CHP sıralarından "Darbeci AKP" sloganları yükselirken, AKP sıralarından "Anarşist CHP, anarşist HDP" sloganı atıldı. Kısa süreli atışmaların ardından Genel Kurul boşaltıldı. (ANKA)