Şentop: TÜGVA ile ilgili 100’ün üzerinde araştırma ve soru önergeleri var; kabul ettik
TBMM Başkanı Şentop, 'Mümkün olduğu kadar kendim okuyorum, bu tür sorun oluşturabilecek önergeleri. CHP’nin yüzde 70,55; İYİ Parti yüzde 70,86 soru önergelerini yanıtlama oranı' dedi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şentop, Enis Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili sorulara "Bu konuda anayasamızda bir boşluk vardır. İşin doğrusu bu boşluğun anayasa değişikliği ile doldurulmasıdır. Meseleyi şahsileştirmek yanlış. Kesin hükümlerini bekletmişiz, bir düzenleme tartışılıyordu, yararlanabileceklerini düşündük. Eğer kötü niyetli olsam niye okutmayayım" dedi.
Şentop, muhalefet milletvekillerinin soru ve araştırma önergelerinin dikkate alınmadığı yönündeki eleştirilerine de "TÜGVA ile ilgili 100’ün üzerinde 2018 itibariyle araştırma ve soru önergeleri var. Kabul etmişiz" dedi.
TBMM Başkanı Şentop, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.
'BAŞKANLIK SİSTEMİNDE VEKALET MÜMKÜN DEĞİL'
Şentop, Meclis Başkanı’nın Cumhurbaşkanı’na vekaletiyle ilgili soruya "Parlamenter sistemde mümkün olan bir durumdur. Ancak başkanlık sisteminde vekalet etmesi mümkün değildir" dedi.
'BASIN AÇIKLAMALARI, MİLLETVEKİLİ SORUMSUZLUĞU KAPSAMINDA YER ALMAZ'
Şentop, gelen fezlekeler ve milletvekili sorumsuzluğu üzerine gelen soruya "Milletvekilliği sorumsuzluğu Anayasa’da düzenlenmiştir. Sorumsuzluktan kastedilen şey, milletvekilinin sözlerinden dolayı yargılanamıyor, soruşturulamıyor olmasıdır. Milletvekili sorumsuzluğunun söz konusu olması için iki şartın gerçekleşiyor olması lazım. Meclis çalışmalarıyla ilgili olması ve fiilin söz veya düşünce açıklıyor olması. Aramızda itilaf olduğu zaman kurallara bakmak gerekir. Örneğin basın açıklamaları, Meclis’te yapılsa bile, sorumsuzluk kapsamında yer almaz, çünkü Meclis çalışması değildir" dedi.
'MECLİS ÇALIŞANLARININ KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA HAKSIZLIK VAR'
Meclis çalışanlarının özlük haklarındaki eleştirilere Şentop, şu yanıtı verdi:
"Toplam dört arkadaşımızın teklifi olmuş. Ben işleme alırım hepsini. Başka konularda veriyorsunuz ama bu konuda vermemişsiniz. Eşit işe eşit ücret, temel ilke. Burada çok temel problemlerimiz var. Milletvekili danışmanları ile ilgili hüküm var, kıdem tazminatı konusunda. Kıdem tazminatları konusunda yanlış olduğunu düşünüyorum, değişmesi lazım, yaptığımız bir çalışma var, değerlendireceğiz. Milletvekilleri seçiliyor, bir sonraki dönemde yenilenme oluyor, yeni gelen milletvekillerinin sözleşmeli arkadaşlarla çalışıp çalışmayacağını bilmiyoruz. Daimi kadro yapacak olursak, hiçbir işi olmayan arkadaşlar yığılma oluşturacak. Kıdem tazminatı konusunda haksızlık var doğru."
'MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ ANAYASA’DA BOŞLUK VAR'
Şentop, Enis Berberoğlu ile Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili eleştirilere karşı Hukukçu Kemal Gözler’in yorumundan alıntı yaptı. Şentop, şöyle konuştu:
"Her seçim yeni bir dokunulmazlık kazandırır. Sayın Berberoğlu ile ilgili buna dair görüşlerimin aynı olduğunu söyledim. Fakat olay şu: Diyelim ki avukatlık yapıyorsunuz, gittiniz mahkûm oldunuz, kesin hüküm haline geldi, infaz yapacaklar. ‘Ben ceza profesörüyüm, kararın doğru olduğuna inanmıyorum’ diyebilir misiniz? Meclis Başkanı olarak Yargıtay kararını yanlış buluyorum ama bu durumu değiştiriyor mu? Kemal Gözler’den kısa bir iki cümle daha ‘Enis Berberoğlu’nun yasamayı tekrar kazanmasına rağmen yargılanmıştır, ortada kesin hüküm vardır, TBMM Başkanlığı’nın Genel Kurul’a bildirilmesinde hukuka aykırılık yoktur. TBMM Başkanı, gelen tezkereyi sunmak zorundadır.
AYM’ye başvuru yapılması kesin hükmü ortadan kaldırılmaz. Anayasa’da düzenlenmesinde yarar vardır.’ Sayın Berberoğlu konusunda da Sayın Gergerlioğlu konusunda da tekrar milletvekilliğini kazandığını söyledik. Derece mahkemesi, AYM kararına uymayı kabul ettiği zaman yeniden yargılanmaya başlıyor. Bu konuda anayasamızda bir boşluk vardır. İşin doğrusu bu boşluğun anayasa değişikliği ile doldurulmasıdır. 26. dönemde 6 milletvekili fezlekeleri okutulmuş ve düşürülmüş. Engin Alan hakkında verilen fezleke, 22.05.2015’te sunulmuştur. Seçimler sebebiyle TBMM tatile girdiği için okunamamıştır. Sebahat Tuncel de aynı şekilde. Bekletme yönünde hiçbir uygulama yok."
'ŞAHSİLEŞTİRMEK YANLIŞ, KÖTÜ NİYETLİ OLSAM BEKLETMEDEN OKUTURDUM'
"Bu konuyla ilgili meseleyi şahsileştirmek yanlış. Şahsi mesele yapmış olsam, milletvekili arkadaşlarımızın lehine yorumladım. Ben milletvekili arkadaşlarımın dönmesi yönünde yorum tercih ettim. Gergerlioğlu ile ilgili daha önce de kesin hüküm gelmişti. İstinafta kesinleşen bir hükümdü, 2018’di. Sayın Berberoğlu da aynı şekilde. Bunu bekletmişiz, çünkü konu tartışılıyordu, inceledik. Hem Gergerlioğlu hem Berberoğlu’nun yararlanabileceklerini düşündüğümüz için bekledik. Hemen okutmadım. Eğer kötü niyetli olsam niye okutmayayım, düzenlemeyi bekledim."
Gergerlioğlu, "Meclis kararı siyasi karardır" diye tepki gösterdi.
'TÜGVA İLE İLGİLİ 100 ÜZERİNDE ÖNERGE GELDİ, KABUL ETTİK'
Soru önergelerinin iade edilmesi veya yanıtlanmaması üzerine gelen sorulara Şentop, "Ankara Gar Katliamı, Suruç Katliamı, yargısız infaz… Bazı konularla ilgili olan var iadeler. Mukayese edildiğinde dörtte bir oranında düşmüş. Meclis Başkanı’na İçtüzük görev veriyor. Şu soru önergeleri dahil, ‘şu soru önergeleri kabul edilmez’ diyor. Nasıl kabul etmeyeceğim? İnceleme yapmam lazım. Geçenlerde yaşadık. Tekzip de yaptık. TÜGVA ile ilgili 100’ün üzerinde 2018 itibariyle araştırma ve soru önergeleri var. Kabul etmişiz. Geçen hafta öne alınması ile ilgili parti önerisi görüşüldü. Bilgisizlikten olabilir ama kötü niyetlilik varsa, bunu milletvekili arkadaşıma yakıştıramam. Mümkün olduğu kadar kendim okuyorum, bu tür sorun oluşturabilecek önergeleri. CHP’nin yüzde 70,55; İYİ Parti yüzde 70,86 soru önergelerini yanıtlama oranı."
'PARLAMENTER SİSTEMDE BAKANLAR SEÇİLMİYOR, MECLİS YETKİ VERİYOR'
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bakanların TBMM yerine cumhurbaşkanı tarafından atanmasına yönelik eleştirilere Şentop, "Teşbihte benzetme yönü vardır. Bakanlar parlamenter sistemde seçilmiyor, Meclis yetki veriyor, dolayısıyla yine seçilmiyor. Doğrudan halk tarafından seçilmemiş. Dışarıdan atanan bakanlar vardı parlamenter sistemde. Aynı demiyoruz. Atanmışlık seçilmişlik yönünden mukayese ediyoruz" dedi.
HDP, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ HATIRLATTI
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Şentop’un Kemal Gözler’den örnek vermesi üzerine "Kemal Gözler, ‘İstanbul Sözleşmesi cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilemez’ diyor" diye seslendi. (ANKA)