Serhat Eren: Van'da olduğu gibi hiçbir yerde kayyımlara izin vermeyeceğiz

Serhat Eren: Van'da olduğu gibi hiçbir yerde kayyımlara izin vermeyeceğiz
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, DEM Partili Belediyeler hedef gösterilmesine tepki gösterdi: Türkiye'nin AKP'nin şu an tek motivasyonu yandaşlarını finanse etmek. Van'da olduğu gibi buna izin vermedik, vermeyeceğiz.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - DEM Partili belediyeler bir süredir hedefte. Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde İstiklal Marşı okutulmadığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Türk bayrağının kaldırıldığı ve Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde zihinsel engelli bir kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından mülkiye müfettişleri görevlendirildi. Belediyeler ve DEM Parti iddiaları yalanladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Irak dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada kayyım imasında bulunarak, "Böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz" dedi.

'31 MART'TA AKP'NİN 20 YILLIK POLİTİKASI ÇÖKTÜ'

Belediyelerin hedef alınmasını Artı Gerçek'e değerlendiren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren şöyle konuştu:

"Sekiz Kürt halkının iradesi gasp edilerek belediyelerimize el kondu ve işgal edildi. Dolayısıyla 31 Mart seçimleri bir anlamda bizler için iktidar ve ortağı açısından referandum niteliğindeydi. Son sekiz yılın politikalarını aslında halkın onayına sundu. Bu seçimin ehemmiyetini biliyorduk. Her ne kadar yerel seçim olsa da Türkiye'nin geleceğini demokrasi, özgürlük ve irade açısından belirleyen bir öneme sahipti. Bu seçime baktığımızda AKP'nin 20 yıllık politikası çöktü, halktan onay görmedi. Halk bu politikaya 'dur' dedi. Ve artık 'sen temsil etme iradesini taşımıyorsun' dedi. AKP sandıkta toplumsal bir rıza üretemedi ve kaybetti. Haliyle biz de Kürdistan'da birçok belediyeyi kazanmak suretiyle siyaseten bu politikaları kabul etmediğimizi Kürt halkı olarak ortaya koyduk."

'KAYYIMIN ALTYAPISINI OLUŞTURMAK İSTİYORLAR'

AKP'nin ve ortağı olarak MHP'nin seçimlerin ardından Kürtlere yönelik çeşitli baskı politikalarını geliştirdiğini belirten Eren, "İktidarın bu sefer Kürtleri ve Kürt halkının iradesini tanımamayı sürdürmek istedi. Bu, Van'da duvara tosladı. Van ve sonrasında birçok yerde, 'sen Kürt halkının iradesini artık gasp edemezsin, buna izin vermeyeceğiz' çıkışından sonra geri attı. Ancak son zamanlarda dolaşıma soktuğu aslında bizim belediyelerle ilgisi olmayan, belediyelerimizin yapmadığı bir şeyi yapmış gibi göstererek kamuoyunda yalan yanlış algı üretmeye başladı. Halkımızın iradesini tanımayacak girişimlerde bulunmanın zeminini, altyapısını oluşturuyor. Yarın ya da öbür gün kayyım tayin etmenin altyapısıdır bu. Van'da meşruiyet zemini bulamadı. Buradan ders çıkararak yalan yanlış haberler suretiyle kendisine yasal bir zemin oluşturmaya çalışıyor" diye konuştu.

'AKP'NİN TEK MOTİVASYONU YANDAŞLARINI FİNANSE ETMEK'

"AKP, Kürt halkının iradesine ve belediyelere el koymak istiyor" diyen Eren, şöyle devam etti:

"Kürtler artık bunu doğru ve gerçekçi olmadığını, yalan olduğunu çok iyi biliyor. Dolayısıyla Türkiye'nin her tarafında kaybetmiş olan AKP'nin şu an tek motivasyonu, yandaşlarını finanse etmek. Bunun için de Kürdistan'daki belediyelerimize göz dikmiş durumda. Ancak Van'da olduğu gibi halkımız ve bizler buna asla izin vermedik. Bundan sonra da geçit vermeyeceğiz.

'BELEDİYELERDEKİ YOLSUZLUKLARA MÜFETTİŞ TAYİN EDİLMEDİ'

İçişleri Bakanlığı'nın DEM Partili belediyelere müfettiş göndermesinin hiçbir haklı ve hukuki gerekçesinin olmadığını söyleyen Eren, "Örneğin Sur'da, bizim partiyle ilişkisi olmayan, bizim üyemiz olmayan zihinsel engelli olduğu tespit edilen ve cezai ehliyeti olmayan bir kişinin belediyemizde sarfettiği sözler, belediyemize sanki müfettiş tayin etme gerekçesi olarak dolaşıma sokuldu. Velev ki böyle bir şey olmuş olsa bile bu müfettiş tayin etme gerekçesi olamaz. Türkiye'deki yüzlerce belediyede yolsuzluklar nedeniyle bu haklı açlığa, yoksulluğa mahkum eden belediye başkanlarının yapmış oldukları her türlü hileye bir gün bile müfettiş tayin etmeyen İçişleri Bakanlığı bizim yapmadığımız bir şeyle kamuoyunu yanıltmak suretiyle müfettiş tayin ediyor" dedi.

'SANDIKTAN ÇIKANA SAYGI DUYMAK ZORUNDALAR'

Kürt halkının Van'da olduğu gibi her kentte kayyımlara karşı iradesine sahip çıkacağını vurgulayan Eren, "Tüm bu yaşananların altında yatan Kürt halkının iradesini tanımamak ve Kürtlere, 'siz kendinizi yönetemezsiniz, biz buna izin vermeyiz' anlayışıdır. Bizler Kürt halkı olarak bunlara asla izin vermeyeceğiz. Her türlü demokratik yol ve yöntemle karşı çıkacağız. Bunu devlet de AKP de bilmelidir. Yıllardır kayyımlar çözüm olmadı. Sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymak zorundalar. Aksi halde Van'daki gibi Kürt halkı iradesine sahip çıkacaktır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar