Siyasi partiler Meclis'te kurulacak komisyona dair taslağını Kurtulmuş'a sundu
CHP, Yeni Yol Partisi ve MHP ile AKP, süreçle ilgili Meclis'te kurulması beklenen komisyona dair Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a taslaklarını sundu. Kurtulmuş'un önümüzdeki günlerde siyasi parti temsilcilerine yeniden davet göndermesi bekleniyor.

Artı Gerçek - Kürt meselesinin çözümü için başlatılan 'Barış ve Demokratik Toplum' süreci için Meclis'te kurulması beklenen komisyon çalışmaları devam ediyor.
Komisyon için, partilerin grup başkanvekilleri Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya gelmişti.
24 Haziran’da Meclis’te yapılan toplantıya AKP, MHP, DEM Parti, CHP, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisinin Grup Başkanvekilleri katıldı. Toplantı, yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Toplantıda, İYİ Parti dışındaki diğer tüm partiler komisyonun kurulması noktasında ortaklaştı. Kurtulmuş, partilerden komisyona dair taslak sunmalarını talep etti.
DEM Parti, 1 Temmuz’da komisyon taslağını Kurtulmuş’a sundu.
TASLAKTA NELER VAR?
Mezopotamya Ajansı'ndan Mehmet Aslan'ın haberine göre, CHP, Yeni Yol Partisi ve MHP ile AKP, komisyona ilişkin taslağını Kurtulmuş’a sundu.
DEM Parti, komisyonun yasa ile kurulmasına dair öneride bulunmuştu. Edinilen bilgilere göre, CHP ve Yeni Yol Partisi de komisyonun yasa ile kurulmasına dair öneride bulundu. Söz konusu partiler de komisyonun 35 ile 40 kişi arasında olması ve çoğulcu bir yapıda olmasını istedi.
MHP ise daha önce Genel Başkanları Devlet Bahçeli’nin komisyon için yaptığı önerileri temel alarak taslağını hazırladı. Bahçeli, komisyonun en az 100 kişilik olması ve kararların salt çoğunluk ile alınmasına dair önerilerde bulunmuştu. MHP de bu ve pek çok öneriyi esas alarak taslağını Kurtulmuş’a sundu.
AKP ÖNERİSİNİ SÖZLÜ SUNDU
AKP ise önerilerini sözlü olarak sundu. AKP, komisyonun yasa yerine Meclis Başkanının inisiyatifi ile kurulmasını önerdi.
Edinilen bilgilere göre, Kurtulmuş önümüzdeki hafta siyasi parti temsilcilerine yeniden davet gönderecek. Davetin ardından Meclis Başkanı ile siyasi parti temsilcileri bir araya gelecek. Toplantıda, partiler varsa ek öneri ve değerlendirmelerini Kurtulmuş’a sunacak.
İYİ Parti ise komisyon için herhangi bir taslak sunmadı. İYİ Parti, kurulması planlanan komisyonda yer almayacağına dair daha önce açıklama da yapmıştı. (HABER MERKEZİ)
Edinilen bilgilere göre; bu görüşmeler sonrasında komisyon kurulacak. Komisyonun yasa yerine direk Meclis Başkanının inisiyatifiyle kurulacak. Meclis daha sonra komisyonun çalışma ilke ve esaslarını belirleyecek.