Son anket sonucu: 'Hükümeti değiştirecek düzeyde büyük bir değişim görünüyor'
MAK'ın yüz yüze yaptığı son anket çalışmasına göre, 4 partinin baraj sorunu bulunmazken, MHP baraj sınırında gidip geliyor. Henüz yüzde 50+1'i gören ittifak yok. En organize seçmen ise HDP'de...
Artı Gerçek - MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, ellerindeki anket verilerine göre önümüzdeki seçimin, 3 Kasım 2002 seçimlerine dönüşüm açısından benzediğini söyledi. "Türkiye'de 20 yıldır iktidar değişmedi. Burada hükümeti değiştirecek düzeyde bir büyük değişim görünüyor" diyen Kulat, Özgürlük Araştırmaları'nın YouTube kanalından Nurettin Kalkan'ın sorularını yanıtladı ve son anket verilerini paylaştı. Kulat'ın son anket verilerine ilişkin açıklamaları şöyle:
AKP: Bizim 3 ay önce yüzde 28’lerde gördüğümüz AKP şu an yüzde 31 bandında seyrediyor. Bu artış, ağırlıklı olarak daha önce AKP’ye oy vermiş ama henüz başka partide karar kılamayan seçmenin oyudur.
CHP: Bir ara yüzde 27-28’lere kadar çıkmışken şu anda yüzde 25-26 bandında seyrediyor. Zaten CHP genelde yüzde 22-25 bandında seyreder. Şimdilerdeki bu artışın iki sebebi var. Bunlardan ilki, barajın 7 puana inmesi ile HDP’ye emanet giden CHP oylarının partiye geri dönmesidir. İkincisi ise CHP’nin Altılı Masa’nın amiral kaptanı görüntüsünün oluşturduğu pragmatist seçmen tercihlerinden kaynaklanır.
İYİ Parti: Bir süre önce yüzde 17-18 bandına çıkarken oylarında şu an küçük bir düşüş var. Yüzde 15-16 bandında seyrediyor. İYİ Parti 24 Haziran seçimlerinde yüzde 42 oyu olan AKP’nin 4 seçmeninden birinin oyunu, yani 10 puanlık oyundan yarısını aldı. İYİ Parti şu an yüzde 15’lik oyunun yüzde 5’ini büyük oranda AKP’den alıyor.
HDP: Bir genel seçimde YSK verilerine göre; İstanbul’un bir semtinde 62 bin oyu olan HDP’nin, yerel seçimde yönlendirdiği adaya 61 bin 800’ü oy vermiş. Bunu başka hiçbir seçmen grubunda sağlayamazsınız. Türkiye’de HDP, motivasyonunu en hızlı sağlayan ve birlikte hareket etme kabiliyetine sahip en yüksek seçmen grubu. HDP anketlerde böyle dönemlerde yüzde 10’un altında görünür. Çünkü HDP’nin Kürt seçmeni bazı endişelerle gerçek niyetini ifade etmez ve 2-3 puan kendini kamufle eder. HDP seçmenine bakarak partinin yüzde 8-10 bandında seyrettiğini gözlemliyoruz.
MHP: ciddi bir oy düşüşü vardı. Yüzde 6’lara kadar inmişti ancak Devlet Bahçeli yıllar sonra ilk defa 1 ay içerisinde 3-4 miting yapmak suretiyle tabanına bir motivasyon sağladı. Şu anda yüzde 7-8 bandında seyrediyor.
DEVA Partisi: Bu noktada önemli çünkü AKP’den oy alıyor. İlk başta Gelecek Partisi öndeyken şimdi DEVA yüzde 3-3.5 bandında seyrediyor. Ağırlıklı olarak Güney ve Güneydoğu’da ciddi oranda AKP’lilerden oy alıyor.
Zafer Partisi: Asabı bozulan genç seçmene hitap ediyor. Yaklaşık yüzde 2-2.5 bandında, bir ara yüzde 3-3.5 bandında kadar çıkmıştı. Suriyeliler meselesinden sonra yeni konulara yeni öneriler sunamadığı ve parti çok dalgalandığı için yukarıya çıkamıyor.
KİLİT PARTİ HDP: Özetle; AKP, MHP ve BBP’nin oyları yüzde 41 bandında seyrederken karşısındaki Altılı Masa yüzde 45-46 bandında. Geri kalan yüzde 13-14 puanlık seçmenin ise 9-10 puanı HDP. Cumhur İttifakı tüm oylarını cumhurbaşkanlığı seçiminde kanalize edebilse bile toplam oyları yüzde 42. Diğer küçük partilerden 2-3 puan gelse de en fazla yüzde 45 oy oranına sahip oluyor. Millet İttifakı ise HDP’nin desteğini alma suretiyle yüzde 55 oy oranına ulaşıyor.
2002 DÖNEMİ GİBİ: Seçmene “24 Haziran seçimlerinde verdiğiniz partiden farklı bir partiye oy verir misiniz?” diye sorduğumuz zaman, seçmenin yarısı farklı bir partiye oy verebileceğini söylüyor. Bu çok önemli bir değişim. Elimizdeki anket verilerine göre önümüzdeki seçim, 3 Kasım 2002 seçimlerine dönüşüm açısından benziyor. Türkiye’de 20 yıldır iktidar değişmedi. Burada hükümeti değiştirecek düzeyde bir büyük değişim görünüyor.
İTTİFAKLARIN OY ORANI: Bu seçimde, en azından şu an, Altılı Masa veya Cumhur İttifakı 50+1’i bulamıyor. AKP 7-8 puan, Altılı Masa 5 puan aşağıda kalıyor. Burada Altılı Masa için önemli olan HDP’den en kolay oyu alabilecek adaya yoğunlaşmak olmalı. (HABER MERKEZİ)