Soruya kızan İbrahim Kalın, İsveç devlet televizyonuyla röportajını yarıda kesti

Soruya kızan İbrahim Kalın, İsveç devlet televizyonuyla röportajını yarıda kesti
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın, İsveç devlet televizyonu SVT ile röportajını yarıda kesti. Türkiye'nin ciddi suçlular ve mafya üyelerine sığınak olup olmadığı yönündeki sorusuna kızan Kalın gazeteciyi de "PKK ve FETÖ dilini kullanmakla" suçladı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç devlet televizyonu SVT ile yaptığı bir röportajda kendisine sorulan sorular üzerine mülakatı sonlandırdı.

Ödüllü gazeteci Diamant Salihu röportajda Kalın'a İsveç tarafından aranan yaklaşık 10 şüphelinin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, bu kişilerin İsveç'e iade edilip edilmeyeceğini sordu.

Kalın soruya, "Bireysel dosyalar hakkında yorum yapamam ama suçluları korumak ve saklamak gibi bir prensibimiz yok" ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN BİR ÜLKEYİ KORKUNÇ BİR ŞEYLE SUÇLADINIZ'

Salihu'nun Türkiye'nin ciddi suçlular ve mafya üyeleri için bir sığınak olup olmadığı yönündeki sorusuna sinirlenen Kalın şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin bir şekilde bu insanlara sığınak sağladığını ve burada onları koruduğunu öne sürüyorsanız hiçbir dayanağınız yok. Eğer kastınız buysa, kesinlikle reddediyorum, aynı şey Türkiye'nin kokain kaçakçılığı veya uyuşturucu tacirlerinin merkezi olması için de geçerli. Burada bir gerçeklik yok. Nerede? Bir rapordan bahsediyorsunuz ve bunun arkasında kimin olduğunu bilmiyorum. Ama bütün bir ülkeyi korkunç bir şeyle suçladınız. Türkiye suçlular için bir sığınak değil. Uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığıyla çok sıkı mücadele ediyoruz. Tutuklamalar ve el konulan uyuşturucularla ilgili istatistiklerde görülebilir. Birçoğu Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçakçılık yapmaya çalıştı, bunu durdurduk."

'FARKLI BİR AJANDANIZ VAR'

Kalın gazeteciyi de "PKK ve FETÖ'nün" dilini kullanmakla itham etti.

"Farklı bir ajandanız var. Türkiye'nin kokain kaçakçılığının ve mafya liderlerinin merkezi olduğunu iddia ediyorsunuz. Bu PKK ve FETÖ konuşmasıdır. Bu dürüst gazetecilik değildir. Bu tür iddiaları sık sık duyuyoruz. Böyle şeylerle karalanmamıza izin vermeyiz. Bu dürüst gazetecilik değil. Asılsız suçlamalar gerçekmiş gibi sunuluyor ve siz soru sorup yanıtlamamı istiyorsunuz. Bunlar saçma sorular. Neyse devam etmek istemiyorum. Şunu durdurabilir misin?" sözlerinin sarf eden Kalın ardından röportajı sonlandırdı.

KALIN BAŞKANLIĞINDAKİ HEYET İSVEÇ'E GİTMİŞTİ

-Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi'nde 28 Haziran'da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın ikinci toplantısı, 25 Kasım'da İsveç'in başkenti Stokholm'de gerçekleştirilmişti.

Daimi Ortak Mekanizma'nın Türk heyetine, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etmiş, heyette Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve Milli İstihbarat Teşkilatından temsilciler yer almıştı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO üyeliğinin onaylanması için "terörle mücadele" şartları öne süren Türkiye'den karşı talepte bulunarak, İsveç yargısından kaçan kişilerin iadesini istediğini söylemişti.

İsveç basınına 30 Kasım'da konuşan Kristersson, Stockholm'de yapılan ikinci ortak mekanizma toplantısında Türk tarafının memnuniyetini dile getirdiğini belirterek, terör örgütlerine katılımı engellemeyi amaçlayan yeni yasanın 2023'te çıkacağını belirtti. Kristersson, diğer yandan da, İsveç yargısından kaçan kişilerin iade edilmesi gerektiğini söylemiş, "İsveç'te yargılanması gereken, Türkiye'de saklanıyor olabilecek bazı suçlular var. Bu suçluları adalete teslim etmek için ne kadar çok işbirliği yaparsak o kadar iyi" demişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar