Almanya İçişleri Bakanı, Soylu ile görüştü: Terörle mücadelede atılan adımlar orantılı olmalı
Artı Gerçek -Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Feaser, İçişleri Bakanlığı'nda Türk mevkidaşı Süleyman Soylu ile görüştü.
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın da hazır bulunduğu basına kapalı görüşme ile heyetler arası görüşmenin sonrasında iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
Soylu "Terörle mücadelede ortak bakışımızı değerlendirdik. PKK, DHKP-C, DEAŞ, FETÖ, birçok terör unsurlarıyla ilgili değerlendirmelerimizi ortaya koyduk. Bunlarla ortak şekilde mücadele etmenin esas itibarıyla insanlığı, dünyanın ve ülkemizin huzurunu ilgilendirdiğini ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.
SOYLU: COĞRAFYAMIZIN NASIL BİR TERÖR BELASIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIĞINI PAYLAŞTIK'
Feaser'ın Taksim'deki saldırıyla ilgili taziyelerini ilettiğini aktaran Soylu sözlerini "Biz de coğrafyamızın nasıl bir terör belasıyla karşı karşıya kaldığını kendisiyle paylaştık. Enerjiden göçe kadar birçok meseleyi karşılıklı değerlendirebilme fırsatımız oldu. Bu konuda ortak birtakım kararlarımız, değerlendirmelerimiz ve süreç yönetimi konusunda atacağımız adımlar kararlaştırıldı. Elbette ki asayiş ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili de gündemimizin önemli başlıklarından birisi olarak bu konular ele alındı" diye sürdürdü.
FEASER: ATILAN ADIMLAR ORANTILI OLMALI
Mevkidaşı Soylu ile iç güvenlikten, terörle mücadeleye, organize suçun önlenmesi ve göç konusuna detaylı şekilde değindiklerini ve bu konularda işbirliğinin son derece önemli ve öncelikli olduğunu kaydeden Feaser ise "Türkiye ile bundan böyle de terörle mücadelede dayanışma halinde olmayı sürdüreceğimizi belirttim" dedi.
Ancak Alman bakan "Elbette terörle mücadele konusunda Türkiye'nin çabaları, girişimlerini büyük bir anlayışla karşılıyoruz, içinde bulunduğu durumdan dolayı. Fakat şunu da söylemek gerekiyor ki bütün bu hususlarda bir mücadelede alınan önlemlerin, atılan adımların orantılı olmasını göz önünde bulundurmak gerekir, sivillerin korunması gerekir ve özellikle şiddettin tırmandırılmaması konusunda da hassas davranılması gerektiğine inanıyoruz" ifadeleriyle bu desteğin "şartlı" olduğunu vurguladı.
Soylu ile göç konusuna da değindiklerini, Türkiye'nin dört milyon mülteciyi barındırdığını ve bunun için takdiri hak ettiğini söyleyen Feaser "Üzerinde durduğumuz bir konu ise dış sınırların korunmasında tabii ki insan haklarının, insan hakları ölçütlerinin mutlaka gözetilmesi gerektiği hususu" ifadelerini kullandı.
SOYLU: İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ İNSANLARA HİÇBİR ORANTI UYGULANMADI
Toplantının soru cevap kısmında ise Soylu, Türkiye'nin, Suriye'nin Rojava bölgesi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki operasyonlarına yönelik Almanya'dan gelen eleştirilere karşı çıktığını ifade etti.
Soylu "Terör örgütlerine yönelik operasyonların bir tek değerlendirmesi olur, terörü ortadan kaldırmak. Devletler ve ülkeler meşrudur, terör örgütleri gayrı meşrudur. Devletlerin bir tek sorumluluğu vardır, kamu düzenini sağlamak. Kendi birliğine, kamu düzenine karşı terör örgütlerinin organizasyonları ve terör örgütlerinin saldırıları ayrıştırılamaz. Bugün şu anda bir çocuğumuz ile genç bir öğretmeniz defnedildi. İstiklal Caddesi'nde masum insanlar öldürüldü. O insanlara hiçbir orantı uygulanmadı. Polonya'ya 2 bomba düştü diye NATO ayağa kalktı (...) Almanya'ya veya Avrupa'nın herhangi bir yerine, dünyanın herhangi bir yerine terör saldırısı olduğunda ne düşünüyorsak etrafımızdaki coğrafyadaki terör örgütlerine de aynı şekilde düşünülmesini istiyoruz. Etrafımızda terör devleti kurmak istediler. Buna müsaade etmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
FEASER: SİVİLLERİN KORUNDUĞU OPERASYONLAR OLMASI GEREKİR
Alman bakan Feaser ise aynı soruya verdiği yanıtta Türkiye ile terörle mücadele konusunda da dayanışma halinde ve Türkiye'nin yanında olduklarını, bunu da birçok vesileyle dile getirdiklerini ifade ederek, "Fakat aynı zamanda bu tepkinin bu mücadele sırasında verilen tepkilerin elbette orantılı olması gerekir. Milletler hukukuna uygun ve sivillerin korunduğu girişimler veya operasyon olması gerekir. Bunu da tabii ki belirtiyoruz" dedi.
Almanya İçiçleri Bakanı'na Almanya'da PKK'nın terör örgütü olarak kabul edilmesine karşın, Türkiye tarafından bu örgütün uzantıları olarak görülen YPG-PYD'nin bu kategoride değerlendirilmemesinin nedeni de soruldu.
PKK'nın Almanya'da 1993'ten bu yana terör örgütü olarak kabul edildiğini belirten Feaser, bu örgütle yakın olan yapılanmaların da yakından izlendiğini belirterek, "Bizde bir örgütün terör örgütü olarak sınıflandırılabilmesi için hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kriterler var. Bunları dikkate almak zorundayız ve alacağız" dedi.
Bir gazetecinin, "15 Temmuz darbe girişimi sonrası firar ederek Almanya'ya kaçan FETÖ mensupları Zekeriya Öz ve Adil Öksüz'ün iadesine ilişkin ne adımlar atacaksınız? sorusunu da cevaplayan Feaser, Size somut vakalar hakkında bilgi vermem mümkün değil. Fakat tabii ki hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde bu suçlamaları takip ediyoruz ve sonuç çıktığında da Türk yetkilileri ile kurumlarını bilgilendiriyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)
Rusya'dan Türkiye'ye itidal çağrısı: Aşırı askeri güç kullanmaktan kaçının