Taşkın’dan rektör atamaları ile ilgili Meclis’e önerge
AYM’nin rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK hükmünü iptal ettiğini ve yasal düzenleme yapılması için 2 ay kaldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Taşkın, Meclis’e soru önergesi verdi.

Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
AYM’nin Haziran 2024’te rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK hükmünü iptal ettiğini ve konu ile ilgili yasal düzenleme yapılması için 2 ay süre kaldığını hatırlatan Taşkın, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Anayasa Mahkemesi, 4 Haziran 2024 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 2023/212 sayılı kararıyla, 2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasa'da Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Anayasa Mahkemesi kararı, gerekli yasal düzenlemenin yapılması için bir yıllık süre tanımıştır. Bu süre iki ay içinde bitecek olmasına karşın TBMM Başkanlığı’na rektör atamalarıyla ilgili iktidar partisi tarafından sunulan bir kanun teklifi bulunmamaktadır.”
Taşkın , Milli Eğitim Bakanı Tekin’e şu soruları yöneltti:
YÖK Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne sunulmak üzere rektör atamalarıyla ilgili yaptığı bir çalışması var mıdır?
YÖK Başkanlığı’ndan rektör atamalarıyla ilgili görüş istenmiş midir? İstenmiş ise Başkanlığın konuyla ilgili görüşü nedir? (HABER MERKEZİ)