Temelli, MSB bütçe görüşmelerinde konuştu: Silahla çözüm olmaz

Temelli, MSB bütçe görüşmelerinde konuştu: Silahla çözüm olmaz
Milli Savunma Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri başlandı. Milli Savunma Bakanı Güler'in “39 bin 211 terörist etkisiz hale getirildi” sözlerine Temelli “Kürt sorununun çözümünü silahta arayan anlayışın bizi nerelere sürüklediğini görüyoruz” dedi.

Kadir DEVİR


ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçe sunumunda “24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar toplam 39 bin 211 terörist etkisiz hale getirilmiştir” ifadesini kullandı. Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Sezai Temelli ise “Silahla çözüm olmaz, demokratik çözüm olur” dedi.

Bakan Güler, 2015 yılından itibaren Irak ve Suriye’de yapılan operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Güler, “Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, komşularımızın egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirilmektedir. Operasyonların planlanması ve icrasında masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmaktadır. Ülkemize ve asil milletimize tehdit oluşturan PKK/KCK, PYD/YPG ve DEAŞ’ın Suriye ve Irak’taki tüm unsurları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da meşru hedefimizdir” dedi.

‘SİLAHLA ÇÖZÜM OLMAZ, DEMOKRATİK ÇÖZÜM OLUR’

Temelli, 40 yıldır süren çatışmalı sürecin silahla çözülemeyeceğini belirterek “Kürt sorunu bundan 40-45 yıl önce uyutulmaya bırakılan bir tarafı ile çözümsüz bırakılan ama son 40 yılda bu sorunun çözümünü silahta, savaşta arayan anlayışın bizi nerelere sürüklediğini görüyoruz. Oysa bunun silahla çözülemeyeceğini herkes biliyor. Her taraf biliyor silahla çözüm olmaz. Çözüm demokratiktir, demokratik çözüm olur” açıklamasında bulundu.

‘KÜRT VE TÜRK HAKLARI BERABER YAŞAMAK ZORUNDA’

Kürt sorununun silahla çözülemeyeceğini belirten Temelli, şöyle konuştu:

“İki kadim halk Kürt ve Türk halkları bir arada yaşamak zorunda ve bu yaşamaya zaten bir itirazları yok. O zaman bu birlikteliğin bir aradalığın üzerinden demokratik çözümü üretmek zorundayız. Silahlı çözümün olmayacağını artık öğrenmiş olmak durumundayız. Biz sorunu görmezden gelerek bunu silahla çözme peşinde hareket ettiğimiz sürece aslında belki de bütün bir ülkenin geleceğini içinden çıkılmaz bir yere doğru sürüklemeye devam ediyoruz.”

'GÜVENLİK BARIŞLA GERÇEKLEŞECEK'

Temelli konuşmasında, Rojava’da yürütülen sınır ötesi operasyonlara değindi.

Türkiye’nin aradığı güvenliğin barış ile gerçekleşeceğini vurgulayan Temelli, “Afrin’de insanlar yerinden yurdundan edildi, Giré Spi’de, Serékaniye’de yurtlarından edildi. Bu sınır ötesi operasyonlarla, sınır ötesi işgal girişimi ile yaratılmış olan kabus sonlanmıyor. Oysa Rojava’nın statüsünün gerçekleşmesi Suriye’yi demokratikleştirecektir. Türkiye’nin aradığı güvenlik belki de barış sayesinde bu şekilde gerçekleştirilecektir” dedi.

HEDEP VEKİLLERİNDEN DÖVİZLİ PROTESTO

Savunma Bakanlığı’nın 1 trilyon 133 milyar 500 milyon liralık bütçesi komisyona görüşülürken HEDEP vekilleri komisyon salonuna inmeyerek koltukları boş bıraktı. HEDEP’liler daha sonra komisyon salonuna dövizlerle geldi.

HEDEP’liler, “F-16 akıllı mühimmat 1.2 milyon dolar, 3 bin asgari ücrete denk geliyor”, “Fırtına obüs mühimmatı 5 milyon dolar 12 bin 575 asgari ücret veya 18 milyon adet ekmeğe denk geliyor” ve “Bir saatlik F-16 uçuşu maliyeti 27 bin 927 dolar, 103 emekli maşına denk geliyor” şeklindeki dövizlerle protesto gerçekleştirdi.

F-16’lar tarafından Roboskî’de katledilen 34 yurttaşa ait fotoğrafları da bütçe görüşmelerine getirildi.

Öne Çıkanlar