TİP 53 yıl sonra yeniden Meclis'te

HDP çatısı altında Meclis'e giren Erkan Baş ve Barış Atay, TİP'e katıldı. Böylece Meclis'teki siyasi parti sayısı 8'e çıktı.

TİP 53 yıl sonra yeniden Meclis'te

Hatay milletvekili Barış Atay ve İstanbul milletvekili Erkan Baş, HDP'den istifa ederek Türkiye İşçi Partisi'ne katıldı. Böylece TİP, 53 yıl sonra yeniden Meclis'e girmiş oldu.

Erkan Baş ve Barış Atay'ın TİP'e katılmaları nedeniyle İstanbul'da HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin de katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Türkiye İşçi Partisi’nin Kadıköy’deki İstanbul İrtibat Bürosu'nda düzenlenen toplantıda Baş ve Atay, partilerinden istifa ederek TİP’e geçtiklerini duyurdular.

ERKAN BAŞ: AYRILIK DEĞİL, MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRME, BÜYÜTME HAMLESİ

Toplantıda ilk sözü alan İstanbul milletvekili Erkan Baş, 24 Haziran sürecinde HDP'den teklif aldıklarını ve değerlendirdiklerini söyledi. Baş şöyle konuştu: Doğrudan Erdoğan’ın talimatları vardı, HDP'nin baraj altında bırakılması için. Böyle bir süreçte sessiz, tavırsız kalınmayacağını belirterek, HDP ve Demirtaş’ı destekleme kararı aldık. O günden bugüne HDP listelerinde vekil olarak yer aldık. HDP'yi parlamento dışında bırakmak büyük hedefleriydi, bunu yapamadılar. HDP'yi gayrı meşru ilan etme çabası devam ediyor. Bu kararı bir ayrılık olarak değerlendirmiyoruz. Mücadeleyi daha da büyütme, güçlendirme, emekçi halkların barikatını büyütme olarak değerlendiriyoruz. Kürt halkı kırmızı çizgimizdir. HDP'ye yönelik her türlü desteğimiz sürecek.

PERVİN BULDAN: KARŞILIKLI UZLAŞI SAĞLANMIŞTI

Erkan Baş'tan sonra söz alan Pervin Buldan, HDP açısından farklı bir deneyimin yaşandığını belirtti. Buldan, "Heyecanlıyız. Çünkü birlikte yola çıktığımız ve bu yolda birlikte mücadele ettiğimiz bazı arkadaşlarımızla yoldaşlığımızı ve yol arkadaşlığımızı farklı bir aşamaya çeviriyoruz. Bizim için temel prensip ve ilke, halkın özgürlük, demokrasi ve emek mücadelesini yükseltmek ve bu mücadelede birlikte hareket etmektir" dedi.

Mücadele tarihi açısından Türkiye’nin yüz akı olan Türkiye sosyalist ve sol hareketinin şimdiye kadar birliktelikten ziyade ayrılıklarla anılır hale geldiğinin altını çizen Buldan, açıklamanın devamında şunları ifade etti: Ama bunun Türkiye halkları için bir kader olmadığını bizzat HDP deneyimi kanıtlamıştır. Türkiye halkları ile Kürt halkının mücadele birlikteliği ve bu arayışlar yeni değildir. Siyasi ittifakımızı 24 Haziran tarihinde mücadeleyi Meclis zeminine taşırma ile sürdürdük. Ancak diğer taraftan da Türkiye İşçi Partisi kendi kuruluş faaliyetlerini sürdürme ve partileşme sürecini tamamlama çalışmalarına devam etti. Elbette baştan beri bu süreç HDP’nin yetkili organları ve TİP’li arkadaşların karşılıklı birbirini bilgilendirme ve yapılan ittifakın ilkelerine uygun yürümüştür.

TİP Kurucu Meclis üyeleri Erkan Baş ve Barış Atay yoldaşlarımız 24 Haziran seçimleri öncesinde yapılan görüşmelerde HDP ve TİP’in ilgili organlarının kararı ile HDP listelerinden aday olmuşlardı. Yapılan seçim ittifakına göre; HDP milletvekili olarak seçilen iki yoldaşlarımızın, seçimlerden sonra da devam eden Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş çalışmalarında yer alacakları ve resmi düzeyde partileri kurulduktan sonra ise kendi partilerinin temsilini yerine getirmeye devam edecekleri konusunda karşılıklı uzlaşı sağlanmıştı.

BEHİCE BORANLARIN GELENEĞİNE SAHİP ÇIKTIK

Gelinen aşamada Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) resmi düzeyde de kuruluşunun tamamlanmış olması, bu birlikteliğin yeni bir aşamaya geçirilme fırsatını bize sunuyor. TİP deneyimi parlamenter sistem mücadelesi açısından tarihi bir deneyim ve örnektir. Behice Boranların, Mehmet Ali Aybarların, Sadun Erenlerin, Tarık Ziya Ekincilerin, 1965 yılında Meclis'te yükselttiği mücadele deneyimini HDP olarak kuruluşumuzdan bu yana değerli bulduk ve o geleneğe sahip çıktık.

TİP’İN MECLİS'E DÖNME ZAMANI GELDİ

Ama şimdi artık TİP’in yeniden Meclis'e geri dönme zamanı gelmiştir. HDP milletvekilleri olarak seçilen ve parlamentoya giren iki arkadaşımız kendi partilerine geri dönerek TİP’i Meclis'te temsil edeceklerdir. TİP’in Meclis'te olmasını önemsiyoruz ve destekliyoruz.

BU AYRIŞMA DEĞİL, BİR ARADA OLMA KARARI

TİP’in yeniden yaşatılması, gelişmesi ve Türkiye halkları için güçlü bir mücadele mevzisi olması için HDP elinden gelen her türlü desteği vermeye hazırdır. Kesinlikle bu bir ayrışma değil, kurumsal düzeyde daha sağlam bir buluşmanın, herkesin kendi rengi ile tam da HDP projesine uygun biçimde bir arada durma kararıdır. Gerçek bir güç birliği, dayanışma ve yeni koşullara göre daha güçlü yol arkadaşlığı geliştirme kararlılığıdır. TİP’in 53 yıl sonra yeniden Meclis'te olması, bu baskı ortamında hepimizin umutlarını tazeliyor. Bu açıdan da arkadaşlarımızın TİP’e geçerek Meclis'e gelecek olması, ortak mücadelenin hem meydanlarda hem de Meclis zemininde daha da güçlenerek gelişmesi anlamına geliyor. Bu vesileyle arkadaşlarımız Erkan Baş ve Barış Atay’a yeni görevlerinde başarılar diliyor, Türkiye İşçi Partisi’ne de mücadelesinde başarı dileklerimizi sunuyoruz."

BARIŞ ATAY: OMUZ OMUZA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Buldan'ın konuşmasının ardından TİP Merkez Komitesi adına hazırlanan açıklamayı Barış Atay okudu. 24 Haziran'da gerçekleştirilen ittifakın bundan sonraki ortak mücadele arayışına ışık tutan değerli bir deneyim olduğunu belirten Atay, "Bundan sonra da Türk ve Kürt ilericiliğinin ortak mücadelesini, dayanışmasını ve kader ortaklığını güçlendirmek, TİP açısından ihmal edilmeyecek bir görevdir" dedi.

Atay'ın okuduğu metnin devamında şu ifadeler yer aldı: Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da TİP ile HDP arasındaki dostluk ve yoldaşlık korunacak; sokakta olduğu gibi Meclis'te de faşizme karşı ortak mücadelemiz sürecek; Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile dayanışmamız devam edecektir. Türkiye İşçi Partisi, ülkemizin dört bir yanında işçi sınıfının mücadelesine atılacak, en ön saflarda kavga verecek, sömürüye ve sefalete mahkum edilen halkımızın gücüyle, partimizin sözüyle bu karanlığı yırtıp atacaktır. Eşitlik, özgürlük, adalet, kardeşlik ve barış içinde yaşayacağımız günler için her zaman, her yerde dostlukla, yoldaşça, omuz omuza mücadele edeceğiz.

MECLİS'TEKİ PARTİ SAYISI 8'E ÇIKTI

TİP'in yeniden Meclis'e girmesiyle birlikte TBMM'de temsil edilen parti sayısı 8’e çıktı. TİP'le birlikte Meclis'teki sandalye dağılımı şöyle: AKP-290, CHP-144, HDP-65, MHP-50, İYİ Parti-40, TİP-2 Saadet Partisi-2, Demokrat Parti-1, BBP-1, Bağımsız-1. (POLİTİKA SERVİSİ)

HDP barış atay Ayrıldı türkiye işçi partisi Erkan Baş kuruldu