Trabzon’da milletvekili dengeleri değişebilir: Seçmen sayının 3-2-1 olacağını öngörüyor

AKP’nin kalesi Trabzon’da sivil inisiyatifler ve partiler değişim isterken, Trabzonlular cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vermeyi düşünüyor ancak milletvekili seçimlerinde denklem değişebilir.

Trabzon’da milletvekili dengeleri değişebilir: Seçmen sayının 3-2-1 olacağını öngörüyor

Oğulcan ÖZGENÇ- Seda TAŞKIN

TRABZON - Trabzon, Karadeniz bölgesinde AKP’nin kalesi olarak tanımlanan illerden birisi. 2018 Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 69,5, Millet İttifakı’nın yüzde 28,8 oranlarında oy aldığı Trabzon’da AKP’nin 4, CHP’nin 1 ve İYİ Parti'nin 1 milletvekili bulunuyor.

Seçimlere sayılı günler kala Trabzon sakinleriyle, partilerin il başkanlıklarıyla ve sivil toplum örgütleriyle konuştuk. Ulaştığımız Trabzonluların genel kanısı 600 bin seçmenin bulunduğu Trabzon’da AKP’nin bir milletvekilini kaybedeceği yönünde. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtenler ekonomik koşulları eleştirirken, AKP’ye oy vermeyeceğini belirten bir kesim cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vereceğini belirtiyor. Parti il başkanlıklarının gündemleri ise seçim güvenliği.

AKP’YE OY YOK, ERDOĞAN’A VAR

Havaalanından kent merkezine kadar AKP’nin bayrakları ve üzerinde “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Zaman Doğru Adam” yazan seçim fotoğrafları bizi karşılıyor. Kent merkezine geldiğimizde de çok sayıda Türk bayrağının, AKP ve Yeniden Refah Partisi’nin tanıtım afişlerinin fazlalığı dikkat çekiyor.

İlk olarak Trabzon Meydan Parkı’nda bulunan emekli Ali Rıza Yaşar ile sohbet ediyoruz. Yaşar, uzun yıllardır AKP seçmeni. Bu seçim sürecinde AKP’nin vekil adaylarının seçmenlerle iletişiminin zayıf olduğunu belirten Yaşar, CHP vekil adaylarının çalışmalarını halkla temas içinde yürüttüğünü söylüyor. AKP’nin politikalarından memnun olmamasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunu Erdoğan’a vereceğini söyleyen Yaşar, “Bir sol partiye oy vermeye elim gitmez. Bu seçimde Erdoğan’a oy vereceğim ancak milletvekili seçimlerinde Büyük Birlik Partisi’ne oy vermeyi düşünüyorum” diyor.

Ali Rıza Yaşar

Ayakkabılarının eski olmasından ve yenilerini alamamaktan şikayetçi olan Yaşar, “Bu iktidar döneminde sahibi olduğum tüm evleri kaybettim. Ekonomi hiç iyiye gitmiyor. Bundan rahatsız olmama rağmen oyumu mecburen Erdoğan’a vereceğim” diye konuşuyor.

‘BEN NİYE DÜNYAYI GEZEMİYORUM?’

Ardından Meydan Parkı’nda sohbet eden iki gencin yanına yaklaşıyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde okuyan gençler temel taleplerinin yaşanabilir bir ülke ve fikirlerini özgürce beyan edebilecekleri bir ortam olduğunu söylüyor. Partilerin seçimden seçime gençler üzerine konuşmasından rahatsız olduklarını ifade eden gençler, “Gençler seçimlerde piyon olarak görülüyor. Hiçbir siyasi partinin bizi temsil ettiğini düşünmüyorum. Kime oy vereceğimizi de bilmiyoruz. Ailelerimizle konuşuyoruz” diyor.

Ertuğrul Bayram

Trabzon’da yaşayan Ertuğrul Bayram, üniversite sınavına hazırlanan bir genç. Bayram, 2018 seçimlerine nazaran CHP’nin kentteki çalışmalarının yoğunlaştığını belirtiyor. Trabzon’daki bir kesimin AKP’ye körü körüne bağlı olduğunu ifade eden Bayram, “AKP’ye olan ilginin yavaş yavaş azaldığını görüyorum. Örneğin benim dedem koyu AKP’li ama Ekrem İmamoğlu ve ailesinin Trabzonlu olması dedem gibi seçmenlerin tabularını yıktı” diyor.Bayram ülkedeki gençlerin yaşadığı sıkıntılardan bahsederek, “Ben niye Avrupa’daki gençler gibi dünyayı gezemiyorum ve ülkemi temsil edemiyorum?” ifadelerini kullanıyor.

YURTTAŞLAR HÜDAPAR’LA KURULAN İTTİFAKA TEPKİLİ

Gazeteci olduğumuzu duyan ve ismini söylemek istemeyen bir başka kişi de, ekonomik krizin halka yansımasından yakınıyor. Sözlerine “Cumhurbaşkanının söylediği her şey yalan” diyerek başlayan kişi, “Enflasyon düştü diye haber yapıyorlar. Etin kilosu olmuş 200 lira. 24 yaşında çocuğum var, işsiz. AKP’ye oy verirsen iş buluruz diyorlar” diye konuşuyor. AKP’nin HÜDA PAR ile ittifakından rahatsız olduğunu belirten aynı kişi, önceki seçimlerde AKP’ye oy verdiğini belirterek, “Kılıçdaroğlu’nun HDP ile işbirliği yaptığını söylüyorlar. Kendileri Gaffar Okan’ı öldürenlerle aynı masaya oturdu. Amaç, milleti sandıklara göndermemek” diyor.

Kent merkezinde gördüğümüz insanlarla yaptığımız görüşmelerin ardından partilerin seçim çalışmalarını öğrenmek üzere CHP İl Başkanlığı’na ve İYİP Seçim Koordinasyon Merkezi’ne uğruyoruz.

PARTİLER SEÇİM GÜVENLİĞİNE ODAKLANIYOR

İYİP Seçim Koordinasyon Merkezi’nde İYİP İl Teşkilatı Seçim İşleri Başkanı Yavuz Kahraman ile konuşuyoruz. Seçim çalışmalarını kısıtlı bir zaman diliminde yaptıklarını belirten Kahraman, “Günde 3 bin seçmene ulaşmak gerekiyor. Ancak biz bunu yapamadık. Zaman kısıtlı imkanları fazla olduğu için iktidar partisinin işine yaradı. Bu sebeple biz seçim kampanyalarımızı nüfusun bol olduğu yerlere taşıdık” diyor.

AKP’nin kalesi olarak bilinen Trabzon’da AKP’nin 1 vekil kaybedeceğini söyleyen Kahraman, kentte de bu fikrin karşılık bulduğunu ifade ediyor. Kahraman, AKP’nin bu seçimlerde başarılı olamayacağını belirterek sandık güvenliğine ilişkin şunları söylüyor:

“Sandık doluluk oranı yüzde 99. Sandıklarda avukatları ve eğitimcileri görevlendirdik. Gidemediğimiz iki sandık var. Sandıklara hakim olmak için çalışmalara devam ediyoruz.”

CHP İl Başkanı Nurcan Aşcı, seçim çalışmalarından öte seçim güvenliğine ağırlık verdiklerini belirterek, Meclis’e üç vekil göndereceklerini söylüyor. Kentte görünür olmaya çalıştıklarını ifade eden Aşcı, “Altı vekil adayımız sürekli sahada. İl ve ilçe başkanları, kadın kolları coşkulu bir biçimde çalışmaya devam ediyor. Seçim güvenliği konusunda bütün önlemler alınıyor. Sandık görevlilerimiz tamam” diye konuşuyor.

CHP İl Başkanı Nurcan Aşçı

Partilerle konuştuktan sonra sivil inisiyatiflerin seçimler konusundaki fikirlerini almak üzere görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Oy ve Ötesi Trabzon İl Sorumlusu Teşrife Boysan her sandıkta var olmaya çalıştıklarını belirterek, “Oy ve Ötesi’nin Trabzon’da fazla müşahiti bulunmuyor. Sandık güvenliği konusunda gönüllüler farklı inisiyatiflere dağıldı” diyor.

Bununla beraber; Teşrife Boysan Trabzon’daki kadınların seçimlere yönelik tutumlarını şu cümlelerle değerlendiriyor:

“Kadınlar genellikle ekonomi hakkında konuşuyor. HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partilere yönelik bir tepki olsa da AKP ile çalışan kadınların duvarlarını aşmak çok zor.”

Demokratik Kadın Platformu üyesi Gönül Çağdaş da kentteki kadınların temel ihtiyaçlarının istihdam alanlarının genişletilmesi ve kapatılan eşitlik birimlerinin yeniden açılması olduğunu söylüyor. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da kente geldiğimizden beri bir problem olarak gözlemlediğimiz kadın görünürlüğüne dair şunları belirtiyor: “Kadınların ve gençlerin denizle bağını kopardılar. Kadınlar bu kentte yoksunlaştı. Varmış gibi görünüyoruz ama sosyal hayatın içinde yokuz.”