Hatimoğulları'nın yoğun Diyarbakır turu: 'Dilimiz yasaklayanlara "hadi oradan" diyeceğiz'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır'ın Silvan, Bismil ve Çınar ilçelerinde halk buluşmasında konuştu. Yasaklara değinen Hatimoğulları, "Dilimiz yasaklayanlara "hadi oradan" diyeceğiz" diye seslendi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yerel seçim çalışmaları kapsamında halk buluşmalarına devam ediyor. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, bugün Diyarbakır'da halk buluşmalarına katılıyor. Silvan'daki konuşması sırasında anonsla müdahale eden polise tepki gösteren Hatimoğulları, "Bu mücadele Kürt cenazeleri PTT kargo ile gelmesin diyedir" dedi. DEM E^ş Genel Başkanı Bismil'de yaptığı konuşmada da '"Bölücülük yapan bu iktidarın ta kendisidir" diyerek iktidara yüklendi. Hatimoğullarısın durağı olan Çınar ilçesinde de Başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'deki bütün halklara ve inançlara dayatılan tekçi sisteme, ırkçı sisteme karşı bizler halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'KAYYIMA VE AKP'YE OY YOK'

Hatimoğullarının ilk adresi Silvan ilçesiydi. Halay ve zılgıtlarla karşılanan Hatimoğluları'nı, DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe eşbaşkan adayları ile ilçe örgütleri de eşlik etti.

DEM Parti Silvan Belediyesi Eşbaşkan adayları Sevim Biçici ve Kadri Esen halkı selamladı. Halka seslenen Esen, "Kürdistan 31 Mart'ı bekliyor. Kürdistan'da yürütülen savaş politikaları ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikasını bitirmek için bu yoldayız. Bu şehirde kayyımlar hizmet yapmamıştır. Bunlar hırsızdır, hırsız. Biz geliyoruz. Zaman bizim zamanımızdır. 31 Mart'ta halkımız sandıklara akın etmeli ve kayyımları göndermelidir. Kayyım AKP'dir, AKP kayyımdır. Buradan ne AKP'ye ne kayyıma ne de tecrit politikasına oy yok" dedi.

KÜRT SORUNU AÇIKLAMASINA ANONSLU MÜDAHALE

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, halk buluşmasına katılanları Kürtçe ve Arapça selamladı. Sürgünde ölen Hozan Şiyar’ı anarak konuşmasına başlayan Hatimoğulları, Kürt sorununun çözümü ve İmralı'da tecridinin kaldırılması için halkın ayakta olduğunu söylediği sırada polis anons yaparak Hatimoğulları'nın sözlerini kesmeye çalıştı.

'AKP POLİSLE TANKLA TOPLA SEÇİMİ KAZANACAĞINI SANIYORSA BÜYÜK YANILIYOR'

Bu duruma tepki gösteren Hatimoğulları, "Burada bize anons yapanlar duysun ki burada seçimlere giriyoruz. Seçimlere polisler müdahale edemez. Ankara, AKP duysun, Erdoğan duysun bugün dört bir yanımızı çevreleyen polislere sesleniyorum. 'Siz demokratik bir seçim yapacağız' diyorsanız bir partinin eş genel başkanı konuşurken polis burada müdahale edemez. AKP’nin Kürdistan’ta seçime nasıl hazırlandığını bugün Silvan’da gördük. AKP polisle, tank ve topla bu seçimi kazanacağını düşünüyorsa büyük yanılıyor. Bunlara izin verecek miyiz? Bu cevabımı bu kolluk kuvvetine emirleri veren Saray'a söylüyorum. Sizlere en büyük cevabı 31 Mart’ta sandıklar açıldığında Kürt halkı verecek, Silvan halkı verecek” dedi.

'BU MÜCADELE KÜRT CENAZELERİ KARGO İLE GELMESİN DİYE'

Halk buluşmasına polisin yoğun güvenlik önlemi almasını eleştiren Hatimoğulları, "İstanbul’da Adalet Nöbeti’ndeki analardan selam getirdim. Bu mücadele 40 yıldır Kürt sorunun barışçıl çözümü içindir. Demokratik cumhuriyeti hep beraber inşa edebilmek içindir. Farklı halkların bu ülkede eşit yaşaması için, Kürdü, Lazı, Çerkezi anadilde eğitim görsün diye mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi büyük bedeller vererek, Kürt cenazeleri PTT kargo ile gelmesin diyedir. Bu alkış ve zılgıtlarımız beyan tülbentli barış analarına olsun" diye konuştu.

'31 MART'TA SİZİN BİLETİNİZİ KESECEĞİZ'

İktidarın Kürt sorununu kördüğüme çevirdiğini vurgulayan Hatimoğulları, "İstanbul’da, Kürdistan’da olduğu gibi seçimlerde Kürtçe konuşmaya başlarlar. Sınırın öte yanında soydaşlarımıza, kardeşlerimizi müdahale ediyor. Rojava’da sivil halkı katletmek için emirler yağdırıyor. 31 Mart’ta Rojava’daki soydaşlarımız, Kürt halkı için de sizlerin biletini en yükseklerle keseceğiz. Silvan’da yüzde 80’lerle alacağız” dedi.

'JİN, JİYAN, AZADİ SLOGANLARI İLE GELECEĞİZ'

Kayyım atamalarını eleştiren Hatimoğulları, "AKP kayyım zihniyeti ile darbe yapmıştır. Kayyımlar halkın iradesini elden almaya çalışmıştır. Kürt’e senin seçme ve seçilme hakkın yok demiştir. Kürt’ü bu ülkenin asli yurttaşı olarak görmüyor. Bizler sözümüz olsun ki 31 Mart seçimlerinde hırsızlıklarını deşifre ede ede gideceğiz. Kapattığınız kadın kurumlarımız ve eşbaşkanlık sistemimizle örgütlene örgütlene kadınlar beraber ‘jin jiyan azadi’ (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganlarıyla geleceğiz” diye konuştu.

'ASLA KAZANAMAYACAKSINIZ'

Hatimoğulları, "Sözde mütedeyyin Kürt kardeşlerimize ilişkin siyasi çizgi belirliyorlar. Bunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamıştı; 'Bunun faydasını 10 yıl sonra göreceksiniz' demişti. Burada Kürt halkının DEM Parti’ye desteğini azaltacağını sanıyorlar. Buradan yanıt verelim: asla kazanamayacaksınız" dedi.

'DEMİRTAŞ'IN, KIŞANAK'IN, MIZRAKLI'NIN SELAMLARINI GETİRDİM'

Silvan'ın ardından Bismil'e geçen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları burada yaptığı konuşmaya, "İstanbul'dan ayağımızın tozuyla geldik. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için eylemdeyiz. Beyaz tülbentleriyle sembolleşen Barış Annelerimize binlerce selam olsun. Cezaevindeki arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Sevgili Gültan Kışanak'ın, Selçuk Mızraklı'nın ve Selahattin Demirtaş'ın selamlarını getirdim. Kürt halkı özgürlüğü için mücadele etmeye devam ediyor. Buna engel olamayacaklar" diyerek başladı.

'KOBANE'DE SİVİL İNSANLARI HEDEF ALIYORLAR'

Hatimoğulları iktidarı sözlerle yüklendi:

"Dün AKP MYK toplantısı yaptı. MYK mı MGK mı belli değil. 'Sınır ötesi operasyonlara devam' dediler. Rojava'da Kobanê'de sivil insanları hedef alıyorlar. 'Terörist' dedikleri budur. Seçim alanlarımıza yaptıkları müdahaleden bellidir ki kutuplaştıran ve nifak tohumları eken, bölücülük yapan bu iktidarın ta kendisidir"

IĞDIR TEPKİSİ: ADAYLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Iğdır İl Seçim Kurulu'nun DEM Parti Iğdır Belediyesi Eş Başkan adayı Mehmet Nuri Güneş ile Hoşhaber Beldesi Belediye Eş Başkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın adaylığını reddetmesini eleştiren Hatimoğulları, "Hiçbir hukuki gerekçesi olmadığı halde bunu yaptılar. Adaylarımızın adaylıkları için mücadele edeceğiz. Iğdır yalnız değildir.Kayyım demek belediye kasasını çalmak demektir. Kayyım Kürdistan'da bir cezalandırma sistemidir. Bizi içeride tutamayanlar dışarıyı da zindana çevirmek istiyorlar" diye konuştu.

'EŞİTLİK VE ADALET MÜCADELESİ VERİYORUZ'

"Bu iktidar kadın düşmanı bir iktidardır" diyen Hatimoğulları, şöyle devam etti:

"Kürt Kadın Hareketinin büyük mücadele sonucu elde ettiği eşbaşkanlık sistemine düşmandır. Bizler 31 Mart'ta yeniden 'jin, jiyan, azadi (Kadın, yaşam, özgürlük) diyeceğiz. Bunlar engerekler, çıyanlardır. Bunlar aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır. Bunlara karşı Kürt halkı ve DEM Parti burada. En çok Kürdistan yoksullaştırıldı. Bizlere bunu reva gören bu iktidara karşı eşitlik ve adalet mücadelesi veriyoruz. Karnı aç olan insan ikna olmaz. 'Şırnak'ta gaz bulduk filan' diyorlar. Bunlar cumhurbaşkanlığına karşı yalancılık başkanlığı geliştirmişlerdir."

'TECRİT DERHAL KALMALIDIR'

Hatimoğullarının son durağı Çınar ilçesi oldu.

Çınar ilçesinde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için pazar günü Esenyurt'ta düzenlenen 'Özgürlük ve Demokrasi Mitingi'ni hatırlatan Hatimoğulları, "İstanbul'dan bütün Türkiye'ye, bütün dünyaya bir mesaj verildi bir kez daha. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi, İmralı tecridinin ortadan kalkması mesajı. Ve biz burada Çınar'dan Kürdistan'ın bağrından bir kez daha bütün Türkiye'ye ve dünyaya diyoruz ki tecrit ağır bir insanlık suçudur. Tecrit derhal kalkmalıdır ve Sayın Öcalan'ın derhal kavuşması gerekir" dedi.

'KÜRT HALKININ İRADESİNİ HİÇ KİMSE SÖKÜP ATAMAZ'

Kayyım atamalarına da değinen Hatimoğulları, "Belediyelerimize atayan zihniyete karşı büyük bir yanıt olacağız 31 Mart seçimlerinde. Öyle bir yanıt olacağız ki bizlere belediyeleri yasaklayanlar, belediyelerin etraflarını cezaevleri gibi beton bloklarla çevreleyenler şunu çok iyi bilecek ki Kürt halkı buradadır, Kürt halkının iradesini Kürdistan'dan hiç kimse söküp atamaz. Başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'deki bütün halklara ve inançlara dayatılan tekçi sisteme, ırkçı sisteme karşı bizler halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'BİZİ GERÇEK YURTTAŞ SAYMIYORLAR'

İşsizlik ve göçün Türkiye'nin kaderi haline geldiğini söyleyen Hatimoğulları, "Gençlerimiz burada iş bulamadığı için ya başka kentlere ya yurt dışına gitmek zorunda kalıyor. Bizleri açlığa, yoksulluğa, işsizliğe mahkum edenlere, çocuklarımıza bir ekmek bile götürmekte zorlandığımız günleri bize yaşatan bu iktidara karşı yerel seçimlerde de bir cevap olacağız. Adil bir ekonomik dönüşümün sağlanacağı bir düzeni hep beraber kuracağız. Gençlerimiz göç etmeyecek. Gençlerimiz doğduğu yerde büyüyecek, doğduğu yerde karnı doyacak. Ne yazık ki buraya doğru düzgün fabrikalar kurmadılar çünkü bizi gerçek yurttaş saymıyorlar, bizi Türkiye yurttaşı saymıyorlar. Saymadıkları için bize burda iş alanları ve istihdam alanları yaratılmıyor. Ve burada çiftçilik yapan kardeşlerim, hayvancılık yapan kardeşlerim en fazla DEDAŞ'ın zulmüne maruz kaldılar" dedi.

'DİLİMİZİ YASAKLAYANLARA 'HADİ ORADAN' DİYECEĞİZ'

Çok dilli belediyecilik yapacaklarını dile getiren Hatimoğulları, "Kürdistan’da Türkçe’nin yanında Kürtçe hizmetin sağlanmasının, başka dillere hizmet sağlanması için çalışmalarımızı yapacağız. Bizlere dilimizi yasaklayanlara, Kürtçe tabelaları, sokak isimlerini dahi çok görenlere hadi oradan, hadi oradan diyeceğiz ve onları saraya göndereceğiz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar