'Türkiye bilim insanı hicretine sebep oldu'
HDP istanbul Milletvekili Kürkçü Türkiye’den göç eden bilim insanı sayısının tarihin en yüksek oranlarına, mutlak sayılarına vardığını söyledi.

HABER MERKEZİ - Meclis’te devam eden 2018 bütçe görüşmelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 15 Temmuz sonrasında 40 üyesinin TÜBA'dan sessiz sedasız çıkarıldığını belirten Kürkçü, çıkarılanların siyasi duruşları dolayısıyla sessiz sedasız Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) dışına atıldıldıklarını söyledi.
Türkiye’den göç eden bilim insanı sayısı tarihin en yüksek oranlarına, mutlak sayılarına vardığını belirten Kürkçü, "İkinci Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye bilim insanları göç ederlerdi. Türkiye üniversitesini aslında bir bakıma onlar yeniden kurdular. Şimdi, Türkiye, aynı şekilde, siyasi sebeplerle, Türkiye’den kaçan yani 15 Temmuz sonrasında gerçekleşen, 20 Temmuz olağanüstü hâliyle birlikte, üniversitede barındırılmayan insanların Avrupa’ya ihraç edildiği bir ülke oldu" diye konuştu.
'TÜRKİYE BİLİM İNSANI VE SANATÇI HİCRETİNE SEBEP OLDU'
'Demokrat Haber' sitesinin aktardığı bilgilere göre HDP İstanbul Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün Meclis'teki konuşmasından satırbaşları şöyle:
İnsani sermaye, bu insan kaynağının yaratılması kadar korunması da hem çok zorlu bir şey hem de çok fazla kaynak ve imkân gerektiriyor. Ama, sizler de çok iyi biliyorsunuz, 15 Temmuz sonrasında, 4224 bilim insanı görevlerinden uzaklaştırıldı ve bunların 2341’i ihraç edildiler meslekten. Türkiye gibi bir ülke için, yani bilim insanının kolay yetişmediği ve kolay muhafaza edilemediği bir ülke için, çok büyük bir insan gücü israfı. Türkiye’den göç eden bilim insanı sayısı tarihin en yüksek oranlarına, mutlak sayılarına vardı.
İkinci Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye bilim insanları göç ederlerdi. Türkiye üniversitesini aslında bir bakıma onlar yeniden kurdular. Şimdi, Türkiye, aynı şekilde, siyasi sebeplerle, Türkiye’den kaçan yani 15 Temmuz sonrasında gerçekleşen, 20 Temmuz olağanüstü hâliyle birlikte, üniversitede barındırılmayan insanların Avrupa’ya ihraç edildiği bir ülke oldu. Hepsi orada kendilerine çalışacak yer buldular ve üretmeye devam ediyorlar. İbni Sina demiş ki, "Bilim ve sanat istenmediği yerden hicret eder." Hakikaten Türkiye, çok büyük bir bilim insanı ve sanatçı hicretine sebep oldu.
Türkiye Bilimler Akademisinin bütçesi 16 milyar 575 milyon lira, ancak mal ve hizmet giderlerine, cari transferlere ve sermaye giderlerine ayrılan karşılık, neredeyse 13-14 milyar lira. Demek ki dışarıya çok fazla para veriyor. Aynı şey, TÜBİTAK için de geçerli. Bütçesinin üçte 2’sini dışarıya aktarmış ya da mal ve hizmet üretimi ve sair işler için harcamış. Yani, bu iki kurum, kendi içlerine değil, kendi dışlarına kaynak aktarıyorlar ve bir şeyler yapıyorlar."