Van'dan Hakkari'ye 'İradeye Saygı Yürüyüşü' başladı: 'Kendinize güveniyorsanız adaylarınızla karşımıza çıkın'

Van'dan, Hakkari'ye altı günlük 'İradeye Saygı Yürüyüşü' başladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kendinize güveniyorsunuz bir seçim sonra adaylarınızla karşımıza çıkın" dedi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Hakkari Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyım atanmasına karşı başlatılan eylemler sürüyor. Bu kapsamda Van'dan Hakkari'ye 6 günlük yürüyüş başladı.

Birçok kentten yürüyüşe başlayanlar, bugün Van’a ulaştı. Yürüyüşçüler, burada kitlesel bir şekilde karşılandı. Ardından Musa Anter Parkı’nda açıklama yapıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcisi de açıklamaya katıldı.

“İradeye saygı” yazılı önlüklerin giyildiği açıklamada, “Heviya cîhanê di hemû dilan de ye nayê tecrîdkirin”, “Sömürgeci akbabalara yem değil, yurdumuza özgürlük şahini olacağız”, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Kayyıma ve faşizme geçit yok. Halk iradesini tanıyın” yazılı döviz ve pankartlar taşındı. Açıklamada sık sık “Kayyuma geçit yok” ve “Colemêrg ya me ye” sloganları atıldı.

‘İRADEYİ TANIMAYACAKSANIZ SANDIK KURMAYIN’

Burada konuşan Bakırhan, dünyanın hiçbir yerinde "iradeye saygı" talebiyle bir yürüyüşün yapılmadığını söyleyen Bakırhan, bu taleple bir yürüyüşün yapılmasının ülkenin ayıbı olduğunu kaydetti. Bakırhan, şöyle konuştu:

"Sandıklar kuruluyor Türkiye’nin dört bir yanında, insanlar kendilerini yönetecek yöneticilerini iradelerini seçiyorlar ama iradenizi tanımıyorlar. İradeye saygı yürüyüşü bu ülkenin ayıbıdır. Halk yöneticilerini seçiyor ama birisinin boyunu beğenmiyorlar, diğerinin gülüşünü beğenmiyorlar.

Bir diğeri cumhurbaşkanın resminin önünde geçerken esas duruşa geçmemiş gibi bahaneler üretiyorlar. Türkiye’de yaşayan insanlara yazık, büyük bir ayıp. Ya sandığı koymayacaksın ya da sandığı kurulduğunda ‘Kürtler oy kullanamaz’ diyeceksin. Kürtlerin evlerini işaretleyip kırmızı çarpı koyacaksın. Ama sandığı koymuşsan saygı duyacaksın. Saygı duymazsan o yöneticileri seçen halk iradesine sahip çıkar."

'BİZ SANA KABUL ETTİRECEĞİZ'

Bakırhan, “Kürtleri bu ülkenin vatandaşı olarak görüyorsanız iradelerini beyan etmişlerdir. Bu irade beyanına hepiniz saygı duymak zorundasınız. Kaldı ki iki dönem bu iradeyi gasp ettiniz, yerlerine kayyımlar atadınız. En iyi örneği Van’dır; belediyeler dünya kadar borç batağına batırılmış. Hizmet yok, göç var, işsizlik var. Alt yapı yok, su yok. Birilerine belediyenin olanakları peşkeş çekilmiş. Kürdün diline, kültürüne, diline, inancına, yaşamına dair ne varsa yok etmiş, gasp etmişsin. Utanmadan ‘biz kabul etmiyoruz’ diyorsun. Biz sana kabul ettireceğiz” diye kaydetti.

‘BU TÜRKİYE’NİN AYIBIDIR'

Hakkari'deki kararın geri alınması gerektiğini vurgulayan Bakırhan, "Bu hukuk dışı yaklaşımınızdan vazgeçin. Mehmet Sıddık Akış’ı serbest bırakın. Kendinize güveniyorsunuz bir seçim sonra adaylarınızla karşımıza çıkın, valilerinizle, bürokratlarınızla, kayyımlarınızla gelin propagandasını yapın. Halk kimi seçiyorsa biz de saygı gösterelim. Aksi bu ülkeye kaybettiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bu ayıptan vazgeçilmelidir. Bu ülkeyi yönetenleri bu ayıptan vazgeçmeye çağırıyorum" dedi.

'YOKSULLUK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR, BİZ KAYYIMLA UĞRAŞIYORUZ'

Mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Bakırhan, "Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor, yoksulluk almış başını gidiyor, insanlar geçinemiyor, özgürlük ve demokrasi yok ama biz kayyım efendilerle uğraşıyoruz. Bu kadar Colemêrg ve Wan halkını düşünüyorsanız sınırları açın, insanlar ticaret yapsın. Sınırları açın ülke dışından insanlar Van’a, Hakkari'ye gelsinler. Yasakladığınız yaylaları açın, insanlar tarım hayvancılık yapsın. Türkiye’nin milli gelirini adil eşit bir şekilde Kürt illerine de dağıtın, o zaman gelin yarışa girin ki insanlar desinler bu hükümet adil davranıyor. O zaman bir şansınız olabilir. Ama retle, inkarla, baskıyla emin olun Kürdistan’ın hiçbir yerinde hiçbir zaman şansınız olmayacak” ifadelerini kullandı.

Açıklama sonrası 6 gün devam edecek yürüyüş başladı. Binlerce kişi, “Kayyuma geçit yok” ve "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşçüler, bugün yaklaşık 20 kilometre yürüyecek. Yürüşçülerin bugün Van’ın Gürpınar ilçesine varması planlanıyor. (MA)

Öne Çıkanlar