Kredisini ödeyemeyen yurttaştan 69 milyon TL tahsilat yapıldı, Demirören’in kredisi ise ticari sır

Kredisini ödeyemeyen yurttaştan 69 milyon TL tahsilat yapıldı, Demirören’in kredisi ise ticari sır
Yurttaşa borcunu ödeyemediği için anında yasal takip başlatan Vakıfbank, aylardır borcunu ödemeyen Demirören grubuyla ilgili soruya ticari sır yanıtını verdi.

Seda TAŞKIN 
ARTI GERÇEK- Vakıfbank yönetiminin TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'na yaptığı sunumd borcunu ödemeyen vatandaşın sayısının hızla artığını ortaya çıkardı. 2021 yılında 5 bin 541 dava dosyası açıldı. 2021 yılında 247 bin kişi kredi borcunu ödeyemedi. Ödenemeyen kredi borcunun toplamı ise 37,2 milyar TL. Ayrıca vatandaşa borcunu ödeyemediği için anında yasal takip başlatan Vakıfbank'ın, aylardır borcunu ödemeyen Demirören grubuyla ilgili soruya ise ticari sır yanıtını verdiği belirlendi. 
 

YURTTAŞTAN 69 MİLYON TL TAHSİLAT SAĞLANDI

Banka tarafından, "Banka ile yurttaş arasında mahkemeye ve icra müdürlüklerine yansımış kaç dava dosyası var, bu dosyaların tamamının tutarı nelerdir? Bankaya olan kredi kartı, konut kredisi borçlarını ödeyemediği için banka kaç kişiye haciz işlemi başlatılmıştır, uygulanan haciz işlemlerinden elde edilen miktar ne kadardır?' sorularına yanıt verildi. Yanıtlarda "2021 yılında açılan dava sayısının 5 bin 541 adet ve bu davaların toplam miktarı 175 milyon TL,. 2021 yılında münhasıran kredi kartı veya konut kredisinden dolayı gerçekleştirilen takipleri toplam miktarının ise 219 milyon TL olduğu ifade edildi.

Komisyonda sorulan son 3 yıl içinde kaç kişinin kredi kartı başvurusunda bulunduğu ve onaylanan kredi kartlarının limitinin miktarı sorusuna ise, banka sırrı kapsamında yanıt verilmeyeceği belirtildi. 

"Demirören kredisinin akıbeti ne durumdadır, Ne kadarı geri ödenmiştir? Ödeme planıyla ilgili değişiklikler yapılmış mıdır? Risk analizi var mıdır, raporları kim ya da kimler hazırlamıştır, raporlar hazırlayanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Demirören kredisiyle ilgili Vakıfbanka verilen bir referans mektubu var mıdır, varsa kim veya hangi kurum vermiştir?" sorularına yanıt verilmeyerek, bu soruların yanıtının ticari sır kapsamına girdiği belirtildi. 
Son iki senedir KOBİ’lere verilen kredi miktarı ve çiftçilere verilen kredi tutarı sorularına da yine banka sırrı yanıtı verildi. 

"Son iki sene içinde kaç bireysel ve şirket müşterisi kredi erteleme talebinde bankaya talepte bulunmuştur? Bu taleplerden yüzde kaçı gerçekleşmiştir? Ertelenen kredi miktarı ne kadardır?" sorusuna ise müşterilerin 220 bin adedinin bireysel nitelikte müşteri olduğunu ve ötelenen kredi miktarının 16,4 milyar TL olduğu ifade edildi.

Öne Çıkanlar