Vekil transferini engelleme planı: ‘Vekil grubunu bir kez seçsin’

Vekil transferini engelleme planı: ‘Vekil grubunu bir kez seçsin’
Bazı AKP'li vekillerin bunun sorun yaratacağını, Anayasal hakkın yasal düzenlemeyle engellenmesinin doğru olmadığını parti yönetimine ilettiği öğrenildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partilerinin seçime girmelerini önüne geçmek için vekil transferinin engellenmesi yönündeki çağrısının ardından Cumhur İttifakı’nın iktidardaki ortağı AKP cephesinde buna yönelik çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Üzerinde çalışılan olasılıklar arasında; seçimlerden sonra grupların oluşması için ek süre verilmesi, bu süre içinde kurulan grupların seçime gideceği ve yeni grup kurulmaması var.

TBMM salı günü yoğun gündemle yeniden çalışmalara başlıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uyumu için yeni düzenlemeler planlanıyor. Bunların arasında, içtüzüğe ‘başkanlık’ rötuşu, komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu bağımsızlık ve vekil transferlerine "Avrupa modeli" incelemesi de var.

VEKİL TRANSFERİNİ ENGELLEME FORMÜLÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerileri arasında bulunan ‘milletvekili transferini engelleme’ çalışmalarında formüller tartışılıyor. Çalışmalar sırasında özellikle Avrupa ülkelerindeki uygulamalara bakıldığı ve bu uygulamalarla ilgili alternatiflerin çıkartıldığı öğrenildi.

Tartışılan örnekler arasında şunlar bulunuyor:

-Seçimlerden sonra grupların oluşması için süre verilecek. Bu süre içinde kurulan gruplar seçime kadar gidecek. Yeni grup kurulamayacak.

-Milletvekilleri partisinden istifa edip bağımsız kaldıktan sonra sadece bir kez parti değiştirme hakkı verilecek. Parti değiştirdikten sonra tekrar istifa ederse, bağımsız olarak yoluna devam edecek.

-Bir parti, seçimlere en az 6 ay varken grup kurarsa seçime katılabilecek."

BAZI VEKİLLER İTİRAZ ETTİ: ANAYASAL HAKKIN DÜZENLEMEYLE ENGELLENMESİ DOĞRU DEĞİL

Olasılıkların araştırıldığı çalışma AKP’de sürerken, bazı milletvekillerinin bu çalışmanın sorun yaratacağına ilişkin görüşlerini parti yönetimine ilettiği öğrenildi. Anayasayla güvence altına alınmış bazı hakların, yasal düzenlemeyle engellenmesinin doğru olmadığı, bu tür yasal düzenlemenin daha çok engellenen kişilerin işine yaradığı şeklindeki görüşler iletildiği belirtildi.

KRİTİK DEĞİŞİKLİK HAZIRLIĞI: YASALAR MECLİS KOMİSYONLARINDA OLUŞTURULACAK

Yeni içtüzük taslağındaki en önemli değişikliğin, ihtisas komisyonlarının çalışma şekline ilişkin olduğu belirtiliyor. Buna göre yasaların Meclis komisyonlarında yapılması için alt yapı oluşturulacak. Yasaların bakanlıklar veya bürokratlar tarafından hazırlanarak, TBMM’ye gönderilmesine son verilmesi planlanıyor. Hükümetin önerdiği yasa tekliflerine ilişkin çalışmaların, ihtisas komisyonlarında yapılması ve ilgili bakanlıkların yardımcı olmak için bürokrat göndermesi planlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar