Yeşil Sol Parti Urfa adayı Ferit Şenyaşar: 'Seçilirsem adalet arayışımızı Meclis'te sürdüreceğim'

Yeşil Sol Parti Urfa adayı Ferit Şenyaşar: 'Seçilirsem adalet arayışımızı Meclis'te sürdüreceğim'
Babası ve iki kardeşi AKP'li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları tarafından katledilen Ferit Şenyaşar, Yeşil Sol Parti Urfa adayı oldu. Karşısında da adalet talebinin muhatabı Bekir Bozdağ var. Şenyaşar, adalet arayışını Meclis'te sürdüreceğini söyledi.

Remzi BUDANCİR


DİYARBAKIR - Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından babası ve iki kardeşi katledilen, kendisi de yaralı olarak kurtulan Ferit Şenyaşar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinden (Yeşil Sol Parti) Urfa 4’üncü sıra Milletvekili adayı. Ferit Şenyaşar’ın 9 Mart 2021’den bu yana Adalet Nöbetini sürdürdüğü Urfa’da AKP’nin birinci sıra adayı ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Urfa’da annesi Emine Şenyaşar ile birlikte adalet nöbetini sürdüren Ferit Şenyaşar adaylık süreci ve hedefleri ile ilgili Artı Gerçek’e konuştu.

Siz yaklaşık iki yıldır anneniz ile birlikte Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbetindesiniz. Adalet talebiniz var. Şu anda Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayısınız. Milletvekilliği adaylık süreci nasıl gelişti?

Adalet nöbetine başlarken kesinlikle siyasete girme gibi bir amacım ve hedefim yoktu. Seçim dönemine girildiğinde Urfa halkından, sosyal medyan, birçok kesim ‘Bu mücadeleni Mecliste sürdür, Mecliste dile getir’ önerisi geldi. Annemle birlikte Adalet Nöbetini sürdürürken bu öneriler üzerine düşündük. Bu önerileri değerlendirdik. Tabi diğer taraftan annemle birlikte bu nöbeti tutuyoruz. Annem 65 yaş üstünde. Her gün adliye önüne gide gele sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bu iki konuyu değerlendirerek adalet mücadelemizi genelleştirerek mecliste dile getirmek için gelen adaylık teklifini kabul ettim.

'DAYANIŞMA İÇİN GELEN DİĞER PARTİLERDE ADAYLIK TEKLİF ETTİ'

Adaylık teklifi sadece HDP’den mi geldi? Başka partilerden de teklif geldi mi?

Adaylık teklifi bizimle adliye önünde dayanışma içinde olan bütün siyasi partilerden geldi. ‘Meclise gitmeyi, milletvekili olmayı düşünüyorsan parti olarak kapımız açıktır’ dendi. Bu olay olduğundan bu güne kadar en çok davamıza sahip çıkan HDP oldu. İş yeri katliamı ile ilgili ‘sözde’ bir yargılama da yapıldı. Her duruşmada HDP’nin en az 2-3 milletvekili mahkemeye gelerek duruşmaya katıldı. Bu mücadelemize sahip çıktı. Biz de meclise gitmek için HDP’den yana aday olduk

Adaylık teklifi ile gelen siyasi partiler hangileriydi? İsim verebilir misiniz?

Urfa Adliyesi önüne gelip dayanışma gösteren tüm partilerden geldi. İsim vermek etik olmaz.

'ADLİYE ÖNÜNDE OTURMAMIZIN EN BÜYÜK SEBEBİ ADALET BAKANIDIR'

Siz Yeşil Sol Parti’den adaysınız. Urfa’da AKP’nin birinci sıra adayı da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Sizin adalet talebinizin muhatabı ise direk yargı alanı ve Adalet Bakanlığıdır. Seçimde Adalet Bakanı Bozdağ’a karşı yarışacaksınız. Adalet Bakanı Bozdağ’ın Urfa’da aday olması ve ona karşı yarışacak olmanızla ilgili ne demek istersiniz?

Adalet Bakanını kesinlikle kendimize rakip olarak görmüyoruz. Adliye önünde adalet talebiyle nöbet başlatmamızın en büyük sebebi adaleti sağlamayan Adalet Bakanının kendisidir. Bu haksızlık ve hukuksuzluğa karşı mücadele edeceğiz. Seçim çalışmalarında, propaganda döneminde Adalet Bakanlığının uyguladığı hukuksuzluğu anlatacağız. Onu hedef alacağız. Çünkü adliye önünde oturmamızın en büyük sebebi adaleti sağlaması gereken Adalet bakanıdır. Katliamı yapan, katliamda ismi geçen partisinin milletvekili olduğu için açık bir şekilde yargıya müdahale ederek milletvekilini korudurlar. Yargılama sürecini tıkanma noktasına geldi. Urfa halkı bu durumu biliyor zaten. Bizim amacımız bu hukuksuzluğu ve adaletsizliği yapan, deprem bölgesindeki halka hakaret eden iktidarı değiştirmektir. Tek çalışmamız bu yönde olacak.

'BİZİ GÖRMEMEK İÇİN ADLİYE ARKASINDA YENİ KAPI AÇTIRDI'

Seçim sürecinden yaklaşık iki hafta önce Adalet Bakanı yine Urfa adliyesi önüne geliyor. Biz adliyenin ara giriş kapısının önünde oturuyoruz. Sırf bizi görmemek için Adliye’nin araka tarafında yeni bir kapı yapılıp oradan adliyeye girip çıkıyor. Bu hukuksuzluğu kabul ediyor ama nedense parti içinde milletvekilini koruduğu için bizi görmezden geliyor. Bizde inanıyoruz ki Urfa halkı hukuksuzluğu görüyor ve 14 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı nezdinde bu hükümete gereken tarihi dersi vereceğine eminiz.

'ADALET ARAYAN HERKESİN SESİ OLACAĞIM'

Siz annenizle birlikte 2021 yılından bu yana Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdürüyorsunuz. Seçilmeniz durumunda Ankara’da Meclise gireceksiniz. Bundan sonraki süreç adalet arayışınız nasıl sürecek? Adalet Nöbetinizi meclise taşıyacak mısınız?

Biz bu nöbete başladığımız ilk günde adalet sağlanana kadar adliye önünden ayrılmayacağız demiştik. Şu anda haftanın beş günü adliye önüne gidiyoruz. Adaylıktan sonra meclise girersem adalet arayışımızı mecliste sürdüreceğim. Ama haftanın en az iki günü yine gelip Urfa’da adliye önünde bu haksızlığı, bu hukuksuzluğu giderene kadar da nöbetimizi sürdüreceğiz. Bu mücadelemizi büyüterek sadece kendimiz için değil, adalet arayan herkes için mecliste onların sesi olacağız. Bu yönde bir hedefimiz var.

Öne Çıkanlar