Yıldırımcı: Savaş ve çözümsüzlük yoksullaştırıyor

HDK Emek Meclisi üyesi Yılmaz Yıldırımcı, savaş ve çözümsüzlük politikalarının yoksulluğu derinleştirdiğine işaret etti. Savaş bütçesine dikkat çeken Yıldırımcı, o bütçeyle ülkede yoksulluğun bitebileceğini söyledi.

Yıldırımcı: Savaş ve çözümsüzlük yoksullaştırıyor

Artı Gerçek - Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi üyesi Yılmaz Yıldırımcı, savaş politikalarının Türkiye'ye ekonomik maliyetini değerlendirdi. Demokratik Gelişim Enstitüsü'nün ‘Düşük Yoğunluklu 40 Yıllık Savaşın Türkiye’ye Ekonomik Maliyeti’ başlıklı raporunu referans gösteren Yıldırımcı, raporda 40 yıllık savaşın Türkiye ekonomisine maliyetinin 3 trilyon 865 milyar 358 milyon dolar olduğu söyledi.

Kürt sorununa demokratik bir çözüm sunamayan iktidarların ülkeye büyük bir ekonomik yük yüklediğini belirten Yıldırımcı, savaşın maliyetinin emekçilere yük olarak döndüğünü kaydetti.

'SAVAŞ TOPLUMSAL YAŞAMI ÇÜRÜTTÜ'

Kürtlere karşı geliştirilen savaşın toplumsal yaşamı çürüttüğünü, ekonomiyi de bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Yıldırımcı, “Ekolojik dengeyi de bozdu. Bunların dışında toplumu ayrımcı politikalarla şovenizm ve ırkçılıkla karşı karşıya getirdi. Türkiye'de temel bütçe dâhil hükümet politikalarının tamamı (eğitimden sağlığa, yatırımdan bütün emekçilere ayrılacak bütçeye kadar) savaşa göre düzenlendi. Dolayısıyla hiçbir emekçi sınıfın savaşta çıkarı yoktur. Savaşlar, hem ülkede hem de dünyada emekçi kesimlere büyük yükler yükleyerek onların yaşamlarını alt üst etmektedir. Tamamen fakir, yoksul ve emeğiyle geçinen kesimlere yük oluyor ve bu şekilde de gittikçe yoksullaşıyoruz” dedi

‘KADINLAR VE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR’

"Binlerce insan bu savaşta yaşamını yitirdi" diyen Yıldırımcı, "Filistin’e İsrail'e ve Rojava'ya bakın. Yine bölgemizde 40 yıldır süren çatışmalar var. En fazla yaşamını yitirenler kadınlar, çocuklar ve emekçilerdir. Tahrip edilen değerlerimiz, dağlarımız ve ovalarımızdır. Coğrafyamız maden çıkartılması için delik deşik edilip yerle bir ediliyor. Dolayısıyla sermaye sahipleri; kâr uğruna, sermaye uğruna, savaş ister, savaş için de silah ticareti yaparak kâr elde etmeye çalışır. Buradan baktığımızda da 40 yıllık çatışmalı süreç Türkiye'de, binlerce insanın canına mal olmuştur" diye belirtti.

‘3 BUÇUK MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ'

Yıldırımcı, yine Türkiye'deki çatışmalı halin sonucunda 4 bin köyün çatışma sürecinde yakılıp yıkıldığını, üç buçuk milyon insanın kendi yurdundan göçertildiğine dikkat çekerek, "Bölge topyekûn ekonomik olarak çökertilmiştir. Dolayısıyla savaş bölgesi olarak Kürdistan fakirliğin en dibini yaşamaktadır” diye konuştu.

‘EMEKÇİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR’

“Silahlar susmalıdır. Fakat savaşın sona ermesi ve barışın gelmesi için silahın susması yeterli değildir" diyen Yıldırımcı, şöyle devam etti:

"Türkiye'de sadece 2025 yılında savunma sanayisine harcanan paraya baktığımızda 1 trilyon 950 milyondur. Bir önceki yıla göre yüzde 50 arttırıldı. Ülkede çalışan nüfusun yüzde 50’sinden fazlası asgari ücret ile çalışıyor. Yani nüfusun yüzde 50’si açlık sınırının altındadır. Dolayısıyla bu durum, toplumsal barışın da bu şekilde sağlanamayacağını ortaya koyuyor. Barışın toplumsallaşabilmesi için elbette silahların susması, çatışmaların olmaması, insanların ölmemesi gerekiyor ama bu yetmez. Türkiye'de, fakirliğin, yoksulluğun ortadan kalkabilmesi içinde adaletli bir vergi sistemi ve adaletli bir gelir dağılımı da olması gerekiyor. Biz savaş ile emek arasındaki bağını kurarken buradan bakıyoruz."

‘MEMLEKETTE YOKSULLUK KALMAZ'

HDK olarak "Barış için 1 milyon imza" kampanyası kapsamında yaptıkları halk buluşmalarında halkın kendilerine "Elbette imza atarız barış istiyoruz ve ben açım, ekmek alamıyorum, çocuklarımı okutamıyorum, bunun için ne diyorsunuz?” sorusunu kendilerine yönelttiğini söyleyen Yıldırımcı, "Bunun için önce savaşın sona ermesi, demokratik bir ortamın sağlanması ve savaş ve savunma sanayisine giden o korkunç rakamların emekçilere ve yoksul halk kesimlerine ödenmesi gerektiğini söylüyoruz. 4 trilyon dolarla bu memlekette yoksulluk diye bir şey kalmaz" diye belirtti.

‘BARIŞ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALIYIZ’

Başlatılan tartışma süreci boyunca “barış” kelimesinin bile heyecan yarattığını belirten Yıldırımcı, şunları söyledi:

“Sayın Öcalan ile görüşmeler devam ediyor. Sonucu ne olur bilmiyoruz ama sonucu ne olursa olsun; barış kavramının kullanılması bile bizi heyecanlandırıyor. Toplumsal barışın inşasına yönelik projeler ortaya konulur ve bu yasal temelde güçlenir. Bizim talebimiz budur. Bizi yoksullaştıran, açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakan bu savaşa karşı, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri ve siyasi partiler olarak, Türkiye halklarının geleceğine ilişkin umudunu besleyen hepimiz var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. Bütün toplum barışta kazanacaktır. Barışın kaybedeni olmaz. Toplumumuzu daha demokratik ve daha özgürlükçü bir çağa taşıma gayreti içinde olmamız gerekiyor” diye konuştu. (MA)

HDK savaş bütçe