YSK Temcilcisi: Yüksek Seçim Kurulu'nun başka karar vermesi mümkün değildi

YSK’nin atıf yaptığı 298 sayılı yasaya göre, seçim kurulu başkan ve seçim müdürleri kıdeme göre belirleniyor.

YSK Temcilcisi: Yüksek Seçim Kurulu'nun başka karar vermesi mümkün değildi

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK-Yüksek Seçim Kurulu’nun sandık kurullarını yasaya aykırı oluşturdukları gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkan ve seçim müdürlerinin 23 Haziran İstanbul seçiminde de göreve devam etmesi kararına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Bazı köşe yazarları YSK’nin bu kararını, AKP’nin yine kaybetme ihtimaline karşı bir yol hazırlığı olarak değerlendiriyor. Ancak YSK’nin ilçe seçim kurulu başkan ve seçim müdürlerini görevden alma yetkisi yok. Zira, YSK’nin bu kararına gerekçe olan başvuru metinleri de baştan aşağı bir "protesto" niteliği taşıyor.

YSK’nin tartışmalı kararına neden olan süreç, Şişli İlçe Seçim Kurulu Seçmen Kütük Bürosu Müdürü Hatice Çelebi ve Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Vedat Güneş'in YSK'ye yaptıkları başvuru ile başladı. Her iki isim de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti. Yine haklarında Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) başlattığı bir soruşturma bulunuyor.

‘ÇARŞAF ÇARŞAF HABERLER YAPILDI’

Hatice Çelebi, görevden alınmaları için yaptığı başvuru dilekçesinde, haklarında "çarşaf çarşaf haberler yapıldığını, suç örgütü üyesi gibi isimlerinin yazıldığını" belirtmişti. Kamuoyunda haksız algı oluştuğunu ifade eden Çelebi, "Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürleri ile yeniden seçime gidilmesinin ne denli yerinde olduğunu sizlerin takdirine arz ediyorum" demişti.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN FARKLI BİR USUL UYGULANMADI’

Ahmet Vedat Güneş ise başvuru dilekçesinde YSK’nin seçim iptali kararını da eleştirmiş ve büyük harflerle yazarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine atıf yapmıştı. Tarafsız görev yaptıklarını belirten Güneş, "Nitekim aynı seçimde dört seçim türünde oy kullanılmış, yine kurulun yaptığı üç seçim türünde (ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtar seçimleri) hiçbir suiistimalden bahsedilmediği halde sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimi türünde suiistimal yapıldığını iddia etmek en azından bilgi noksanlığından veya kötü niyetten kaynaklandığı açıktır" demişti.

31 Mart seçimlerinde, daha önceki seçimlerden ve cumhurbaşkanlığı seçimlerden farklı bir usul uygulanmadığını büyük harflerle belirten Güneş, "hırsız, suiistimalci, çeteci" olmakla suçlandıklarını, kendilerinin görevden alınarak yerlerine "iyi niyetli namuslu, dürüst" hakimlerin atanması gerektiğini ifade etmişti.

YSK’NİN İŞARET ETTİĞİ 298 SAYILI YASA NE DİYOR?

Çelebi ve Güneş’in bu başvurularına YSK’nin yanıtı ret oldu. YSK kararında, "İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev yetki ve sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelge'de belirlenmiş olup, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi" denildi.

YSK’nin atıf yaptığı 298 sayılı yasaya göre, seçim kurulu başkan ve seçim müdürleri kıdeme göre belirleniyor. Hakimlerin kıdemi ise Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre belirleniyor.

Yani YSK’nin seçim kurulu başkan ve seçim müdürlerini görevden alma ya da herhangi bir atama yetkisi yok. Buna rağmen AKP, YSK’nin bu kararına itiraz etti. Bazı köşe yazarları ise AKP’nin 23 Haziran seçimlerini de kaybetmesi durumunda iptal ettirmek için bir gerekçe hazırladığını düşünüyor.

DUYGUSAL BİR ŞİKAYET

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK’nin başka karar vermesinin mümkün olmadığını belirterek, hakimlerin başvurusunun duygusal bir şikayet olduğunu söylüyor: "Hakimler diyor ki, bizi suçluyorsunuz. Biz şüpheli bir iş yaptıysak 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde bize görev vermeyin. Bu kararı vererek bizi kamuoyunda tartışmalı hale getirdiniz, saygınlığımız zedelendi. TV’lerde, gazete ve internet sitelerinde adımızı yayınlayarak onurumuzu zedelediler. YSK’ye bu nedenle başvuruda bulundular. YSK, seçim kurullarının nasıl oluşacağının kanunda belirtildiğini söyleyerek talebi reddetti."

‘YSK GÖREVDEN ALAMAZ, HAKİMLER KIDEME GÖRE BELİRLENİYOR’

"YSK, seçim kurulu hakimlerini görevden alma yetkisine sahip değil. Hakimler kıdemlerine görev belirleniyor" diyen YSK Temsilcisi, şöyle devam etti:

"Ne HSK tarafından atanıyor ne seçim yapılıyor. Adalet Bakanlığı’ndan kıdem sırası isteniyor, en kıdemli hakim atanıyor. Sorun şu, YSK’nin başka karar vermesi mümkün değildi. Ama hakimler yaşadıkları duyguyu yansıtıyor, aslında YSK’ye sitem ediyorlar. Duygusal bir şikayet olarak bakmak lazım."

erdoğan HDP akp ysk Hakim kıdem HSK Derya Okatan İmamoğlu İstanbul seçimleri