Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili adayı Tiryaki'den uyarı: 142 no'lu belgeye dikkat

Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Tiryaki, sandık güvenliği çağrısında bulundu. Tiryaki, görevlilerin oy kullanması için verilen 142 nolu belgenin sebep olabileceği usulsüzlüklere karşı ise uyarıda bulundu.

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili adayı Tiryaki'den uyarı: 142 no'lu belgeye dikkat

Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili adayı Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim güvenliğine dair kaygılarını paylaşarak, deprem bölgesine dikkat çekti. Deprem nedeniyle ölmüş kişilerin yerine oy kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki endişelere dikkat çeken Tiryaki, 'seçim suçu' vurgusunda bulundu. Seçim günü görevlendirilen bina sorumlusu, kolluk güçleri, ulaşım görevlileri gibi kişilere oy kullanmaları için verilen belge 142 no'lu belgeye ilişkin de uyarılarda bulunan Tiryaki, "Burada dikkat edilecek konu şu; oy kullanan bu görevlilerden 142 belgelerinin alınması ve o belgelerinin birden fazla kez kullanılmasının önüne geçilmesi" dedi.

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim güvenliğine dair çalışmaları anlattı. Tiryaki, 14 Mayıs günü önemli konuların başında seçim güvenliğinin geldiğinin altını çizdi. Tiryaki, “seçim güvenliğinin” oy kullanan seçmenin, oyunun hangi siyasi partiye gittiğini bilmesi olduğunu belirten Tiryaki, uzun yıllardır Türkiye’de seçim güvenliği yönünde ciddi kaygıların olduğunu ifade etti.

'YSK VERDİĞİ KARARLARLA SORU İŞARETLERİNE YOL AÇIYOR'

“Yüksek Seçim Kurulu, verdiği kararlarla seçim güvenliği konusunda yurttaşın kafasında soru işaretlerinin oluşmasına yol açıyor” diyen Tiryaki, geçmiş yıllardaki seçimlerde ortaya çıkan olumsuzlukların seçim güvenliği noktasında yurttaşları kaygılandırdığını söyledi. Tiryaki, geçmiş seçimlerde toplu oy kullanım işlemlerini hatırlatarak, “Biliyorsunuz pek çok yerde ve pek çok sandıkta, silme oy kullandığı görüldü. Hatta buna dair videolarda yayınlandı, bazı kırsal kesimlerde, bazı köylerde bütün oylar bir siyasi partiye verildi. Yaşamını yitirmiş kişilerin yerine oy kullanıldığına da tanık olduk. Geçmiş yıllarda bunların örnekleri oldu, seçim güvenliği meselesi bizzat YSK’nin verdiği kararlardan kaynaklanıyor. İkincisi de bazı yerlerde hileli bir şekilde oy kullanılması örnekleri ile karşılaşılması da bu kaygıyı güçlendiriyor” dedi.

'HER BİRİ CİDDİ BİR SEÇİM SUÇU'

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin de seçimleri etkileyeceğini ifade eden Tiryaki, deprem bölgesindeki oyların güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti. Tiryaki, “Özellikle deprem bölgesinde yaşamını yitirmiş kişilerin yerine oy kullanılıp, kullanılmayacağı konusunda soru işaretleri var. Muhalefet partileri sandıklara sahip çıkarsa, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını belirtmek isteriz. Ayrıca bunların her biri ciddi bir seçim suçu. Yargılanmayı ve cezalandırmayı gerektiriyor. Umarım birileri buna tenezzül etmez” diye belirtti.

HAREKETLİ SEÇMEN SORUNU

Tiryaki, 1 milyon 600 binin üzerinde seçmenin deprem bölgesinden başka bölgelere göç ettiğine dikkat çekerek, “Bu seçmenlerin oy kullanabilmesi için ne YSK ne de siyasi iktidar herhangi bir adım atmış değil. YSK bu konuda bir görevi ve yetkisi olmadığını söylüyor. Hükümet de maalesef kayıtlı oldukları yerlerde oy kullanmaları konusunda herhangi bir çalışma yürütmüyor. Oysa deprem nedeniyle başka yere gitmek zorunda kalan yurttaşların taşınma konusunda siyasi iktidarın rol ve görev üstlenmesi gerekir. Havayoluyla, karayoluyla, denizyoluyla, her yolla taşınması gerekir. Maalesef bu konuda herhangi bir adım atılmış değil, bu yüzden bizler ve diğer muhalefet partileri seçmen taşıma konusunda olanaklarımız ölçüsünde görev üstlenmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

'MUHALEFET SİNDİRİLMEK İSTENİYOR'

Seçim güvenliğini tehdit eden bir diğer hususun eşitsiz bir ortam yaratılması olduğunu dile getiren Tiryaki, şunları söyledi: “Merkez ve çukur medyasının önemli bir bölümü siyasi iktidarın propaganda aleti gibi çalışıyor. Muhalefet partilerine ve özellikle Yeşil Sol Parti’ye, öncesinde HDP’ye, hiçbir şekilde yer vermiyor. Sadece tehdit, hakaret veya suçlama ithamı ile adımız geçiyor, bunun dışında aleyhimize yaygın biçimde haber yapılmasına rağmen hiçbirinde cevap hakkımızın kullanılmasına izin verilmiyor. Ne acıdır ki, kendisine ‘muhalif’ diyen veya muhalefetin sesini yansıttığını söyleyen medya organlarının önemli bir bölümü de Yeşil Sol Parti’ye yeterince yer vermiyor. Bu yüzden eşitsiz bir şekilde seçime gidiyoruz, ayrıca her gün operasyonlarla muhalefet sindirilmek isteniyor. Eş genel başkan yardımcılarımız gözaltına alındı, onlarca gazeteci, avukat ve parti yöneticisi gözaltına alındı, bütün bunlar seçim güvenliğini tehdit eden unsurlar ama bunlara karşı mücadele edip, seçim güvenliğini sağlamaya çalışacağız.”

'ON BİNLERCE KİŞİ SANDIK BAŞINDA OLACAK'

Tiryaki, seçim güvenliğine ilişkin alınacak tedbirlere dair şunları aktardı: “Özelikle etkili ve yetkili olduğumuz yerlerde, Kurdistan’ın çoğu kentinde seçim güvenliğini sağlayacağız. Yurttaşların ve muhalefetin kaygı duyduğu ana başlıklardan bir tanesi bu ama biz bölgede sandık güvenliğini sağlama konusunda on binlerce arkadaşımızı görevlendirdik, müşahit olarak görevlendirdik. İki binin üzerinde avukat arkadaşımız o gün görev yapacak, itiraza yetkili olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız var, 14 Mayıs’ta sandık güvenliğini sağlayacağız.”

Seçimlere Yeşil Sol Parti ile girmelerinden dolayı Sandık Kurulu üyelerinin olmadığını aktaran Tiryaki, “Ancak buna rağmen 1990’lı yıllardan 2015’e kadar yaptığımız gibi yine müşahit ve okul sorumlusu arkadaşlarımızla, itiraza yetkili kişilerle, avukatlarla, il, ilçe ve genel merkezde görevlendireceğimiz arkadaşlarımızla sandık güvenliğini sağlamaya çalışacağız. Yanlış girişimleri düzeltmek için itirazlarımızı yapacağız, elimizden gelenin en iyisini yapmak için sandıkların başında olacağız. Geliştirdiğimiz programlarımız var, bu programlara mutlaka ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının verilerini gireceğiz. Bu verilerle YSK’nin verilerini de karşılaştıracağız, gördüğümüz bütün yanlışlara anında itiraz edip düzeltilmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.

MUHALEFETE SEÇİM GÜVENLİĞİ ÇAĞRISI

Muhalefet partilerini seçim güvenliği için sorumluluk almaya çağıran Tiryaki, “Eğer muhalefet partileri sandıkların kurulduğu yerde yeterince görevli bulundurursa, İlçe Seçim Kurulu’nda birleştirme işlemlerinde eşlik eder ve olabilecek muhtemel hukuka aykırılıklara itiraz edebilirlerse, hileli davranışların önüne geçebilirlerse, herhangi bir güvenlik sorunu yaşayacağımızı sanmıyorum” dedi.

142 BELGESİ UYARISI: BELGELER ALINMALI

Önceki seçimlerde mükerrer oy riskine neden olan İlçe Seçim Kurulu tarafından Sandık Kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini gösteren 142 Belgesi’ne dair uyarıda bulunan Tiryaki, “Güvenlik görevlilerinin bir belgeyle defalarca kez oy kullandığı yönünde kaygılar var. Geçmiş yıllarda bu ciddi bir kaygıydı, fakat bizler HDP olarak geçmiş dönemde 142 belgelerinin yaygın biçimde verilmemesi ve bütün görevlilerin o seçmen listelerine kaydedilmesi konusunda ciddi bir çaba içerisine girdik. Güvenlik görevlileri ile jandarma, bu görevlilerin ve sandık görevlilerini taşıyan şoförlerin önceden o listeye kaydedilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. 142 belgesiyle oy kullanacak müşahit ve sandık kurulu üyelerine, itiraza yetkili kişilere de bu konuda eğitimler verdik. Burada dikkat edilecek konu şu; oy kullanan bu görevlilerden 142 belgelerinin alınması ve o belgelerinin birden fazla kez kullanılmasının önüne geçilmesi” diye konuştu. (Kaynak)